Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik tech st480 n piec grobelny 12kw

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Mateusz225,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam sprawę. Posiadam od tego sezonu piec grobelny 12 kw z podajnikiem groszek  sterownik tech st480N (beż pid)

Mam ustawiona temp. Pieca 60   na bojler 50 strasznie mi przebija temp pieca, zazwyczaj do 70 a nawet 76 stopni  musze mieć w mieszkaniu grzejniki na ful żeby nie doszło do 80 . Mieszkanie w bloku na 1 piętrze 50m2  ( wiem że piec trochę duży na takie mieszkanie ale dostałem po rodzinie 4 letni piec)  w którą stronę iść żeby wmiare go ustabilizować? 

Opublikowano

Duże to są dawki w pracy i w podtrzymaniu co daje full ognia na palniku więc nic dziwnego że przebija. Pewnie jeszcze kilka elementów się znajdzie. 

Najpierw podaj parametry a potem pytaj dlaczego.

Opublikowano

Zadana temp. C.o 60 , Cwu 52

Czas podawania 14 sek. 

Przerwa podawania 22 sek. 

Siła nadmuchu 26%

(Ale myślę że z tym nie ma problemu jak spadnie temp. 

Parametry na podtrzymaniu.

Siła nadmuchu 26%

Praca podtrzymania 22sek

Przerwa podtrzymania  14min

Wentylator czas pracy 20sek

Wentylator czas przerwy 14min

Na podtrzymaniu temp. Wzrasta 

Opublikowano (edytowane)

Tak myślałem, szok. Przecież to jest piec 12kW a dawki jak conajmniej dla 50 kW.

Zadana temp. C.o 60 , Cwu 50

Czas podawania 4 s

Przerwa podawania 24 s

Siła nadmuchu 26% ( tu przydał by się filmik jak wygląda ogien, wtedy korekta )

Parametry na podtrzymaniu.

Siła nadmuchu 20%

Praca podtrzymania 2 sek

Przerwa podtrzymania  8 min

Wentylator czas pracy 20sek

Wentylator czas przerwy 7 min

Histerezą kotla 2°C, CWU 5°C

Ja to widzę tak. Teraz pytanie jaki węgiel i jakie podłączenie pieca, zawor 3 lub 4d. Jaka ochrona powrotu. Pozatem jaki palnik i jaki sterownika. Najlepiej zdjęcia. 

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

Coś tu widać ale nie do końca. Teraz pytanie czy zmieniłeś parametry na takie jak podałem.

Pytanie 2 sprawdź w sterownika w menu serwis pod hasłem 5164 czy masz wybór mocy kotla, jeżeli tak odczytaj jaka moc jest zaznaczona.

Opublikowano

Mityczny kopiec. Bez przesady nie wiem dlaczego wszyscy tak bardzo się na tym skupiaja. Wcale nie musi go być wystarczy że będzie równo no góra 1,2 cm nad.

Bartex i takie kalafiory, trzeba chyba zmniejszyć nadmuch, powoli co 2 % w dół i obserwować.  Nie wiem jaka dmuchawa- zrób zdjecie.

Kiedy ostatnio czyściłeś palnik, kanały powietrzne mogą być zapchane lub częściowo niedrożne.

Daj moje nastawy i porównamy, piec ma pracować a nie stać w podtrzymaniu a jeżeli już to nie więcej jak 10 min. Puki co to ja pytam, nie sądzisz ze powinno być odwrotnie ?

I wyczyść ten piec.

A kod 0000 sprawdź.

Opublikowano

Tu możesz regulować tą przesłoną. Zbyt przysłonięta powoduje że strumien powietrza jest zbyt ostry i może palić środkiem palnika. Przy znacznie uchylonej strumien jest łagodniejszy i pali całym palnikiem.

To na zasadzie węża z wodą, przy stałym ciscnieiu ściśniętej końcówce mamy ostry strumień przy otwartej łagodny. Po ustawieniu przesłoną można dopiero dobrać % nadmuch.

Możesz spróbować . Moderator stwierdził że rozwiązałeś problem jednym zdaniem "temperatura sie stabilizuje"🤣 na gratuluję. I jak to teraz wygląda.