pablos83 Opublikowano 7 Marca 2025 Autor #126 Opublikowano 7 Marca 2025 (edytowane) 14 godzin temu, Gonzo19 napisał(a): Poszukaj w opcji sterownika czy nie masz już takiej opcji. Jest to jedna z podstawowych opcji. Sterownik nie obsłuży tej pompy - taką informacje uzyskałem od producenta sterownika. Edytowane 7 Marca 2025 przez pablos83 Cytuj
pablos83 Opublikowano 10 Marca 2025 Autor #127 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) W dniu 4.03.2025 o 15:08, nightwatch napisał(a): Podejrzewam że ten zawór 4d jest zamknięty gdy powinien być otwarty. On jest sterowany automatycznie? Jeśli tak to go otwórz na obieg co i odłącz sterowanie, niech będzie otwarty cały czas, i wtedy zobacz czy dalej dziwne rzeczy się dzieją. Postanowiłem dobrać się do tego siłownika i wywaliłem go ( wcześniej tak jak pisałem wyłączałem ręcznie, ale bez odcięcia siłownika więc i tak zaraz sterownik go zamykał ) i ... problemy z DBV i ciśnieniem zniknęły, ale pojawił się za to inny problem. Przestała działać pompka CWU skutkiem czego jest brak grzania wody w bojlerze. Jak nie kijem go to .... PS. na siłowniku nie ma klawisza do wyłączania go. Edytowane 10 Marca 2025 przez pablos83 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 10 Marca 2025 #128 Opublikowano 10 Marca 2025 W dniu 6.03.2025 o 09:09, pablos83 napisał(a): I wszystko jasne. Dziękuję za film. 33 minuty temu, pablos83 napisał(a): ,,,, Przestała działać pompka CWU ,,,, Kurcze widzę, że znowu natrafiłeś na jakiś problem. @pablos83 zamiast znowu czarować Nas swoimi problemami, wreszcie naszkicował być schemat instalacji hydraulicznej w Twojej kotłowni. Cytuj
pablos83 Opublikowano 10 Marca 2025 Autor #129 Opublikowano 10 Marca 2025 Andrzej_M_ Twoje posty bardzo wiele wnoszą do tego tematu i bardzo pomagają w dojściu do rozwiązania problemu 🙂 Szacun za Twoją wiedzę 🙂 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano 10 Marca 2025 #130 Opublikowano 10 Marca 2025 Ale pompa przestała kręcić, czy przestało grzać CWU? Jak przestało grzać, to pompa CO zabiera wszystko na instalację i na CWU nic nie zostaje. Problemy zniknęły, bo pojawił się przepływ przez kocioł. Cytuj
pablos83 Opublikowano 10 Marca 2025 Autor #131 Opublikowano 10 Marca 2025 Pompa przestaje kręcić i jednocześnie przestało grzać CWU. Cytuj
pastor Opublikowano 10 Marca 2025 #132 Opublikowano 10 Marca 2025 Napisał że przestała pompka cwu działać. Chyba wie co pisze Cytuj
forekzaw Opublikowano 10 Marca 2025 #134 Opublikowano 10 Marca 2025 (edytowane) 6 godzin temu, pablos83 napisał(a): PS. na siłowniku nie ma klawisza do wyłączania go. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego siłownika bo zamiast klawisza może jest inny sposób odblokowania? Co do naczynia to te 18L na tą ilość wody w instalacji w zupełności wystarczy. Edytowane 10 Marca 2025 przez forekzaw Cytuj
pablos83 Opublikowano 11 Marca 2025 Autor #135 Opublikowano 11 Marca 2025 Aktualnie niestety nie ma mnie w domu, więc zdjęcia nie mogę zrobić, ale mam siłownik Wita SM4 Cytuj
