Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Częste defrosty Panasonic seria J T-cap 9kw monoblok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie szczególnie do posiadaczy ww PC, obecnie +2 st. na zewnątrz , spora wilgotność, a u mnie defrosty co 45 min, też tak macie ?/, użytkuję trzeci sezon i coś mi się wydaje że były rzadziej w podobnych warunkach, PC zaszroniona jednolicie, co może być przyczyną?

Opublikowano

Mamy obecnie najgorsze warunki do pracy dla pompy. Coraz bardziej mnie to przekonuje do montażu pompy woda-woda.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak jest mróz to są gorsze, bo powietrze jest bardzo suche. A z zamarzającej wody odzyskuje się dużo ciepła. U mnie też zaczęła robić regularne defrosty, a parę stopni wyżej i nie ma ich wcale

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

@tomek767 od samego początku nie podoba ci się praca tej pompy Może lepiej byłoby ją sprzedać i przejść na ogrzewanie gazowe póki jeszcze można i gazu nie zabronili instalować?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomek767 napisał(a):

Pytanie szczególnie do posiadaczy ww PC, obecnie +2 st. na zewnątrz , spora wilgotność, a u mnie defrosty co 45 min, też tak macie ?/, użytkuję trzeci sezon i coś mi się wydaje że były rzadziej w podobnych warunkach, PC zaszroniona jednolicie, co może być przyczyną?

Nie Panasonic, a Kaisai proszę:

image.png.f1a36a425d326c67c15904b4be432692.png

Dzisiejsza doba. Zużycie (całkowite energii elektrycznej z uwzględnieniem dogrzania zużytej wody) to 0,23-0,26kWh na defrost

Co daje 0,26x21 5,46kWh

Duża wilgotność i tego nie przeskoczysz.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Jak jest mróz to są gorsze, bo powietrze jest bardzo suche. A z zamarzającej wody odzyskuje się dużo ciepła. U mnie też zaczęła robić regularne defrosty, a parę stopni wyżej i nie ma ich wcale

Coś tutaj chyba jest na odwrót. Suche powietrze może nie jest tak ,,energetyczne'' jak wilgotne, ale z suchego nie ma szronu. Może przy odmarzaniu wody masz spore ilości ciepła do wykorzystania, ale my musimy ten lód topić z wymiennika bez pobierania ciepła topnienia, bo blokuje nam przepływy powietrza.

Opublikowano

czyli chyba normalnie, a już bałem się że coś nie halo z nią, Cezario1, ty z tego co pamiętam masz identyczną jak moja, też masz teraz co 45 minut defrost ? 

Opublikowano

Nie interesuje mnie to wcale PC grzeje dobrze. Odkręciłem wszystkie grzejniki nawet w suterynie, zdjąłem izolacje z rur na powrocie i zaczęła ładnie pracować,  nie  taktuje. Za prąd nie płacę bo mam nadmiar.  Clouda nie mam dodatkowy niepotrzebny koszt przy zakupie.   

Co do defrostów w różnych rejonach Polski mogą być różne. Nawet  jak mieszkasz blisko wody to wilgotność jest większa.

Opublikowano
Godzinę temu, tomek767 napisał(a):

czyli chyba normalnie,  

Mógłbyś się martwić, gdyby liczba startów pompy była większa 4x niż całkowita ilość godzin pracy, wtedy możesz szukać przyczyn takiego zjawiska. Teraz mamy takie zimy, gdzie średnia temperatura osiąga +2* i to akurat okolice najgorszych warunków pracy. Nie porównuj tego co masz u siebie z innymi pompami, bo warunki nigdy nie będą identyczne, patrząc na pogodę, zapotrzebowanie na moc, oraz inne zmienne.

