maniur Opublikowano 2 godziny temu #1 Opublikowano 2 godziny temu Witam, w związku z tym, że moja kotłownia doznała liftingu w postaci pożaru, mam zamiar modyfikacji i wymiany kotła olejowego (który jest niezdatny do użytku) na kocioł na pellet. Obecnie ogrzewam budynek (CO + CWU) kotłem na węgiel DAKON-DOR 24kW, kocioł dobrany na zapotrzebowanie na ciepło budynku z obliczeń strat ciepła przez przegrody. Ze względu na wymianę części stolarki okiennej myślę że wystarczyło by coś o mocy 17 - 20 kW z dostawieniem w przyszłości bufora. Proszę o jakiekolwiek wskazówki dotyczące kotła na pellet o mocy 17- 20kW z palnikiem samoczyszczącym (KIPI, SKIEPKO lub innym) z możliwym podłączeniem czopucha o średnicy 120 cm (taki mam wkład po kotle olejowym). Wymiary kotłowni: szer. ściany z kominem 150cm , dług. 320 cm, wys. 220 cm. Cytuj
Tuptus Opublikowano 2 godziny temu #2 Opublikowano 2 godziny temu Ta ja zaproponuję może ten "inny". https://rencraft.eu/pl/technika/kociol-na-pellet-easypell-16-32-kw/ Cytuj
maniur Opublikowano 1 godzinę temu Autor #3 Opublikowano 1 godzinę temu OK. Dzięki. Masz jakieś "doświadczenie z tym kociołkiem? Cytuj
Tuptus Opublikowano 42 minuty temu #4 Opublikowano 42 minuty temu Przymierzam się do niego aby w przyszłym roku wpiąć go razem z kotłem na holzgaz. Cytuj
maniur Opublikowano 17 minut temu Autor #5 Opublikowano 17 minut temu Poczytałem już trochę, nie przeszkadza Ci że to retorta. Ja się za bardzo nie znam ale po internetach piszą, że troche przestarzałe. A ktoś może się by wypowiedział o MCZ selecta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi