Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w związku z tym, że moja kotłownia doznała liftingu w postaci pożaru, mam zamiar modyfikacji i wymiany kotła olejowego (który jest niezdatny do użytku) na kocioł na pellet. Obecnie ogrzewam budynek (CO + CWU) kotłem na węgiel DAKON-DOR 24kW, kocioł dobrany na zapotrzebowanie na ciepło budynku z obliczeń strat ciepła przez przegrody. Ze względu na wymianę części stolarki okiennej myślę że wystarczyło by coś o mocy 17 - 20 kW z dostawieniem w przyszłości bufora. Proszę o jakiekolwiek wskazówki dotyczące kotła na pellet o mocy 17- 20kW z palnikiem samoczyszczącym (KIPI, SKIEPKO lub innym) z możliwym podłączeniem czopucha o średnicy 120 cm (taki mam wkład po kotle olejowym). Wymiary kotłowni: szer. ściany z kominem 150cm , dług. 320 cm, wys. 220 cm.

Opublikowano

Przymierzam się do niego aby w przyszłym roku wpiąć go razem z kotłem na holzgaz.

Opublikowano

Poczytałem już trochę, nie przeszkadza Ci że to retorta. Ja się za bardzo nie znam ale po internetach piszą, że troche przestarzałe. A ktoś może się by wypowiedział o MCZ selecta.

Opublikowano

Retorta to takie uproszczenie, jest to palnik talerzowy. Jak by to się nie sprawdzało to Okofen , Windhager czy Hargasner dawno by  porzucili takie rozwiązanie.

No ale to tylko moja opinia.

Opublikowano

O tym kotle pisaliśmy od 2019 wielokrotnie na forum - wystarczy wpisać nazwę easypell to wyskoczy ponad 20 postów- to produkcja firmy z Austrii, u nas miał naklejkę Viessmana, teraz już pod marką własną - ani nowość ani rewelacja.

Opublikowano

Nowość na pewno nie ( publikacje do których dotarłem mają min 8 lat ).

Czy rewelacja ? No cóż, na pewno konstrukcyjnie lepiej ( w przedziale cenowym ) niż lufy strzelające granulkami w 40 letnich konstrukcjach DS i GS gdzie producenci obciążyli swoje wyroby cegłami z pieców kaflowych aby przeszło badania w łódzkim laboratorium.

To tylko moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać.🤪

Opublikowano

Ten kocioł miał 2 problemy do rozwiązania - brak obsługi więcej niż 1 obiegu grzewczego - trzeba robić sterowanie dodatkowe na sterownikach zewnętrznych i wg dystrybutora  wymagał bufora przy obciążeniu poniżej 50% mocy nominalnej kotła.

Opublikowano

No podobno obsługuje 3 obiegi, pogodówkę, i nie traci na sprawności przy 30% mocy nominalnej.

Mogło się coś zmienić od pierwszych wersji Easypella.

Opublikowano

OK, Panowie ale dyskusja dotyczy jednego kotła, zaproponujcie coś w rozsądnych pieniądzach (Windhager to niestety za wysoka półka dla mnie). 

Opublikowano

@maniurwez sobie pierw oblicz jakie masz zapotrzebowanie 

https://cieplo.app/

Opublikowano
W dniu 7.08.2025 o 11:22, maniur napisał(a):

kocioł dobrany na zapotrzebowanie na ciepło budynku z obliczeń strat ciepła przez przegrody.

Opublikowano

jak bez dotacji to lepiej już wziąć sv200 z nowymi badaniami na dwa paliwa i palisz na legalu bez kombinowania

Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 18:16, Pjottter napisał(a):

wez sobie pierw oblicz jakie masz zapotrzebowanie 

ze stony wyszło niemal tak samo jak moje z obliczeń strat przez przegrody ~20,3kW (CO+CWU) 

Ten kocioł Ekomax slim pro różni się od Ekomax slim, kasetą na popiół?

Z dotacji nie korzystam, pomimo to nie rozglądam się za dwufunkcyjnymi kotłami bo instalacja będzie z dwoma kotłami

(DAKON DOR zostaje dopóki nie wyzionie).

Opublikowano

Tak, Slim pro ma dodatkowy ślimak i zsypuje ( upycha ) popiół do pojemnika.

Ale i tak uważam Easypella w swojej kategorii cenowej za lepszą konstrukcję.

Opublikowano

Tuptus, mam takie pytanie o konstrukcje easypell. Czy tam dobrze działa wygaszanie? Pytam bo palnik jest typu retorty z peletem podawanym od spodu, czy to się da wygasić na żądanie gdy w palniku jest nadal dużo peletu? Żar nie schodzi wtedy w dół do rury podajnika?

Opublikowano

Wygaszanie w kotle Easypell polega na stopniowym zmniejszaniu mocy kotła, aż do całkowitego wyłączenia, gdy zapotrzebowanie na ciepło spadnie. Proces ten obejmuje zatrzymanie podawania pelletu, pracę wentylatora przez kilka minut w celu wypalenia resztek paliwa i schłodzenia kotła, a następnie przejście w stan czuwania lub całkowite wyłączenie. 

Opublikowano

Podepnę się pod tą modernizacje z małym pytaniem.

Czy w takim ustawieniu dodanie odpowietrznika nad zaworem 4d ma sens? Chodzi mi o to, że on jest troszkę za wysoko, nie ma poziomu (nie dało się za bardzo inaczej na tamten czas zrobić) za tą niebieską pompą obecnie jest filtr magnetyczny i gdy się go czyści niestety powietrze potrafi wrócić i trochę zapowietrzyć go (4d i pompę) i trzeba bawić się zaworami by to odpowietrzyć.
Czy jeżeli dodam go jeszcze na dodatkowej rurce pomoże czy może jednak pompa będzie nim ciągnęła powietrze (gdzieś tam kiedyś słyszałem).

ps. obecnie pompy są zamienione miejscami, a tamtej nie da się tak łatwo odpowietrzyć jak tej lfp

image.png.c09cc8e74efbc7266b00f20c296cc484.pngimage.thumb.png.b541fa7491b10b9f8e055eb5743324f0.png