Kobisek Opublikowano 11 Maja 2025 #1 Opublikowano 11 Maja 2025 Dzień dobry, Jestem w trakcie modernizacji kotłowni. Stary kocioł węglowy został wymieniony na pompę ciepła. Mam pytanie, wymieniłem zasobnik cwu na większy. Szkoda mi wyrzucać poprzedni bo jest nowy (6 miesięcy). Czy mogę użyć zbiornika cwu jako bufora do co? Zbiornik 80 l wiszący poziomo z wężownicą. Na zasilanie zimnej wody podał bym powrót z CO max 40°C (podłogówka 80%, grzejniki 20%), u góry powrót do pompy ciepła. Wężownicą została by zasilana powrotem z wężownicy od drugiego zbiornika cwu co podgrzało by dodatkowo zład wody w buforze. Taki zbiornik miałby pełnić funkcję bufora. Szkoda mi wyrzucać stary zbiornik i kupować dedykowany bufor. Czy jest to możliwe do realizacji? Czy lepiej jednak realizować funkcję bufora urządzeniem do tego zaprojektowanym? Cytuj
PioBin Opublikowano 11 Maja 2025 #2 Opublikowano 11 Maja 2025 Jak dobrze rozumiem to chcesz odwrocic zasade dzialania czyli tam gdzie bylo CWU to zrobic “bufor” CO? Wezownica do zaslepienia lub jesli spelnia warunki kontaktu wody pitnej CWU (wewnatrz np. stal nierdzewna) to wyczyscic zdezynfekowac i uzyc do wstepnego podgrzania wody ktora trafi do docelowego zbiornika CWU. Cytuj
Kobisek Opublikowano 11 Maja 2025 Autor #3 Opublikowano 11 Maja 2025 Zgadza się. Z tym że zbiornik nie będzie wykorzystany do wstępnego podgrzania cwu. Wężownica ma podgrzać wodę kotłową podczas grzania wody użytkowej. Cytuj
PioBin Opublikowano 11 Maja 2025 #4 Opublikowano 11 Maja 2025 3 minuty temu, Kobisek napisał(a): Wężownica ma podgrzać wodę kotłową podczas grzania wody użytkowej. Jaki jest tego cel? Wydaje sie to bzdura ale… moze czegos nie rozumie. Cytuj
nightwatch Opublikowano 11 Maja 2025 #5 Opublikowano 11 Maja 2025 Trochę bez sensu gdy źródło ciepła jest jedno- pompa ciepła ma sama sobie podgrzewać wodę powrotną? Raczej darmowej energii z tego nie będzie, a może nawet być zysk ujemny. Cytuj
Kobisek Opublikowano 12 Maja 2025 Autor #6 Opublikowano 12 Maja 2025 Głównym założeniem jest wykorzystać zbiornik od CWU do zwiększenia zładu CO. Dogrzanie bufora wydawało mi się dobrym pomysłem, zamiast zaślepiać wężownice wykorzystać powrót do dodatkowego podgrzania wody. Pytanie dodatkowe czy przepływy będą wystarczające, zbiornik wyposażony jest w króćce 3/4 instalacja z pompy ciepła poprowadzona PP 32. Za zaworem 3-drożnym przejście na miedź 22. Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 Maja 2025 #7 Opublikowano 12 Maja 2025 (edytowane) Pompa ciepła potrzebuje większy przepływ, np u mnie wymaga 2.1 m³ / h. Tzn tyle ma przy pracy. Nie wiadomo jakie wymagania ma Twoja PC ani ile faktycznie można przepompować przez ten bojler. Ale skoro on jest tylko na powrocie to w razie problemów możesz dodać obejście które pozwoli część przepływu puścić poza baniakiem. Albo może jest tam więcej niż dwa króćce? Edytowane 12 Maja 2025 przez nightwatch Cytuj
Kobisek Opublikowano 12 Maja 2025 Autor #8 Opublikowano 12 Maja 2025 2 godziny temu, nightwatch napisał(a): Albo może jest tam więcej niż dwa króćce? Jest grzałka i anoda w środkowej części. Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 Maja 2025 #9 Opublikowano 12 Maja 2025 No to pewnie maja większą średnicę? Cytuj
Kobisek Opublikowano 12 Maja 2025 Autor #10 Opublikowano 12 Maja 2025 Na początek zrobie bypass z zaworem, żeby w razie problemów częściowo pominąć zbiornik Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 13 Maja 2025 #11 Opublikowano 13 Maja 2025 W dniu 11.05.2025 o 06:46, Kobisek napisał(a): Szkoda mi wyrzucać poprzedni bo jest nowy (6 miesięcy) sprzedaj, nie kombinuj Cytuj
Matejko1 Opublikowano 23 Czerwca 2025 #12 Opublikowano 23 Czerwca 2025 (edytowane) @Kobisek Czy mógłbyś wkleić schemat Twojego projektu podłączenia boilera? Edytowane 23 Czerwca 2025 przez Matejko1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi