Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Jestem nowym posiadaczem kotła HKS Lazar 15 kW – mam go od miesiąca. Na razie grzeję nim parter, w przyszłym roku planuję uruchomić ogrzewanie na piętrze. Dotychczas ogrzewam około 100 m² podłogówką oraz bojler 200 l.

Chciałem zapytać o ustawienia kotła – czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym modelem?

Kilka informacji o domu i instalacji:

• Nowe budownictwo
  • Posadzka: 15 cm styropianu + 7 cm wylewki
  • Dom ocieplony: 20 cm styropianu (lambda 0,038)
  • Poddasze jeszcze nie wykończone, dach nieocieplony, na stropie 6 cm styropianu
  • Instalacja z grupą pompową Afriso: osobna pompa dla ogrzewania podłogowego, osobna dla bojlera, oraz pompa ochrony powrotu w zestawie z kotłem

Obecne ustawienia i działanie kotła:

• Temperatury fabryczne
  • Temperatury na mieszaczu: 29°C
  • W domu na ten moment utrzymuje się około 21–22°C (brak termostatu pokojowego)
  • Spalanie peletu: około 1,5 worka (22 kg) dziennie
  • Kocioł ustawiony do 75°C

Problem:

Piec szybko nagrzewa się do 75°C, przechodzi w tryb wygaszania, ale po jego zakończeniu natychmiast się włącza, bo temperatura spada. Histereza 15°C powoduje, że już po godzinie, gdy temperatura spada do około 60°C, kocioł ponownie się załącza – zdarza się to nawet 20 razy dziennie.

Pytanie brzmi: czy takie ustawienie jest ekonomiczne, czy można jakoś optymalizować pracę kotła, żeby było bardziej stabilnie i oszczędnie?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!

Opublikowano
22 godziny temu, Oskar-3d napisał(a):

Pytanie brzmi: czy takie ustawienie jest ekonomiczne,

nie

22 godziny temu, Oskar-3d napisał(a):

czy można jakoś optymalizować pracę kotła, żeby było bardziej stabilnie i oszczędnie?

w niewielkim zakresie, ale jak ktoś jeździ 30-to tonowym tirem po gazetę do kiosku to trochę trudno.

Najrozsądniejszym byłby dołożyć 500l bufor, ale pewnie będą proponowane inne kombinacje z ustawieniami na siłę.

Aaa, i zwiększając czcionkę od standardowej wcale sobie nie pomagasz. Większość czyta na telefonach a taka czcionka to jak z Twoim kotłem.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Przedmówca dobrze napisał. Bufor założyć i wtedy znikają problemy opisane przez ciebie. Jeśli nie chcesz bufora to zostaje zabawa histerezami. Przechodziłem z ekogroszku na pellet. Mając niskie spalanie węgla od razu założyłem bufor. By uniknąć sytuacji która u ciebie zaistniała. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak się załacza po godzinie przerwy to chyba nie 'natychmiast'? Godzina to dość długo.. A jak długo pracuje żeby podgrzać tę wodę z powrotem do 75? Pewnie nie krócej jak pół godziny?

Kocioł 15kw powinien mieć też możliwość obniżenia mocy w sterowniku,to powinno pomóc na zmniejszenie liczby cykli palenia. Ale wg mnie problemu jakiegoś strasznego nie ma, jeśli poprawnie działa to tak czy inaczej zużyje mniej więcej tyle samo peletu..