Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hybryda - pellet + pompa ciepła (RTB + LG?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 🙂 

Przymierzam się do kompleksowej termomodernizacji łącznie z wymianą źródła ciepła. Obecnie mam ekogroszkowe 17kW RBR, instalacja na grzejnikach. Jeśli chodzi o ogrzewanie, w planie mam przewymiarowanie grzejników i założenie wersji V33. Chciałbym zrobić hybrydę kotła na pellet i pompy ciepła. Wstępnie wybrałem RTB Feniksa 16kW lub Lazara SmartFire. Do kompletu myślałem o pompie LG Therma V R290 12kW lub czymś tańszym, ale dalej monoblokowym. Czy ktoś może doradzić, jak rozwiązać połączenie obu urządzeń w jednym systemie? Czy istnieje rozwiązanie, które pozwoli na automatyczny wybór źródła ładowania bufora, w zależności od zapotrzebowania w danym momencie lub spadku temperatury zewnętrznej? 🙂 Dla utrudnienia... mam również 3 kolektory słoneczne, które chciałbym dalej wpiąć pod CWU 😄 

Opublikowano (edytowane)

Pompa ciepła ma funkcję sterowania dodatkowym źródłem ciepła więc powinno się to jakoś dać połączyć.  Ale wg mnie pelet wychodzi taniej niż PC niezależnie od temperatury powietrza, więc przełączanie nie daje jakichś korzyści ekonomicznych - mógłby być pelet cały czas. No, może latem tylko PC do ciepłej wody.

Tzn może marketing mówi że PC grzeje taniej niż pelet, ale mnie wychodzi ze musiała by osiągać cop > 4 non stop, a to możliwe tylko w bardzo ciepłe dni i mało prawdopodobne z kaloryferami gdzie musisz mieć te 40 stopni minimum. 

Biorąc pod uwagę cenę tej PC myślę że nie będzie łatwo o zwrot z inwestycji w kosztach ogrzewania

Edytowane przez nightwatch
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

W sumie rozwiązanie z pompą ciepła i pelletem może i ok. tylko tak naprawdę po co? Wydasz kupę kasy na coś co nigdy ci się nie zwróci a tak jak kolega "nightwatch "piszę sam pellet wyjdzie ci taniej niż PC. Weź sobie dobry piec (RTB,Windhager czy Edilkamin) i nie baw się w kombinowanie jak to wszystko podłączyć (ewentualnie jak już tak chcesz to Windhager i RTB też ma gotowe hybrydy z PC). Pompę to bym sobie założył małą zintegrowana z zasobnikiem CWU do grzania tylko wody ,choć jak patrzę u siebie w lato jak grzeję tylko wodę(ok.400l)to nie wiem czy to też ma jakiś sens(schodzi mi do zagrzania dziennie ok 4-5 kg pelletu)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tzn u siebie dołożyłem PC do peletu, ale tylko dlatego że pompa kosztowała poniżej 6tys. Droższej bym nie montował. Autor może w instalacji przygotować możliwość wpięcia PC i domontowac ją w przyszłości, jak np będzie to bardziej korzystne 

Opublikowano

Takim dobrym , słusznym momentem na dołożenie  pompy do pelletu było ze trzy lata temu jak ceny peletu szalały , wtedy faktycznie nawet przy grzejnikach wychodziło taniej .

Osobiście nie żałuje że dołożyłem pompę , mimo tego że teraz jest używana do grzania cwu w lecie  oraz na początku i końcu  sezonu  i to jeszcze jak w magazynie są jakieś kwh do wykorzystania , w obecnej chwili podstawą jest u mnie ogrzewanie pelletem , a czas pokaże co dalej będzie .

A z przewymiarowania grzejników nigdy podłogówki nie zrobisz jeszcze w starej chaupie , przyjdzie lepsza zima i okaże się że trzeba puścić temperaturę na te grzejniki bo letnie już nie dają rady☺️

• Zgadzam się 1
Opublikowano
4 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Tzn u siebie dołożyłem PC do peletu, ale tylko dlatego że pompa kosztowała poniżej 6tys. Droższej bym nie montował. Autor może w instalacji przygotować możliwość wpięcia PC i domontowac ją w przyszłości, jak np będzie to bardziej korzystne 

Jak sądzisz, ile pelletu jesteś dzięki pompie urwać na spalaniu rocznym? Bo sam myślę dołożyć jakąś tanią pompę. Do grzania Cwu mam PC już założone. 

Opublikowano

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Ogólnie rzecz biorąc nie nastawiam się na jakiś "zwrot" inwestycji, a bardziej myślałem o bezobsługowości - tutaj pompa i zabezpieczeniu przy tych niższych temperaturach - tutaj pellet. Hybrydę brałem pod uwagę głównie przez wzgląd na rodziców, którzy mieszkają ze mną. Mam taką pracę, że w domu bywam tylko w weekendy, czasem rzadziej... no i wtedy, kiedy leży śnieg 🙂 Rodzice pierwszej młodości już nie są, a kocioł pelletowy jakiejś obsługi jednak wymaga. Myślałem by w pierwszej kolejności założyć właśnie pellet i przygotować sobie instalację, tak by móc w dowolnej chwili dorzucić pompę. Mogę w późniejszym czasie zamówić nawet jakąś z Alibaby etc. Kwestia jak taką instalację przygotować - słyszałem już róże możliwości i sam nie wiem. Najlepiej pójść w kierunku bufora, który potencjalnie byłby sprzęgłem? 

@wonski Dzięki za sugestię odnośnie kotła 🙂 Widzę, że masz właśnie RTB - czy możesz śmiało polecać? Docelowo będę miał ze 130m2 na grzejnikach i pewnie koło 100-120m2 podłogówki, z tym że podłogówka będzie szła na jakimś bardzo niskim parametrze albo wcale - nieużywane 1 piętro. Czy są jakieś problemy z tym kotłem? Pytałem w dwóch miejscach, gdzie mają je w ofercie. W jednym salonie polecili zamiast niego Lazara SmartFire Exclusive, a w drugim usłyszałem że RTB to taki tańszy Windhager i że może spalić nawet 20% mniej pelletu niż Lazar... teraz już sam nie wiem. Widziałem do RTB składane zasobniki na ponad tonę, miałbym gdzie to upchnąć więc i to może byłoby jakieś rozwiązanie...

Opublikowano

Twoje pytanie jest nijakie , możesz urwać cały pellet jak będziesz grzał tylko pompą .

No ale postaram się odpowiedzieć , na grzaniu ciepłej wody w lecie około 700 - 800 kilo tyle mniej więcej zużywałem grzejąc pelletem teraz jest to darmowe bo prąd jest z paneli , a na sezonie przejściowym około 500 kilo .