Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawór czterodrogowy vs sprzęgło

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam właśnie przymierzam się do wymiany "śmieciucha" na Kamen Perfekt Bio 10 kw , mieszkanie 78 m2 4 grzejniki c22 12x60 , 1 grzejnik c33 120x6 i jedna drabinka łazienkowa + zasobnik CWU 100 L dwupłaszczowy kocioł stoi w kuchni , było u mnie 2 instalatorów jeden proponuje zawór czterodrogowy a inny sprzęgło + zawór ATV  , która opcja lepsza , co radzicie , pozdrawiam 

Opublikowano

4d bedzie ok.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

czy tak jest poprawnie ? (schemat z instrukcji  kotła kamen)  , dodam że był jeszcze jeden instalator i powiedział że zawory 4d stosuje się w kotłach  zasypowych albo na groszek , bo w pelletowym to jest za słaba ochrona powrotu 

zxz.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Tego ze sprzęgłem i zaworem ATV pogoń. Tego od powrotu też pogoń. Ten od zaworu 4D może być (przynajmniej z informacji, które nam przedstawiłeś).

Opublikowano
6 godzin temu, stasiu napisał(a):

czy tak jest poprawnie ? (schemat z instrukcji  kotła kamen)  , dodam że był jeszcze jeden instalator i powiedział że zawory 4d stosuje się w kotłach  zasypowych albo na groszek , bo w pelletowym to jest za słaba ochrona powrotu 

zxz.jpg

Brak zaworów zwrotnych za pompa 1 i 2

Opublikowano
9 godzin temu, stasiu napisał(a):

zxz.jpg

Jest poprawnie, ale pompa na powrocie kotła (nr 1 na rysunku) , przy prawidłowym wykonaniu obiegu kotłowego może być zbędna.

Opublikowano

Panowie a co powiecie o tym rozwiązaniu (foto) co prawda mam jeszcze 2 - 3 tygodnie jak przyjdzie kocioł , ale chcę wybrać idealnie żeby nie było problemu , nie wiem tylko co tam jest (to co zaznaczyłem) , wiem że nie ma naczynia przeponowego z zabezpieczeniem , ale nie znalazłem takiego schematu na necie 

zdf.jpg

Opublikowano

Odpowiedź na pytanie "co to jest" - to jest pompa kotłowa.

Ale po co idziesz w takie komplikacje?

Masz małą instalację, mały kocioł, więc po co tworzysz takie "potworki" stosowane do 3-4 x większych powierzchni.

Nie mówię już o cenie takiego rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)

powiem szczerze że nie wiem jak "ugryźć" ten temat , na fejsie na forum kotłów pelletowych większość udzielających się w temacie zaleca w/w rozwiązanie i kategorycznie odradza zawór czterodrogowy , jako nie nadający się do kotłów pelletowych , tylko do zasypowych i na ekogroszek , żeby kocioł pelletowy działał idealnie (mało palił - działał płynnie) trzeba w/w zestawienia , ba nawet dwie osoby pisały że są "szczęśliwi" bo właśnie wywalili zawory czterodrogowe i przesieli się na w/w rozwiązanie , jedna z osób napisała że to tak jak bym miał wybór mercedesa i malucha , i wybrał bym to drugie , mimo że róznica w cenie nie jest duża i wydaną kasę teraz zaoszczędze już po 1 sezonie palenia , więc im więcej piszę i czytam tym mniej wiem 😆

No chyba że tak będzie taniej , ale czy będzie regulacja za pomocą regulatora pokojowego ?? 

zvz.png

Edytowane przez stasiu
Opublikowano (edytowane)

Tylko wywalona kasa na takie komplikacje i sterowanie obiegu grzewczego pomimo on/off zerowe.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Witam ,czy ten pierwszy schemat z postu nada się do kotła sas bio compakt plus 12kw.do domu 130 m. Ocieplony tylko grzejniki i cwu 120 l,bo musze wymienić kopciucha i padło na pelet

• marcin zmienił(a) tytuł na zawór czterodrogowy vs sprzęgło
Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 01:00, stasiu napisał(a):

zxz.jpg

O taki

Opublikowano

Jeszcze nośiło mnie zrobienie na sprzęgle ale chyba zrobię wg tego schematu zobaczymy jak to bedzie się sprawowało

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał(a):

Ok, rady z FB są dla ciebie wyrocznią, tylko dlaczego teraz drążysz temat na tym forum?

