Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja pod kocioł na pellet i instalacja niskotemperaturowa - przewymiarowany grzejniki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Planuję wymianę starego kotła zasypowego na kocioł na pellet (prawodopodobnie Kołton BioPellMax) i mam pytanie dotyczące budowy instalacji kotłowni.

Obecnie dom jest ogrzewany instalacją grzejnikową (grzejniki aluminiowe) Grzejniki są przewymiarowane - zapas mocy spory, przez co dom dobrze się dogrzewa nawet przy niskiej temperaturze zasilania.

Na obecnym kotle zasypowym przez większość sezonu wystarczała temperatura zasilania 35°C. W największe mrozy było to maksymalnie 45°C. Kocioł praktycznie nigdy nie widział temperatur powyżej 50°C.

Jak najlepiej zaprojektować instalację kotłowni dla kotła pelletowego przy takich warunkach? Czy warto dodać sprzęgło, zawór 4-drogowy, pogodówkę, itp.? Jakie elementy są niezbędne, aby kocioł pelletowy pracował sprawnie, bez częstego taktowania i przy niskich temperaturach zasilania?

Chciałbym, żeby nowy system był możliwie prosty, ale też trwały i efektywny.

Będę wdzięczny za rady, schematy i doświadczenia z podobnych instalacji.

Opublikowano

Tak naprawdę niezłe schematy w różnych wariantach 7 szt masz w DTR kotła. 

Opublikowano
22 minuty temu, Tuptus napisał(a):

Tak naprawdę niezłe schematy w różnych wariantach 7 szt masz w DTR kotła. 

Zgadza się. Zastanawiam się w jakim kierunku iść najlepiej przy instalacji niskotemperaturowej.

Czy kocioł nie będzie przesadnie taktował? Jak to wpłynie na spalanie?

Generalnie przewymiarowana instalacja grzejnikowa to plus czy minus przy kotłach na pellet? 

Opublikowano

Sytuację występującą w Twojej instalacji można przyrównać do podłogówki (niska temperatura zasilania) więc najlepiej było by zastosować bufor.

Opublikowano (edytowane)

Do regulacji temperatury zasilania służy zawór mieszający a sterownik kotła nim kręci wg ustawień czy pogodówki. Problemem taktowania bym się w ogóle nie przejmował, to zagadnienie dość nieokreślone i uznaniowe, chyba pojawiło się razem z pompami ciepła i zainfekowało też kotły peletowe. Ale w DTR o zjawisku nic nie piszą. Wcześniej nazywało się to pracą dwustanową,  ale ją zastąpiła płynna modulacja mocy i praca ciągła bo opracowano lepsze sterowniki i palniki. Po jakimś czasie jednak ktoś stwierdził że modulacja jest zła bo piec peletowy najlepiej działa tylko na pełnej mocy w trybie włącz/wyłącz, i tak zostało ponownie wynalezione taktowanie. Na szczęście sterowniki nadal mają możliwość regulacji mocy więc można z niej korzystać i nie taktować.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Jeżeli kocioł ustawiony na 30% mocy pali tyle samo, co ustawiony na 60% mocy, to chyba jednak coś w tym jest.

Źródło wysokotemperaturowe w połączeniu z odbiorem niskotemperaturowym, nigdy nie będzie działało prawidłowo bez bufora. Co najwyżej będzie pracować jako-tako.

Opublikowano (edytowane)

Może być też  nieumiejętność ustawienia sterownika, albo pomiar tylko na 'wydaje mi się że w zeszlym roku palił mniej'. Faktyczne pomiary są trudne  i chyba tylko wyniki certyfikacji kotłów są dostępne na pismie,  gdzie podają zakres modulacji i sprawności w tym zakresie. I nie ma wyników które by potwierdzały albo nawet sugerowaly że zużycie paliwa jest takie samo niezależnie od ustawionej mocy. 

No i jest pełno źródeł ciepła które są wysokotemperaturowe a nadają się do pracy z niską temperaturą, np wszystkie kotły gazowe. Może daj jakieś odnośniki do źródła wiedzy z którego korzystasz.