forekzaw Opublikowano 11 Marca 2025 #136 Opublikowano 11 Marca 2025 (edytowane) 10 godzin temu, pablos83 napisał(a): Aktualnie niestety nie ma mnie w domu, więc zdjęcia nie mogę zrobić, ale mam siłownik Wita SM4 No to jak dasz rade to wskazane by było zdjęcie siłownika i tabliczki znamionowej bo tych modeli troche jest Edytowane 11 Marca 2025 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 12 Marca 2025 #137 Opublikowano 12 Marca 2025 W dniu 10.03.2025 o 22:40, forekzaw napisał(a): Czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego siłownika bo zamiast klawisza może jest inny sposób odblokowania? "Ręczne przestawienie następuje poprzez wciśnięcie skali położenia siłownika i obrót." Cytuj
forekzaw Opublikowano 13 Marca 2025 #138 Opublikowano 13 Marca 2025 (edytowane) Z twojego opisu w TYM miejscu wnioskuje że to siłownik z elektroniką w środku skoro wychodzi z niego czujnik TAKIE cudo a z tego wynika że sterownik nie ma nad nim kontroli. Więc jeszcze raz proszę o zdjęcie tego siłownika, typ i tabliczkę znamionową. Samo Wita SM4 które podałeś nic nie mówi bo jest ich kilka modeli. Edytowane 13 Marca 2025 przez forekzaw Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 13 Marca 2025 #139 Opublikowano 13 Marca 2025 każdy siłownik ma jakąś elektronikę, czy to zespoloną w jednej obudowie, czy oddaloną o n metrów. Każdy siłownik niezależnie od budowy ma możliwość sterowania automatycznie(elektronika) lub ręcznie. Sposób realizacji odłączenia napędu siłownika od osi zaworu 3-4D może być zrealizowany na 1000 sposobów, wszystko zależy od inwencji twórczej konstruktora. Akurat ten producent wymyślił sobie taki sposób opisany w poście #137. Afriso np. potrzebuje wkrętaka albo 20groszy. Cytuj
forekzaw Opublikowano 13 Marca 2025 #140 Opublikowano 13 Marca 2025 jeżeli dla kogoś siłownik z silnikiem kręcącym w lewo lub prawo i dwoma krańcówkami oraz kablem trzyżyłowym podpinanym do sterownika to to samo co siłownik z silnikiem kręcącym w lewo i prawo dwoma krańcówkami oraz elektroniką która pozwala pracować mu niezależnie od jakiegokolwiek sterownika to nie ma tematu prośba była o zdjęcie i dane siłownika w instalacji kolegi pablos83 Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 13 Marca 2025 #141 Opublikowano 13 Marca 2025 A czym to się różni? W jednym i drugim jest to samo, różnica polega na tym, ze ten kabelek ma co łączy silnik z elektroniką ma od kilku milimetrów do kilku metrów, reszta to samo. 3 minuty temu, forekzaw napisał(a): elektroniką która pozwala pracować mu niezależnie od jakiegokolwiek sterownika a ta elektronika to nie dodatkowy sterownik? Jesli taki jest Twój tok rozumowania to faktycznie 4 minuty temu, forekzaw napisał(a): nie ma tematu Cytuj
pablos83 Opublikowano 17 Marca 2025 Autor #142 Opublikowano 17 Marca 2025 (edytowane) W dniu 13.03.2025 o 12:20, forekzaw napisał(a): Z twojego opisu w TYM miejscu wnioskuje że to siłownik z elektroniką w środku skoro wychodzi z niego czujnik TAKIE cudo a z tego wynika że sterownik nie ma nad nim kontroli. Więc jeszcze raz proszę o zdjęcie tego siłownika, typ i tabliczkę znamionową. Samo Wita SM4 które podałeś nic nie mówi bo jest ich kilka modeli. Przepraszam że dopiero teraz odpisuje, ale jestem w delegacji przez co mam kłopot czasowy i nie mam jak zrobić zdjęcia. Jest to sterownik Wita SM 4.6 który podłączony jest do sterownika kotła. Edytowane 17 Marca 2025 przez pablos83 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi