Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem w trakcie modernizacji kotłowni. Stary kocioł węglowy został wymieniony na pompę ciepła. Mam pytanie, wymieniłem zasobnik cwu na większy. Szkoda mi wyrzucać poprzedni bo jest nowy (6 miesięcy). Czy mogę użyć zbiornika cwu jako bufora do co? Zbiornik 80 l wiszący poziomo z wężownicą. Na zasilanie zimnej wody podał bym powrót z CO max 40°C (podłogówka 80%, grzejniki 20%), u góry powrót do pompy ciepła. Wężownicą została by zasilana powrotem z wężownicy od drugiego zbiornika cwu co podgrzało by dodatkowo zład wody w buforze.

Taki zbiornik miałby pełnić funkcję bufora.

Szkoda mi wyrzucać stary zbiornik i kupować dedykowany bufor. Czy jest to możliwe do realizacji? Czy lepiej jednak realizować funkcję bufora urządzeniem do tego zaprojektowanym?

image.jpeg

Opublikowano

Jak dobrze rozumiem to chcesz odwrocic zasade dzialania czyli tam gdzie bylo CWU to zrobic “bufor” CO?

Wezownica do zaslepienia lub jesli spelnia warunki kontaktu wody pitnej CWU (wewnatrz np. stal nierdzewna) to wyczyscic zdezynfekowac i uzyc do wstepnego podgrzania wody ktora trafi do docelowego zbiornika CWU.

Opublikowano

Zgadza się. Z tym że zbiornik nie będzie wykorzystany do wstępnego podgrzania cwu. Wężownica ma podgrzać wodę kotłową podczas grzania wody użytkowej.

Opublikowano
3 minuty temu, Kobisek napisał(a):

Wężownica ma podgrzać wodę kotłową podczas grzania wody użytkowej.

Jaki jest tego cel? Wydaje sie to bzdura ale… moze czegos nie rozumie.

Opublikowano

Głównym założeniem jest wykorzystać zbiornik od CWU do zwiększenia zładu CO. Dogrzanie bufora wydawało mi się dobrym pomysłem, zamiast zaślepiać wężownice wykorzystać powrót do dodatkowego podgrzania wody.
Pytanie dodatkowe czy przepływy będą wystarczające, zbiornik wyposażony jest w króćce 3/4 instalacja z pompy ciepła poprowadzona PP 32. Za zaworem 3-drożnym przejście na miedź 22.

Opublikowano (edytowane)

Pompa ciepła potrzebuje większy przepływ, np u mnie wymaga 2.1 m³ / h. Tzn tyle ma przy pracy. Nie wiadomo jakie wymagania ma Twoja PC ani ile faktycznie można przepompować przez ten bojler.

Ale skoro on jest tylko na powrocie to w razie problemów możesz dodać obejście które pozwoli część przepływu puścić poza baniakiem. Albo może jest tam więcej niż dwa króćce?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Albo może jest tam więcej niż dwa króćce?

Jest grzałka i anoda w środkowej części.

Opublikowano

Na początek zrobie bypass z zaworem, żeby w razie problemów częściowo pominąć zbiornik