Tak myślałem czy połączenie równoległe 2 mniejszych pomp, nie będzie lepsze niż używanie tylko jednej dużej. Moja mała daje sobie znakomicie radę przez większość okresu przejściowego. Gdy przychodzi taki właśnie okres częstych defrostów, pracuje na większym obciążeniu i musi jeszcze nadrabiać straty po odszranianiu. Dwie pompy pracujące na niskich mocach, mogą znacznie rzadziej robić defrosty. Tym bardziej że ceny są teraz śmieszne, a zarazem pojawia się opcja, że gdy nawet padnie jedna, pracuje druga. To tak jako ciekawostka do rozmyśleń.

Opublikowano

Każdy defrost liczony jest jako start PC , przynajmniej w Panasonicu, mimo ze na wykresach sprężarka pracuje cały czas , albo zmniejsza albo zwiękasza częstotliwość pracy, tylko  czasami schodzi do zera,  ale jak wytrzyma 50 tys startów to bedzie ok.

Godzinę temu, carinus napisał(a):

Dwie pompy pracujące na niskich mocach, mogą znacznie rzadziej robić defrosty.

Ja ograniczam moc pracując w trybie cichym, ale jak go wyłączę to defrost jest co 35 min a nie co 45

Opublikowano

Jak już te defrosty się pojawiły to kilku się przyjrzałem. Dziś temperatura  zero-plus, pada deszcz ze śniegiem. Jak pompa działa na dużej mocy, tj 8-10 kW to robi się szron i defrosty co godzinę albo trochę częściej. Ale wystarczy że zmniejszy moc o połowę i szron sam się roztapia, defrostu też nie ma.

Opublikowano

Nie wiadomo czy są zbyt często, może po prostu są konieczne przy określonych parametrach pracy pompy? Wyzej dałem przykład z dziś, wystarczy obniżenie mocy i szron zamiast powstawać będzie się roztapiał, oczywiście o ile temperatura powietrza na to pozwoli.

Opublikowano
8 godzin temu, tomek767 napisał(a):

Jaka może być przyczyna zbyt częstych defrostów po stronie PC?

Klimat!

Przeprowadź sie do Hiszpanii i będzie ok 👍

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, o6483256 napisał(a):

uuuuu, a może zbyt mało czynnika, może zabrudzony wymiennik, pytam czy coś jeszcze tych którzy mają  jakąś wiedzę

Edytowane przez tomek767
Opublikowano

Już Ci lepiej:

image.thumb.png.dabfd2ec6e450fc70f0ae2f61c90dafd.png

?

Opublikowano
11 minut temu, o6483256 napisał(a):

Już Ci lepiej:

image.thumb.png.dabfd2ec6e450fc70f0ae2f61c90dafd.png

?

od razu, jakaś masakra, trzeba było założyć gaz 

Opublikowano

Ja miałem założyć ten gaz?

Opublikowano

Nandejszły ciężkie czasy jak mawiał klasyk, to najparszywsza pogoda dla pomp ciepła plus 3 do minus 2 istna masakra nie dość że te defrosty to budy zagrzać porządnie nie można tzn można ale prądu wpieprza więcej niż jak zrobi się poniżej 5 stopni na minusie ,ja mam cieplej w domu jak jest minus 10 niż 0 z powodu wilgoci w powietrzu chyba , (reku się kłania) o magazynie i fotovoltaice z litości już nie wspomnę , ale tydzień z hakiem zasila oświetlenie 2 telewizory jakieś laptopy routery i dwie lodówki ,pozostało 60 procent hm jeszcze tydzień wystarczy .

Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Ja miałem założyć ten gaz?

raczej ja

Opublikowano

Dlaczego? Policzyłeś co bardziej sie opłaca, czy znowu Ci sie tylko wydaje? Przyczepiłeś sie do tych defrostów, a liczyłeś ile energii elektrycznej zużywają? Zimno masz w domu, że narzekasz, czy może pieniędzy na prąd nie starcza? Jak żaden z powyższych problemów nie występuje, to ciesz się z życia i biadol👍