Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawór czterodrogowy vs sprzęgło

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam właśnie przymierzam się do wymiany "śmieciucha" na Kamen Perfekt Bio 10 kw , mieszkanie 78 m2 4 grzejniki c22 12x60 , 1 grzejnik c33 120x6 i jedna drabinka łazienkowa + zasobnik CWU 100 L dwupłaszczowy kocioł stoi w kuchni , było u mnie 2 instalatorów jeden proponuje zawór czterodrogowy a inny sprzęgło + zawór ATV  , która opcja lepsza , co radzicie , pozdrawiam 

Opublikowano

4d bedzie ok.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

czy tak jest poprawnie ? (schemat z instrukcji  kotła kamen)  , dodam że był jeszcze jeden instalator i powiedział że zawory 4d stosuje się w kotłach  zasypowych albo na groszek , bo w pelletowym to jest za słaba ochrona powrotu 

zxz.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Tego ze sprzęgłem i zaworem ATV pogoń. Tego od powrotu też pogoń. Ten od zaworu 4D może być (przynajmniej z informacji, które nam przedstawiłeś).

Opublikowano
6 godzin temu, stasiu napisał(a):

czy tak jest poprawnie ? (schemat z instrukcji  kotła kamen)  , dodam że był jeszcze jeden instalator i powiedział że zawory 4d stosuje się w kotłach  zasypowych albo na groszek , bo w pelletowym to jest za słaba ochrona powrotu 

zxz.jpg

Brak zaworów zwrotnych za pompa 1 i 2

Opublikowano
9 godzin temu, stasiu napisał(a):

zxz.jpg

Jest poprawnie, ale pompa na powrocie kotła (nr 1 na rysunku) , przy prawidłowym wykonaniu obiegu kotłowego może być zbędna.

Opublikowano

Panowie a co powiecie o tym rozwiązaniu (foto) co prawda mam jeszcze 2 - 3 tygodnie jak przyjdzie kocioł , ale chcę wybrać idealnie żeby nie było problemu , nie wiem tylko co tam jest (to co zaznaczyłem) , wiem że nie ma naczynia przeponowego z zabezpieczeniem , ale nie znalazłem takiego schematu na necie 

zdf.jpg

Opublikowano

Odpowiedź na pytanie "co to jest" - to jest pompa kotłowa.

Ale po co idziesz w takie komplikacje?

Masz małą instalację, mały kocioł, więc po co tworzysz takie "potworki" stosowane do 3-4 x większych powierzchni.

Nie mówię już o cenie takiego rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)

powiem szczerze że nie wiem jak "ugryźć" ten temat , na fejsie na forum kotłów pelletowych większość udzielających się w temacie zaleca w/w rozwiązanie i kategorycznie odradza zawór czterodrogowy , jako nie nadający się do kotłów pelletowych , tylko do zasypowych i na ekogroszek , żeby kocioł pelletowy działał idealnie (mało palił - działał płynnie) trzeba w/w zestawienia , ba nawet dwie osoby pisały że są "szczęśliwi" bo właśnie wywalili zawory czterodrogowe i przesieli się na w/w rozwiązanie , jedna z osób napisała że to tak jak bym miał wybór mercedesa i malucha , i wybrał bym to drugie , mimo że róznica w cenie nie jest duża i wydaną kasę teraz zaoszczędze już po 1 sezonie palenia , więc im więcej piszę i czytam tym mniej wiem 😆

No chyba że tak będzie taniej , ale czy będzie regulacja za pomocą regulatora pokojowego ?? 

zvz.png

Edytowane przez stasiu
Opublikowano (edytowane)

Tylko wywalona kasa na takie komplikacje i sterowanie obiegu grzewczego pomimo on/off zerowe.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Witam ,czy ten pierwszy schemat z postu nada się do kotła sas bio compakt plus 12kw.do domu 130 m. Ocieplony tylko grzejniki i cwu 120 l,bo musze wymienić kopciucha i padło na pelet

• marcin zmienił(a) tytuł na zawór czterodrogowy vs sprzęgło
Opublikowano

Którego postu, schematów tu jest kilka, jedne lepsze, inne droższe, jak masz mieć sam zaw 4-D, to trzeba instalację przy kotle zrobić wg sztuki, a nie na pałę.

Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 01:00, stasiu napisał(a):

zxz.jpg

O taki

Opublikowano

Dzięki,a czemu bez tej pompy na powrocie 

Opublikowano

Jeszcze nośiło mnie zrobienie na sprzęgle ale chyba zrobię wg tego schematu zobaczymy jak to bedzie się sprawowało

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał(a):

Ok, rady z FB są dla ciebie wyrocznią, tylko dlaczego teraz drążysz temat na tym forum?

Czyżby jednak wątpliwości?

wolę 10 razy zapytać w 10 miejscach , jak "fachowcy" mają mi źle zrobić 😉 , czasem lepiej wydać dodatkowe parę złotych , ja później lepiej ma działać , niż później przez kolejne lata użytkowania żałować , tym bardziej jeszcze więcej drążę temat jak 2 fachowców chce inaczej podłączyć kocioł i jeden na drugiego psioczy że tamten się nie zna , a jak zacząłem pisać tu i na fejsie w 3 różnych miejscach , to opinie są jeszcze bardziej podzielone , na pewno wszyscy mówią że sprzęgło hydrauliczne lepiej działa , od zaworu 4 drogowego , ale tylko część z nich mówi że 4 drogowy da sobie z tym radę , ale inna część mówi że 4 drogowy się nie nadaje do kotłów pelletowych , tylko do ekogroszku , i że mam w 4 drogowy nie iść , mimo że mam taką małą instalację , 2 osoby które się wypowiedziały , wymieniły zawór 4 drogowy na sprzęgło i bardzo sobie teraz chwalą tą wymianę (lepsze parametry na kotle , mniejsze spalanie) , na razie jestem za sprzęgłem na 70% i za zaworem 4 drogowym na 30% 😉 , pozdrawiam

• Rozwiązanie
Opublikowano

Nie przejmuj się, jak mają spieprzyć, to spieprzą i nawet 10 forów czy FB ci nie pomoże.

A taka statystyka, którą podajesz jest mocno myląca - wystarczą trochę inne rury, czy średnice 4-D i już nie działa jak trzeba.

Ale powodzenia w realizacji.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 01:37, sambor napisał(a):

Nie przejmuj się, jak mają spieprzyć, to spieprzą i nawet 10 forów czy FB ci nie pomoże.

A taka statystyka, którą podajesz jest mocno myląca - wystarczą trochę inne rury, czy średnice 4-D i już nie działa jak trzeba.

Ale powodzenia w realizacji.

Dzięki , no jak bym wziął "dzisiejszego fachowca" który zaproponował ........ podłączenie kotła do starej instalacji (bez przeróbek) to na pewno , pan powiedział że mam tak małą instalację że nie trzeba żadnych zaworów 4 - d , 3-d i sprzęgieł , a pytam co z ochroną powrotu , powiedział że w moim przypadku jest nie potrzebny bo to bardzo mały obieg , mówię co z gwarancją , przecież jest to wymagane przez producenta kotła , no w ostateczności to może założyć zawór atv , pytam czy nie lepiej 3 pompę kotłową , a on nie że jedna pompa na tak małą instalację wystarczy na powrocie , a co CWU ?? będzie razem wpięta z grzejnikami , , to jak będę grzał wodę latem  wystarczy grzałka elektryczna do boilera , powiedziałem że się do niego odezwę po urlopie , żeby go zbyć 😉 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.07.2025 o 19:19, micjo napisał(a):

Jeszcze nośiło mnie zrobienie na sprzęgle ale chyba zrobię wg tego schematu zobaczymy jak to bedzie się sprawowało

zrób tak jak na tym foto (podobno l;epiej jak jest bay pas i atv) , ale lepiej na sprzęgle 😉 

zx5.jpg

zx4.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano
7 godzin temu, stasiu napisał(a):

zrób tak jak na tym foto (podobno l;epiej jak jest bay pas i atv)

Kompletna bzdura - to twoja ? czy jakiegoś "guru" z netu ?

Podobny układ , tylko mający szansę na prawidłową pracę masz poniżej

image.thumb.jpeg.682b4f7075c597bee793cc521fa65c87.jpeg