Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Czy macie informacje na temat jakości ślimaków do pieca zębiec koral? 

Mam przykra przygodę przez ostatnie 90 dni wymieniłem 3 ślimaki. Każdy miał wytopione uzwojenie na końcu. Czy spotkali się państwo z takim problem? Próbowałem na różnych ustawieniach i po 30 dniach dupa. 

Edytowane przez Ryszard
Temat przeniesiono
Opublikowano (edytowane)

Taki rodzaj uszkodzenia ślimaka wskazuje na zbyt nisko schodzący żar w palniku przyczyn może być kilka należy ich szukać w złej dystrybucji powietrza .Jeżeli same ustawienia dmuchawy nie przynoszą efektu to należy wyczyścić palnik otwory nadmuchowe jak również przyjrzeć mu się od strony technicznej czy nie ma jakiś nieszczelności pęknięć itp. Czy to ten kocioł i palnik jak na zdjęciu poniżej ? 

p zebiec.png

Edytowane przez marcus312
Opublikowano
23 godziny temu, Chrulon napisał(a):

Przez ostatnie 90 dni wymieniłem 3 ślimaki. Każdy miał wytopione uzwojenie na końcu. 

A pilnujesz, żeby paliwo nie skończyło się w zasobniku, czy często rozpalasz od nowa?

Opublikowano

@Chrulon Chyba była pomyłka przy wklejaniu tematu zamiast do działu podajnikowców to do działu zasypowców. Może lepiej abyś przeniósł ten temat do działu kotłów podajnikowych – tam pewnie więcej osób zajmuje się kotłami podajniowymi i więcej osób będzie mogło coś pomóc.

Natomiast tutaj jest więcej szukających informacji o kotłach zasypowych a nie podajnikowych. No chyba, że chodzi o palenie drewnem kawałkowym na ruszcie awaryjnym, ewentualnie o kotły dwupaliwowe na drewno i pellet albo jeśli ktoś zrobi przystawkę wrzucającą paliwo do zwykłej komory kotła zasypowego. Tymczasem problem dotyczy podajnika co jest bardziej związane z problematyką kotłów podajnikowych.

Opublikowano

Tak Marcus. Jak na foto. Kołnierz powietrzny jest czysty. Ustawienia na piecu mam takie że żar znajduje się na równo z poziomem palnika. Tak w lato rozpalalem i zgaszalem piec. Ale od lata wymienilem już 3 ślimaki 

Animus 

W lato. Często tak bywało. Lecz od lata wymienilem już 3 ślimaki i każdy ma dwa ostatnie zwoje wysmażone. Żar jest bardzo wysoko 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie wykluczone że pojawiały się znaczne luzy w miejscu gdzie przechodzi oś ślimaka przez kolano i tam dostaje się niechciane tzw lewe powietrze  ,można też spróbować ograniczyć dopływ powietrza przez otwory górne w kolanie na zdjęciu zaznaczone na czerwono .

kolano.png

Opublikowano (edytowane)

W szkole na tym palniku zužyje 2x za sezon ten kawal rurki "ložyskowy"wložony w kolano tam co jest w nim palec obrotu i koniec osi slimaka.Pocznie zrywat zawleczki,halasowac i jasne o co chodzi.Ale niž znalazlem,gdzie ten problem,to wlosy schodzaly juž mi z leby...

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Marcus 

Z  8 miesięcy temu wymieniałem panewke w tym kolanie. Wymieniałem bo nie mogłem ślimakiem obrócić. Na obecnym ślimaku praca jest bardzo ciacha. Na poprzednim sporadycznie piszczał podczas pracy. Aktualnie jest bardzo cicho. Zamówiłem na zapas ślimak z uzwojeniem 10mm. To o 3 mm więcej niż standart. Zobaczymy. Mam po prostu wrażenie że jest drastyczny spadek jakości w pancerpol. Dziękuję za info. Jak ktos ma. Jeszcze fajne pomysły to proszę pisać. Za miesiąc profilaktycznie rozbiorę ślimak i dam. Znać. Jak można ograniczyć ten przepływ przez dziurki? 

A kolanko też kiedyś wymieniłem z pancerpol. Pochodziło z 3 miesiące i złapało takiego luzu że w głowie się nie mieści. Panewka byla wtedy mega wyrobiona. Wróciłem na oryginał i nowa panewka i póki panewka dobrze zachowuje się w kolejnych ślimakach 

Opublikowano

@Chrulon Przepływ przez "dziurki" można ograniczyć przez zaklejenie ich np silikonem wysokotemperaturowym chyba najlepiej zakleić je wszystkie .

Opublikowano
13 godzin temu, Chrulon napisał(a):

Animus W lato. Często tak bywało. Lecz od lata wymieniłem już 3 ślimaki i każdy ma dwa ostatnie zwoje wysmażone. Żar jest bardzo wysoko 

Czy masz ten palnik  z obrotem?

3 godziny temu, Chrulon napisał(a):

Z  8 miesięcy temu wymieniałem panewkę w tym kolanie. Wymieniałem, bo nie mogłem ślimakiem obrócić. Na obecnym ślimaku praca jest bardzo ciacha. Na poprzednim sporadycznie piszczał podczas pracy. Aktualnie jest bardzo cicho. 

U sąsiada  po wytopieniu ślimaka zniekształciło kolano.  

3 godziny temu, Chrulon napisał(a):

Za miesiąc profilaktycznie rozbiorę ślimak i dam. Znać.

Masz deflektor, to go zdejmij.