Opublikowano

Nie przeginać z mocą kotła, chyba że mieszkasz w zimnych rejonach kraju, inaczej kocioł bez dużego magazynu będzie ,,taktować''.

Opublikowano
4 godziny temu, nightwatch napisał(a):

No i jest pełno źródeł ciepła które są wysokotemperaturowe a nadają się do pracy z niską temperaturą, np wszystkie kotły gazowe

Tak, zwłaszcza te kondensacyjne, które się montuje do niskotemperaturowych odbiorów.

Opublikowano

Przecież nie ma problemu zamontować kotła kondensacyjnego na pellet.

Opublikowano

Poza finansowym. Taki Ökofen Pellematic, w zależności od mocy to koszt 13tys.-20tys. Euro...

Opublikowano

Poczciwy bufor z odpowiednią pojemnością zawsze pogodzi wszelkie źródła z każdą instalacją grzejnikową czy podłogową. Można później wpinać do tego cokolwiek się chce, i ile chce. Można wyprowadzać wodę z mieszacza, bezpośrednio, no prawie cuda na kiju.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
12 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Poza finansowym. Taki Ökofen Pellematic, w zależności od mocy to koszt 13tys.-20tys. Euro...

Nik tu nie wspominał że jest tanio.

Ale można nabyć zwykłego Easypell za 13500 PLN netto, i to jest mój faworyt, i nie twierdzę że go nie dostawię robiąc hybrydę.

Aczkolwiek Viesiek i Domusa też ma ciekawe sprzęty.

Pożyjemy, zobaczymy.😉

Opublikowano

Do mnie retorta z pelletem nie przemawia. Tak samo jak palniki obrotowe. Jak przez chwilę się zastanawiałem nad kotłem pelletowym, to moim faworytem był Kołton PellSmart.

Easypell nie jest kondensacyjny.

Opublikowano (edytowane)

Ale czy aby na pewno kondensacyjny kocioł na pelet ma sens? Gazowy ma, bo jednym z produktów spalania gazu jest woda, więc pary jest dużo w spalinach i można ją skroplić odzyskując ciepło. A przy spalaniu peletu woda nie powstaje, może być tylko zawarta jako wilgoć w pelecie, ale wilgotny pelet to szajs a nie paliwo. Wg mnie kondensacyjne spalanie peletu to totalna bzdura ale może jakiś ekspert tu jest i mnie naprostuje.

......

A jednak nie mam racji, naprostuję się sam, przy spalaniu drewna też powstaje woda. Nie powstaje przy węglu bo nie ma z czego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ideą w pelleciaku kondensacyjnym jest jak najniższa temperatura spalin. I w miarę ochładzania spalin powstaje kondensat. I to co się wykropli na wymienniku, nie wykropli się w kominie.

Cenowo to nie ma żadnego sensu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
28 minut temu, nightwatch napisał(a):

......

A jednak nie mam racji, naprostuję się sam, przy spalaniu drewna też powstaje woda. Nie powstaje przy węglu bo nie ma z czego.

Musisz się mocniej naprostować, gdyż podczas spalania każdego węglowodoru, także węgla, benzyny, diesla, powstają cząsteczko wody.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
43 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Do mnie retorta z pelletem nie przemawia. Tak samo jak palniki obrotowe. Jak przez chwilę się zastanawiałem nad kotłem pelletowym, to moim faworytem był Kołton PellSmart.

Easypell nie jest kondensacyjny.

Pisząc "retorta" mocno uprościłeś (obraziłeś) konstrukcje Okofena (i innych Austriaków i Duńczyków).🤪

Do mnie znowuż nie przemawia żadna lufa strzelająca pelletem w starej konstrukcji DS z dołożonym szamotem i sprężynami. Ale to moje indywidualne zdanie i nie musisz się z nim zgadzać.

Tak, to akurat wiem że Easypell nie jest kondensacyjny.

Opublikowano

Retorta to retorta. Te same problemy, ta sama zasada działania. Ciekaw jestem jak sobie poradzili z gromadzącym się pyłem pod kopczykiem i jak z modulacją mocy, aby żar nie cofał się po ślimaku.

