Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dom 200m2 pow grzania. Ściany 40cm pustak +10cm styropian. Okna 3 szybowe. Strop 2 tyg temu dopiero dostał ocieplenie 30cm wełna plus membrana itd ogólnie wcześniej był eternit bez jakiej kolwiek izolacji. Ogrzewanie 100%grzejniki żeberka. (w ciągu tygodnia wymieniam całe piętro na przewymiarowanie grzejniki C33 gdzie obecnie na piętrze (pokój nr 1 20m2 ma 12 żeber a będzie C33 1600x600.  Pokój nr 2 po 13m2 mają po 11 żeber a będą c33  1100x600 2 szt mniejsza o to. Do tej pory przez zmianą poszycia dachu i ocieplenia stropu zużycie prądu pompy 29kWh

Na tą chwilę 27kWh ale... Cały czas działam na termostacie pokojowym który jest na piętrze ustawiony na 21,4C natomiast w piwnicy pompka jest podłączona za buforem gdzie idzie na nią sygnał. Pompa 12kW typowy chińczyk montowany przez poprzedniego właściciela. 

Próbowałem kilka tygodni temu zrobić krzywą ale nie daje rady z racji na nie zrozumiały wyświetlacz do ustawień od pompy ponieważ ustawiając krzywą przez 3h pracy na krzywej brzed ociepleniem stropu oczywiście jadło 13kWh przez 3h pracy ciągłej pompy. 

Na jakiś czas odpuściłem i znowu mam zamiar się zabrać jak już jest dach zrobiony. 

Jeśli będę próbował z krzywą to taki pobór pradu DUZYY jak długo może się utrzymać zanim wygrzeje ? Tydzień dwa ? Obecnie na termostacie pokojowym 21,4C w domu ciepło ale wiem że można zejść z tym poborem prądu zdecydowanie w dół. Może ktoś z was państwa mi pomoże z tym wyświetlaczem i dokładnie opiszę mi te ustawienia P01, P02 itd 🤔

Messenger_creation_3D37891E-677D-491B-8749-1C79EA39D516.png

Opublikowano

Dokładnie. Jak są termostaty na grzejnikach, najpierw zacząłbym od ustawienia stałem temperatury na wylocie z pc,  a potem kombinował (dodawał, odejmował od zadanej, aż uzyskamy pożądany efekt). 

Opublikowano
1 godzinę temu, szakallo napisał(a):

Na początek - masz termostaty na grzejnikach? 

Co to za pompa  

Tak są termostaty 

Pompa typowy chińczyk patrz zdjęcie 

IMG_20250615_104924.jpg

43 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Dokładnie. Jak są termostaty na grzejnikach, najpierw zacząłbym od ustawienia stałem temperatury na wylocie z pc,  a potem kombinował (dodawał, odejmował od zadanej, aż uzyskamy pożądany efekt). 

Kolega wyżej pytał czy są termostaty tak są ale nie wszędzie. 

Salon 2 grzejniki brak term...

Kuchnia grzejnik brak term. Plus starego typu podłogówka z termo. 

Przedpokój 1szt grzejnik z termo

Pokój 1 grzejnik z termo

Pokój 2 grzejnik z termo

Łazienka grzejnik z termo 

Pokój 3 grzejnik brak termo

Pokój 4 grzejnik brak termo

Pokój 5 grzejnik brak termo

Przedpokój grzejnik z termo

Opublikowano
2 godziny temu, Koliber1 napisał(a):

Pompa typowy chińczyk patrz zdjęcie 

Patrząc na zdjęcie to wygląda na szweda a nie chińczyka.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Patrząc na zdjęcie to wygląda na szweda a nie chińczyka.

Możliwe nie znam się przepraszam jak kupiliśmy dom to już była. Możliwe że ma Pan rację 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Z Pana linku widać ze jest zupełnie inny sterownik niżeli ja posiadam. Pytanie czemu? 

Edytowane przez Koliber1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Powiem tak... Dzwonione było nie raz a wiedzą serwisantów jeśli chodzi o krzywe nie istnieje. Dla nich najlepiej sterownik pokojowy i temp zadana na pompie 45C. Dosłownie... 

Edytowane przez Koliber1
Opublikowano

Nie rozumiem... Co jest zbyteczne przecież odpisuje na zadane odpowiedzi 

Opublikowano

Dopiero teraz zauważyłem że Pan pierwszy dał super komentarz nie wnoszacy nic.... Skoro jest wyraźnie opisane o co chodzi i w czym tkwi problem a Pan jako pierwszy pisze dziwny komentarz rzekomo chwalacy się według Pana to twierdzę że wiedza którą Pan posiada również jest adekwatna to tego samego stopnia co zrozumienie głównego wątku... Ale jeśli chodzi o jakieś wytykanie to machanie palcem u Pana na punkcie dziennym. To w takim razie po co jest to forum skoro nie wolno nadpisywac jak to pan twierdzi 

Opublikowano

Puki co to kultura u Pana jest nie adekwatna do regulaminu skoro osoba która opisuje dany problem podając jak najwięcej informacji w tym również zdjęć według Pana zostało odebrane jako rzekome wychwalanie... Bardzo dziwne podejście... Myślałem że I'm więcej podaje się wytycznych czy też potrzebnych informacji tym szybciej jest się w stanie osiągnąć wspólne rozwiązanie niżeli jak Pan uważa jakieś wychwalanie... Nic nie poradzi się jak dana osoba to interpretuje bądź jak czyta ze zrozumieniem.... 

Kończę pisanie z Panem ponieważ nic to nie wnosi do wątku a Panu radzę czytać ze zrozumieniem i starannie podchodzić do funkcjonowania forum....