Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ogrzewanie wyłączone,grzanie CWU w okienkach czasowych w dzień.Pytanie: czy w nocy konieczne są defrosty pompy ciepła typu split?Da się ich uniknąć w tej sytuacji?Czy są konieczne z jakichś względów?przecież to nie monoblok który może zamarznąć.Czy to normalne że mimo to że PC nie ogrzewa budynku żre prąd na defrosty?Dzięki za info 

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Przecież jak grzejesz CWU, to pompa pracuje i musi mieć defrost, jak wymiennik zamarza. Chyba nie rozumiesz zasady działania pc?

Opublikowano

PC jak nie pracuje to się nie szroni więc nie robi defrostów chyba że niektóre PC mają w ustawieniach żeby robiły niezależnie od oszronienia np co 1 godzinę.  Defrosty nie mają nic wspólnego z zamrożeniem wody w monobloku.

Jakie masz PC?

4 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Przecież jak grzejesz CWU, to pompa pracuje i musi mieć defrost

On w nocy nie grzeje a robi mu defrosty.

Opublikowano
15 minut temu, cezario1 napisał(a):

On w nocy nie grzeje a robi mu defrosty.

To co to za g...?

Opublikowano

Po czym wnioskujesz że w nocy są defrosty, pomimo że pompa nie pracuje?

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, sambor napisał(a):

Zawsze można ją na noc wyłączać.

Dobrze by było tylko póki co nie wiem jak) Myślę że to bedzie w samym sterowniku PC bo w regulatorze pokojowym VRC720 takiej opcji raczej nie ma

Opublikowano

Jesteś pewien, że nie dogrzewa czasami wody cwu?

Opublikowano
29 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Na liczniku są kW po nocy

Jest po 22:00, to moim zdaniem chyba teraz można nieco dosadniej podyskutować.

Cedzisz słowami, od samego początku. 
Dalej nie okazałeś nam co to za pompa ciepła. Teraz na dodatek wspominasz o jakiś nieokreślonych liczbach, które odkryłeś porankiem na jakimś liczniku.

Kolego @Uzytkownik2 , ogarnij się nieco.
Połóż się teraz spać a jutro z rana opiszesz nam to jeszcze raz. Bez emocji, ale za to z konkretami.  

Opublikowano

Ale jak byk w apce pokazana jest praca pompy dla grzania CWU.

Opublikowano
2 godziny temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Ogrzewanie wyłączone,grzanie CWU w okienkach czasowych w dzień.Pytanie: czy w nocy konieczne są defrosty pompy ciepła typu split?Da się ich uniknąć w tej sytuacji?Czy są konieczne z jakichś względów?przecież to nie monoblok który może zamarznąć.Czy to normalne że mimo to że PC nie ogrzewa budynku żre prąd na defrosty?Dzięki za info 

Skoro grzejesz tylko CWU (bojler) to nie ma opcji aby pompa zrobiła defrost i w zasadzie go nie zrobi bo muszą być spełnione kilka warunków , bojler ja mam 400 litrów nagrzewa go od zimnego i w żadnym wypadku ani razu się nie zalodziła, to musiałby trwać dłużej .

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, carinus napisał(a):

Ale jak byk w apce pokazana jest praca pompy dla grzania CWU.

Na CWU praca pompy o godz 16tej?co to ma wspólnego z nocną pracą na cele CO?

37 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Jest po 22:00, to moim zdaniem chyba teraz można nieco dosadniej podyskutować.

Cedzisz słowami, od samego początku. 
Dalej nie okazałeś nam co to za pompa ciepła. Teraz na dodatek wspominasz o jakiś nieokreślonych liczbach, które odkryłeś porankiem na jakimś liczniku.

Kolego @Uzytkownik2 , ogarnij się nieco.
Połóż się teraz spać a jutro z rana opiszesz nam to jeszcze raz. Bez emocji, ale za to z konkretami.  

W poście #4 pisze że Vaillant wspomniałem też że split a dokładnie aroTHERM VWL105/5AS o ile to ma jakieś znaczenie dla tematu

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Uzytkownik2 napisał(a):

,,,, W poście #4 pisze że Vaillant wspomniałem też że split,,,,

,,,, a dokładnie aroTHERM VWL105/5AS o ile to ma jakieś znaczenie dla tematu

Wyobraź sobie, że to ma duże znaczenie.
To teraz zdradź nam jeszcze co zaniepokoiło Cię, gdy nieopatrznie zerknąłeś na stan licznika.  

ps.
Ja od półtora roku przeprowadzam u siebie dochodzenie, dlaczego urządzenie mniejsze od opakowania Wedlowskiego "Ptasiego Mleczka", co niby ma zarządzać moim domem, czasem ma apetyt na energie elektryczną o mocy 4W, ale przeważnie jest sporo bardziej łakome i jego apetyt wzrasta do 6W - 8W. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
9 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Na CWU praca pompy o godz 16tej?co to ma wspólnego z nocną pracą na cele CO?

Przepraszam, ale w swojej wypowiedzi wpisałem zamiast CO,grzania CWU. Aplikacja pokazuje że pompa normalnie pracowała dla grzania budynku. Nie wiem jak jest to konfigurowane, ale coś nie doprowadza pompy do uśpienia, tylko najnormalniej pracuje. Tam jest praca ze sporą mocą. Jeżeli chodzi o defrosty, to powinien być w systemie rejestr ilości. Nie istnieje defrost bez pracy pompy, koniec, kropka.