14 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Do mnie znowuż nie przemawia żadna lufa strzelająca pelletem w starej konstrukcji DS

Do mnie też to nie przemawia. Ja preferuję palnik wrzutkowy samoczyszczący mechanicznie z wentylatorem wyciągowym. Jednak nie da się tego połączyć z kotłem jako retrofit (dołożenie palnika).

Opublikowano
22 godziny temu, carinus napisał(a):

Poczciwy bufor z odpowiednią pojemnością zawsze pogodzi wszelkie źródła z każdą instalacją grzejnikową czy podłogową. Można później wpinać do tego cokolwiek się chce, i ile chce. Można wyprowadzać wodę z mieszacza, bezpośrednio, no prawie cuda na kiju.

Problem w tym, że na bufor już nie ma miejsca. Muszę to jakoś pogodzić z obecną instalacją. 

W dniu 23.03.2025 o 11:16, carinus napisał(a):

Nie przeginać z mocą kotła, chyba że mieszkasz w zimnych rejonach kraju, inaczej kocioł bez dużego magazynu będzie ,,taktować''.

Według "ciepło właściwe" powinienem montować 18.5kW. 

Planuję zamówić u Kołtona kocioł 15kW z palnikiem KIPI, ale 20kW. Co myślicie o tym pomyśle?

Opublikowano
7 godzin temu, karolszymek napisał(a):

Planuję zamówić u Kołtona kocioł 15kW z palnikiem KIPI, ale 20kW. Co myślicie o tym pomyśle?

To tak jak do Fiata 125p wsadzić silnik od ferrari. Dać się da ale czy to ma sens? Czy skrzynia i zawieszenie dadzą radę odebrać tą moc silnika?

Opublikowano
7 godzin temu, karolszymek napisał(a):

Według "ciepło właściwe" powinienem montować 18.5kW. 

W którym rejonie kraju mieszkasz? Mam nieco mniejszy dom, ale dla mnie wyliczona moc to 6-7kW , a Ty masz tego x3.

Opublikowano
13 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

To tak jak do Fiata 125p wsadzić silnik od ferrari. Dać się da ale czy to ma sens? Czy skrzynia i zawieszenie dadzą radę odebrać tą moc silnika?

20 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Trudno stwierdzić, producent ma w ofercie kotły 15kW, 20kW, nawet 18kW, jeśli chcesz wybrać 'mix' to pewnie masz jakiś powód?

Jeden z oficjalnych serwisantów Kołtona podał taki pomysł. Zacytuję "Generalnie wystarczy ci 15kW, ale żeby w najmroźniejsze dni nie brakło Ci mocy poproś do kotła 15kW palnik 20kW" 

13 godzin temu, carinus napisał(a):

W którym rejonie kraju mieszkasz? Mam nieco mniejszy dom, ale dla mnie wyliczona moc to 6-7kW , a Ty masz tego x3.

Pomiędzy Wrocławiem a Poznaniem. 

Pompa ciepła to zupełnie inna sprawa z tego co kojarzę. Jak myślałem o P.C. to polecali 12kW.

image.png.e7ddac2a2a4aae92522599b4b99fd2d6.png

Co myślicie o tym schemacie?

Instalator twierdzi, że zawór 4D zbędny. Niby wystarczy zawór ATV i 3D z siłownikiem jako mieszacz.

Opublikowano

Moc kotła zależy od powierzchni wymiany ciepła i innych czynników, jak przepływ, różnica temperatur, itd. Więc jeżeli do kotła 15kW wrzucisz palnik 20kW, to któryś z czynników będziesz musiał zwiększyć. Inaczej palnik 20kW będzie pracował z mocą 15kW.

Godzinę temu, karolszymek napisał(a):

Instalator twierdzi, że zawór 4D zbędny. Niby wystarczy zawór ATV i 3D z siłownikiem jako mieszacz.

Zmień instalatora.

Godzinę temu, karolszymek napisał(a):

Co myślicie o tym schemacie?

Do niczego. Po co zawór 3d na zasilaniu i zaworze 4d? Wystarczy pompa powrotu na zaworze 4d. Na tym schemacie ktoś nie zna zasady działania zaworu 4d.