Czyżby jednak wątpliwości?

wolę 10 razy zapytać w 10 miejscach , jak "fachowcy" mają mi źle zrobić 😉 , czasem lepiej wydać dodatkowe parę złotych , ja później lepiej ma działać , niż później przez kolejne lata użytkowania żałować , tym bardziej jeszcze więcej drążę temat jak 2 fachowców chce inaczej podłączyć kocioł i jeden na drugiego psioczy że tamten się nie zna , a jak zacząłem pisać tu i na fejsie w 3 różnych miejscach , to opinie są jeszcze bardziej podzielone , na pewno wszyscy mówią że sprzęgło hydrauliczne lepiej działa , od zaworu 4 drogowego , ale tylko część z nich mówi że 4 drogowy da sobie z tym radę , ale inna część mówi że 4 drogowy się nie nadaje do kotłów pelletowych , tylko do ekogroszku , i że mam w 4 drogowy nie iść , mimo że mam taką małą instalację , 2 osoby które się wypowiedziały , wymieniły zawór 4 drogowy na sprzęgło i bardzo sobie teraz chwalą tą wymianę (lepsze parametry na kotle , mniejsze spalanie) , na razie jestem za sprzęgłem na 70% i za zaworem 4 drogowym na 30% 😉 , pozdrawiam

• Rozwiązanie
Opublikowano

Nie przejmuj się, jak mają spieprzyć, to spieprzą i nawet 10 forów czy FB ci nie pomoże.

A taka statystyka, którą podajesz jest mocno myląca - wystarczą trochę inne rury, czy średnice 4-D i już nie działa jak trzeba.

Ale powodzenia w realizacji.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 01:37, sambor napisał(a):

Nie przejmuj się, jak mają spieprzyć, to spieprzą i nawet 10 forów czy FB ci nie pomoże.

A taka statystyka, którą podajesz jest mocno myląca - wystarczą trochę inne rury, czy średnice 4-D i już nie działa jak trzeba.

Ale powodzenia w realizacji.

Dzięki , no jak bym wziął "dzisiejszego fachowca" który zaproponował ........ podłączenie kotła do starej instalacji (bez przeróbek) to na pewno , pan powiedział że mam tak małą instalację że nie trzeba żadnych zaworów 4 - d , 3-d i sprzęgieł , a pytam co z ochroną powrotu , powiedział że w moim przypadku jest nie potrzebny bo to bardzo mały obieg , mówię co z gwarancją , przecież jest to wymagane przez producenta kotła , no w ostateczności to może założyć zawór atv , pytam czy nie lepiej 3 pompę kotłową , a on nie że jedna pompa na tak małą instalację wystarczy na powrocie , a co CWU ?? będzie razem wpięta z grzejnikami , , to jak będę grzał wodę latem  wystarczy grzałka elektryczna do boilera , powiedziałem że się do niego odezwę po urlopie , żeby go zbyć 😉 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.07.2025 o 19:19, micjo napisał(a):

Jeszcze nośiło mnie zrobienie na sprzęgle ale chyba zrobię wg tego schematu zobaczymy jak to bedzie się sprawowało

zrób tak jak na tym foto (podobno l;epiej jak jest bay pas i atv) , ale lepiej na sprzęgle 😉 

zx5.jpg

zx4.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano
7 godzin temu, stasiu napisał(a):

zrób tak jak na tym foto (podobno l;epiej jak jest bay pas i atv)

Kompletna bzdura - to twoja ? czy jakiegoś "guru" z netu ?

Podobny układ , tylko mający szansę na prawidłową pracę masz poniżej

image.thumb.jpeg.682b4f7075c597bee793cc521fa65c87.jpeg