Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła -> kilka opcji od lokalnych dostawców

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, chciałbym zasięgnąć porady co do wyboru kotła. 

Posiadam na ten moment kocioł na ekogroszek defro który chciałbym zmienić.

Mam do ogrzania dom o powierzchni użytkowej koło 150 metrów, parter i piętro, tylko grzejniki i bojler na wodę 220 L.

Według kalkulatora ciepła właściwego i lokalnych dostawców potrzebuję kotła 15 KW.

Pojeździłem, popytałem i dostałem takie o to propozycje:

DrewKo Plus 12 lub 18 KW

PellUnix 15 KW

PellDuox 18 KW

BioPellmax 15 KW

Pytałem o kotły z opcją instalacji awaryjnego rusztu na drewno, z racji tego, że posiadam jeszcze kilkanaście metrów opału, oraz tego, że podczas boomu cenowego na węgiel bardzo mi się przydał. 

Domyślnie planuję korzystać tylko z pelletu.

Który z tych kotłów będzie najlepszą opcją? Może polecicie jakiś inny?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

@Mateeus Witam nowego forumowicza!

Palenie drewna na zwykłym ruszcie awaryjnym odbywa się raczej z niską sprawnością, więc moim zdaniem lepiej rozważyć inną opcję spalania drewna kawałkowego – a tutaj jest dużo metod - przykładowo: koza, piecokuchnia, piece akumulacyjne, piece kaflowe, kuchnie kaflowe, piece rakietowe, kotły na drewno, kotły dwupaliwowe na drewno i pellet, kotły trzypaliwowe na drewno, pellet i ekogroszek, kominki, kominki dwupaliwowe na drewno i pellet. Także jest wiele metod na sprawniejsze spalenie drewna kawałkowego niż ruszt awaryjny.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

No tak. Ale palenie na ruszcie awaryjnym uwali Ci kocioł i komin. Oszczędności jakieś będą, ale bez szału. Ciekawe też, jak po paleniu drewnem będzie wyglądać palnik pelletowy. Może się okazać, że oszczędność jest tylko pozorna. Dlatego @Matejko1 Ci napisał, że lepiej mieć oddzielne urządzenie do drewna. Na przykład w formie miejscowego ogrzewacza.

Opublikowano
13 godzin temu, Mateeus napisał(a):

otóż przymierzam się do kotła na pellet, w którym to w 95% czasu zamierzam pelletem palić. 

To kup najlepszy kocioł, na jakie cię stać, najlepiej taki który jest na forach dobrze opisany - palnik i  sterownik są znane i przetestowane.

Lokalny czy nie lokalny producent , to najmniejsze piwo.