Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może jedno z głupszych pytań na tym forum, ale kto pyta nie błądzi. Przymierzam się do wymiany starych rur pionów i przy grzejnikach. Będę montował pex skręcany i teraz mam taką zagwozdkę czy czwórnik czterodrożny podłączony równolegle do dwóch grzejników nie zakłóci powrotu wody do kotła, lub nie będzie jakiś innych problemów. Oczywiście na instalacji jest pompa, moc pieca pelletowego 15kw, otwarty układ. Załączam rysunek o co mi dokładnie chodzi. 

hydraulika 2.png

Opublikowano

I pewniejszy PEX zaciskany

Opublikowano

Niecodzienna sprawa z tymi przeciekami, mam nadzieję że się dowiemy jaka była przyczyna

Opublikowano

Zaciskowe zdecydowanie odpadają, tak jak pisze sambor bez doświadczenia w zaciskaniu mogą być później większe problemy niż w tradycyjnym skręcanym, tu zawsze można bez problemu zrobić poprawkę. Myślałem nad pp ale zgrzewanie w trudno dostępnych miejscach też mogłoby przynieść różne efekty. Jedynie jeszcze nad czym się zastanawiam to redukcja średnicy na drugiej kondygnacji z 25mm na 20mm, lub tylko 20 przy grzejnikach. 

Opublikowano (edytowane)

Aluminiowe armatury Kraków, dziesięć żeberek, jeden pion zasila 5 grzejników. Obecne rozgałęzienia do grzejników mają 22mm jakieś niestandardowe rury z PRL, tylko pion na średnicę 35mm. Na starym kotle szło grawitacyjnie, a dwa że nie było tego co dzisiaj w sklepach i spawali rury różnych wielkości jakie były dostępne. 

Hydraulik który kiedyś montował kocioł do instalacji, mówił że rury są delikatnie mówiąc przewymiarowane pod obecny kocioł 

Edytowane przez Damian93
Opublikowano

Moje pytanie było do ostatniego piętra- tam gdzie ma być redukcja , a nie do całości inst.

Jeżeli tam ma być tylko 1 lub 2 grzejniki, po 10 żeberek, to możesz zmniejszyć średnicę pionu.

Opublikowano

Tak, na ostatnim piętrze są dwa grzejniki 

Opublikowano

A może miedz i lutowanie? Kosztowo może trochę drożej ale przy poprawnie wykonanych lutach spokój na długo.

Opublikowano

PP zgrzewany jest bardzo fajny i dość niedrogi do samodzielnego wykonania, tylko jak rury są na wierzchu to nie wyglądają pięknie te bulwiaste połączenia. Jeśli cała instalacja do wymiany to zgrzać się wszystko da, problem jest gdy trzeba dogrzać coś do istniejącej rury gdy jest ona zamocowana i nie przesuwa się.

PS ostatni pro tip hydraulika amatora: nie używaj taśmy teflonowej do uszczelniania gwintów. Odkryłem ostatnio zieloną taśmę silikonową FACOT, zamowilem w desperacji po tym jak kolejne przecieki się ujawniły na teflonie po kilku dniach. Ta silikonowa taśma jest łatwa do użycia i skuteczna za pierwszym razem, no i łatwiej wszystko skręcić. A jeszcze lepiej stosować złączki pod uszczelki.

Opublikowano

Szkoda ze nie jest to opcja standardowa, tylko wszędzie albo taśma teflon albo pakuły. A prawidłowy wybór to ani jedno, ani drugie.

Ten system pex skręcany też wygląda na przyjazny dla amatora. Jak coś schrzanisz to złączkę można odzyskać.

Opublikowano

Wszystkim sie da tylko trzeba “umic”.

Teflonem czesto cos mi kapie. Dobre do powietrza i po skreceniu nie ruszac -zero poprawek.

Pakuly + pasta spoko.

Nitka nie potrafie.

Opublikowano

Pasta, pakuły to najlepszy sposób łączenia. Zawsze można to ruszyć, poprawić. Przy odrobinie wprawy szybko idzie. 

Opublikowano
18 godzin temu, nightwatch napisał(a):

PP zgrzewany jest bardzo fajny i dość niedrogi do samodzielnego wykonania, tylko jak rury są na wierzchu to nie wyglądają pięknie te bulwiaste połączenia. Jeśli cała instalacja do wymiany to zgrzać się wszystko da, problem jest gdy trzeba dogrzać coś do istniejącej rury gdy jest ona zamocowana i nie przesuwa się.

PS ostatni pro tip hydraulika amatora: nie używaj taśmy teflonowej do uszczelniania gwintów. Odkryłem ostatnio zieloną taśmę silikonową FACOT, zamowilem w desperacji po tym jak kolejne przecieki się ujawniły na teflonie po kilku dniach. Ta silikonowa taśma jest łatwa do użycia i skuteczna za pierwszym razem, no i łatwiej wszystko skręcić. A jeszcze lepiej stosować złączki pod uszczelki.

To fakt pp nie wyglądają zbyt ładnie, jednak ja mam w planach obudować przy ścianach płytą gk także nie rzucało by się to aż tak w oczy (no może przy grzejnikach). Cenowo w porównaniu z pex wychodzi dużo taniej, szczególnie jeśli chodzi o cenę kształtek, z miejscem myślę że też by nie było tragedii, no może przy grzejnikach było by trochę nerwowo.

Skręcanie to w moim przypadku tylko pakuły i pasta, chyba te stare sposoby są najlepsze o ile się umiejętnie robi.