Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pjottter napisał(a):

Czy jeżeli dodam go jeszcze na dodatkowej rurce pomoże czy może jednak pompa będzie nim ciągnęła powietrze (gdzieś tam kiedyś słyszałem).

Automat może się przydać do odpowietrzenia potem lepiej go zakręcić albo dać zwykły manualny.

Opublikowano (edytowane)

Jakie jest cisnienie w miejscu planowanego odpowietrznika?

PS. Prawdopodobnie ta pompa nie wytworzy wiekszej roznicy jak 0,6bar.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Co wytworzy pompa nie wiesz, może być tego więcej, szczególnie w skrajnych przypadkach  pracy zaw 4-D,

Więc lepiej jest dać odpowietrznik za pompą, wtedy dodatkowo likwiduje np skutki kawitacji w źle dobranej pompie.

Opublikowano (edytowane)

To może zamiast automatycznego odpowietrznika wkręcić zwykły zaworek (albo ręczny odpowietrzacz jak w kaloryferze) którym w razie potrzeby da się powietrze wypuścić? I tak jest potrzebny raz do roku przy czyszczeniu filtra, a przez resztę czasu może być zamknięty bez ryzyka że jakieś powietrze zassie. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
W dniu 10.08.2025 o 23:14, PioBin napisał(a):

Jakie jest cisnienie w miejscu planowanego odpowietrznika?

PS. Prawdopodobnie ta pompa nie wytworzy wiekszej roznicy jak 0,6bar.

Niestety nie mam pojęcia ile w tym miejscu jest ale przy ustawieniu na 100% 4d, na piecu pojawia się coś koło 0.7bar, przy włączonej co spada do 0.55bar (przy włączoną kotłową).

W dniu 11.08.2025 o 10:31, sambor napisał(a):

Więc lepiej jest dać odpowietrznik za pompą, wtedy dodatkowo likwiduje np skutki kawitacji w źle dobranej pompie.

Niestety tam nie mam gdzie już wcisnąć, stąd pomysł w takim miejscu.image.png.b593de195042189a00297c3f47442248.png

Odpowietrzyć to trzeba tylko przy czyszczeniu filtra więc nie koniecznie musi być automat

Opublikowano

Wracając do tematu, na razie mam następujące opcje:

- Easypell 16kW

- Red selecta 20 kW

- Edilkamin P18 

- Lazar 15kW

- Ekomax Slim 20 kW

pierwsze trzy to o ile się zorientowałem są bardziej zautomatyzowane (mniej ustawiania po np. zmianie rodzaju peletu),

Ekomax Slim za to na palniku KIPI (do ustawienia po zmianie partii peletu), ale cenowo droższy od Selecty zwłaszcza w wersji PRO. Jak macie jakieś swoje zdanie, przemyślenia o tych kotłach albo inne propozycje to piszcie.

I jeszcze jedno, pisaliście o obsługiwanych obiegach Easypella. Moja instalacja jest spora, jak na dom jednorodzinny i przeliczam w niej opory hydrauliczne w poszczególnych obiegach. Być może wyjdzie tak, że łatwiej będzie zasilić je poprzez oddzielne grupy pompowe niż kryzować, poza tym do instalacji mają być podłączone przez sprzegło hydrauliczne dwa kotły pracujące niezależnie (razem lub osobno). I tu brakuje mi wiedzy na temat załączania tych pomp z na obiegi grzewcze. Kotły będą załączały pompy kotłowe. Pytanie co będzie załączało pompy z grup pompowych (dodatkowe obiegi w sterowniku kotła)? 

Opublikowano
W dniu 12.08.2025 o 18:06, Pjottter napisał(a):

Niestety nie mam pojęcia ile w tym miejscu jest ale przy ustawieniu na 100% 4d, na piecu pojawia się coś koło 0.7bar, przy włączonej co spada do 0.55bar (przy włączoną kotłową).

Niestety tam nie mam gdzie już wcisnąć, stąd pomysł w takim miejscu.image.png.b593de195042189a00297c3f47442248.png

Odpowietrzyć to trzeba tylko przy czyszczeniu filtra więc nie koniecznie musi być automat

Sorry filtr jest na powrocie z instalacji przed 4d,a nie jak zaznaczyłem za pompą na instalacje. Dzisiaj byłem tam zajrzeć i sam się zdziwiłem, ale z przodu jak się patrzy to jakby był na tej samej linii stąd taka pomyłka ale raczej nic i tak to nie zmienia.