Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 
Posiadam piec pellpal 18 KW z sterownikiem pellpal pid pellet.

Dom ok 100m2 ocieplony, okna nowe, strop na strychu ocieplony styropianem 8 wylany posadzą maszynową.

Piec znajduje się w innym pomieszczeniu (gospodarczym również ocieplonym) w odległości 10 m - w ziemi znajduje się specjalna rura termo.

Moje ustawienia pieca:
- temperatura włączenia pompy C.O.: 34
- Histereza: 5
- rozpalanie: 10 min
  dawka: 22 sek.
- moc dmuchawy w rozpalaniu 40%
- podajnik: 4.0s
  pauza: 25s
- limit obrotów dmuchawy: 70%

- temperatura ustawiona kotła: 52
- temperatura ustawiona bojlera: 45

Ogrzewanie na grzejniki oraz bojler 100l.

Obecnie od października spalamy tą samą ilość pelletu niezależnie od pogody czyli 6 worków na tydzień.

Czy taka ilość nie jest za duża?

Czy można coś pozmieniać w ustawieniach, aby piec mniej spalał?

Na chwilę obecną piec bez przerwy rozpala, wygasza, a czasami lecz rzadko jest w trybie CZUWA.

Woda w zbiorniku wyrównawczym musi być dopuszczana raz dziennie, czasami dwa razy dziennie (wskazówka w zbiorniku czasami schodzi do 0).

Instalator twierdzi, że wszystko jest w porządku, że tak ma być - musimy po prostu się przyzwyczaić z kopciucha na pellet, że to wszystko inaczej działa.

Z informacji od innych osób co mają piec na pellet i mieszkanie np. 150m2 spalają 4 worki na tydzień (gdzie mają grzejniki, bojler większy i dodatkowo ogrzewanie podłogowe).

Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. 

Opublikowano

Kocioł, to w sumie proste urządzenie. Pilnuje, żeby woda w obiegu kotłowym miała założoną temperaturę. Może jeszcze pilnować temperaturę wody w układzie grzewczym (czyli puszczanej przez mieszacz). Nie wiemy, jaką masz instalację, czy masz jakąś ochronę powrotu. Ale sam kocioł robi swoje. Opisz instalację, ewentualnie pokaż zdjęcia. Czy na grzejnikach masz głowice? Czy masz jakiś termostat pokojowy?

Opublikowano
7 godzin temu, grosz3k napisał(a):

Witam, 
Posiadam piec pellpal 18 KW z sterownikiem pellpal pid pellet.

Dom ok 100m2 ocieplony,

Kto Ci doradził taki Kocioł. Poszukaj dobrego fachowca bo ten twój instalator to do... 

Opublikowano

Tym kociołkiem to można dogrzać jeszcze ze 2-3 sąsiadów. Teraz to chyba pozostanie dołożyć bufor i kocioł będzie cyklicznie dogrzewać. Na taki metraż wystarcza połowa tej mocy kotła.

Opublikowano (edytowane)

Woda z obiegu grzewczego nie ma prawa zniknac,to nie jest parochod,ale system z obiegom zamknietym-czy zamkniety naprawde,czy z zbiornikom na poddaszu.Poki ktos wygrzeje dom z 3 workow tyzdzien,to po prostu sie przechwala.Tracisz na tym,že twoj kociol na taka metraž i ocieplenie jest dwukrotnie mocniejszy,niž potrzebne i to može robi 1 worek z tych 6ci.

Poki idzie stala temperatura na grzanie,zero regulacji to zužicie jest stale.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie takie rozwiązanie, kocioł 10m od domu i rury pod ziemią. Trochę stare i pewnie nie tak świetnie izolowane po tylu latach. No i największą oszczędność opału przyniosło użycie termostatu pokojowego. Nie ma znaczenia czy kocioł 10 czy 20 kw jeśli się wyłącza po zakończeniu grzania. 

Druga oszczędność ale już mniejsza to własny sterownik kotła który pilnuje żeby nie marnować ciepła które się wytworzyło. Na przykład na podgrzewanie garażu albo trawnika

Aha no i wody nie powinno ubywać w instalacji. Sprawdź czy czasem z naczynia przelewowego nie wyplywa

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
6 minut temu, nightwatch napisał(a):

. Nie ma znaczenia czy kocioł 10 czy 20 kw jeśli się wyłącza po zakończeniu grzania. 

Nie wiem czy jazda osobówką i ciężarowym nie ma znaczenia. Po co robić kotły o różnych mocach i dobierać je do zapotrzebowania? Teraz to zostaje jakoś zagospodarować to co się już ma.

Opublikowano

Zgadza się ma znaczenie jak duży kocioł, dlatego tak mu świruje. A reg. Pokojowy nie dla każdego, u mnie się nie sprawdza większe spalanie, za często odpalał. 

Jak ma dom ocieplony to może pokombinować z pokojówką, ale teraz to tylko będzie musiał kombinować. 

Opublikowano (edytowane)

Mówię o tym co zadziałało, w takiej instalacji jak opisana po prostu trzeba lepszego sterowania. Bo inaczej podgrzewasz trawnik i kotłownie zamiast domu. A to czy kocioł 10 czy 20 kw naprawdę nie gra roli o ile dobrze nim sterować. Poza tym co ma z tym zrobić - na złom wywalić i kupować nowy? Lepiej poprawić sterowanie niż biadolić.

PS nie wiem jak inni ale ja kotłem nigdzie nie dojeżdżam ani towaru nie wożę. Nie miałem też nigdy okazji sprawdzić jakie spalanie na autostradzie. Ale generalnie wolę w automacie. Jak się to na do bojlera to nie wiem, ale na pewno jest tak samo.

Edytowane przez nightwatch
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Bufor, bufor, nagrzać i pół dnia spokoju bez przepalania na postoju.

Opublikowano

No coś musi zadziałać. Ja bym zmniejszył podawanie np.na 2s tak żeby nie przebijał temp. zadanej, ale czy to pomoże? No i zadana kotła na 65st.

Opublikowano
27 minut temu, nightwatch napisał(a):

PS nie wiem jak inni ale ja kotłem nigdzie nie dojeżdżam ani towaru nie wożę

Te glupie porownania do silnikow i samochodow ciagna sie na forum juz dlugo.

1 minutę temu, nightwatch napisał(a):

2 sek podawania? To chyba po jednym peleciku by dorzucał 🙂

Zalezy od przekladni. Wydaje sie mocno za malo.

Opublikowano
6 minut temu, nightwatch napisał(a):

2 sek podawania? To chyba po jednym peleciku by dorzucał 🙂

Miałem tak ustawione i spokojnie dawał radę, teraz mam 3,5s.

Opublikowano

Chyba tak, mam ten sam sterownik co autor tego tematu, ale pauzę mam 15s. dlatego to działa prawidłowo. 

No i tak autor tematu może coś pokombinować, ale czy to pomoże?