Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Węgiel Brunatny W Praktyce


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeszcze raz chciałbym podjąć temat palenia węglem brunatnym.

W swojej krótkiej przygodzie z tym opałem, bo od października 2009r kiedy to zrezygnowałem z komfortowego mieszkania w bloku na rzecz spokoju i niezależności przeprowadzając się do domu na wsi poznałem jego wady i zalety. Co do zalet to oczywiście cena u mnie 170 zł/t kęsy , 140 zł/t orzech plus transport 70 zł wywrotka 8 t.ceny z KWB Turów Bogatynia.Wady już zostały opisane na forum. W październiku przypomniałem sobie, że idzie zima więc zakupiłem 7,6 t na dzień dzisiejszy mam jeszcze ok. 2,5t. Wbrew różnym nieprzychylnym opiniom o tym opale stwierdzam, że da się tym palić i to w bardzo wydajny i czysty sposób. Ogrzewam 140 m domu z początku 20 wieku, więc około stuletniego. Dom zbudowany z kamienia i cegły, piętro totalne „sito” stolarka okienna do wymiany, należy ocieplić i tym podobne prace podjąć w celu zapewnienia ciepełka i estetyki chałupce. Palę w piecu Altech Iryd 15kw z małymi przeróbkami. Piec wyłożyłem płytką szamotową w miejscach, w których moim zdaniem tracił najwięcej energii tj. drzwiczki górne wyłożyłem cegłą szamotową odpowiednio dopasowaną, dolne płytką szamotową, wszystkie wyczystki również wyłożone szamotem i wbrew temu, co czytałem na forum nie wykładałem paleniska tylko górną część komory spalania w celu utrzymania wysokiej temp gazów i tym samym szybszego ich zapłonu. Dołożyłem również dmuchawę z Fiata 126, obroty reguluję za pomocą regulatora z Audi 80 czyli mam 4 biegi ( pracuję nad regulacją płynną i ewentualnym sterownikiem- będzie super wypas;) i oczywiście najważniejsza rzecz to powietrze pobierane przez dmuchawę z nad czopucha- zainteresowanym mogę przesłać fotki tej cudownej konstrukcji :D

Koszty przeróbki to około 60zł a efekty przerosły moje oczekiwania tym bardziej, że sąsiad spalający brudaska od 25 lat tak mnie wystraszył, że załatwię komin, że będę marzł i że wszystko jest do du….. jeśli węgiel jest niesezonowany- wszystko to fałsz B) Komin suchy, spokojnie utrzymuje 70 stopni na piecu a dymek jak z kotłowni opalanej olejem( no może troszkę przesadzam :D Wnioski nasuwają się takie, że nawet kamienie można spalać zapewniając im odpowiednie warunki. Z krótkiego doświadczenia wiem, że nie należy dusić brudaska, ale jak mu się da trochę tlenu z każdej strony to nie brudząc pieca i nie syfiąc komina można utrzymać całkiem przyzwoitą temperaturę przez dłuższy czas ( żar taki „papierosowy” miałem nawet po 10- 12 godzinach)

W moim przypadku wybór opału był oczywisty, kopalnia pod nosem, cena węgla i transportu a co za tym idzie koszty ogrzania domu ( myślę, że byłbym idiotą dając zarobić kompaniom z górnego śląska) Mam w planach w przyszłym sezonie palić już w piecu własnego projektu bogatszy o doświadczenia TEGOROCZNEJ ZIMY !!!!!!!!!!!

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Aby uzyskać płynne obroty należy zamontować przed transformatorem..., zwykły regulator oświetlenia i obroty można regulować prawie od zera. Przy starym kotle taki wentylator posiadałem z taka właśnie regulacją, a jeszcze lepiej zastosować regulator kotła ze zmienną regulacją obrotów (w funkcji temperatury i wydajności).

Opublikowano

hej,

 

Brunatny ma tylko jedną wadę - jak na XXI wiek - intensywny "zapach". Wystarczy się przejść po Turoszowie (czy dawnym Zatoniu) lub nawet Bogatyni, by to odczuć. Ale jako opał jest wg mnie bardzo dobry - żar trzyma długo ciepło. Oczywiście najbardziej opłacalny jest wokół kopalni. Np u mnie w Szczecinie koszt brunatniaka to ok.500 za tonę - to dla mnie sporo (ekonomiczniej doożyć 150 i kupic kamienny)

 

Pozdrawiam cały worek żytawski :-),

Opublikowano
Aby uzyskać płynne obroty należy zamontować przed transformatorem..., zwykły regulator oświetlenia i obroty można regulować prawie od zera. Przy starym kotle taki wentylator posiadałem z taka właśnie regulacją, a jeszcze lepiej zastosować regulator kotła ze zmienną regulacją obrotów (w funkcji temperatury i wydajności).

 

 

Dzięki za podpowiedź. A co do tych regulatorów i innych bajerów to powoli się rozwijam. Zona twierdzi,że mam nową miłość-piec B)

A przecież ja to robię dla naszego wspólnego ogniska domowego :D

 

 

Pozdrawiam

Opublikowano
hej,

 

Brunatny ma tylko jedną wadę - jak na XXI wiek - intensywny "zapach". Wystarczy się przejść po Turoszowie (czy dawnym Zatoniu) lub nawet Bogatyni, by to odczuć. Ale jako opał jest wg mnie bardzo dobry - żar trzyma długo ciepło. Oczywiście najbardziej opłacalny jest wokół kopalni. Np u mnie w Szczecinie koszt brunatniaka to ok.500 za tonę - to dla mnie sporo (ekonomiczniej doożyć 150 i kupic kamienny)

 

Pozdrawiam cały worek żytawski :-),

 

Dzięki za pozdrowienia. Co do zapachu to Wiesz z czego to wynika. Ludziska zasypują piec pod sufit, żeby mieć dłużej spokój. A palenie w piecu powinno być pasją B) jak ktos tego nie lubi to zapraszam do bloku krainy wiertarki udarowej.

 

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki za podpowiedź. A co do tych regulatorów i innych bajerów to powoli się rozwijam. Zona twierdzi,że mam nową miłość-piec B)

A przecież ja to robię dla naszego wspólnego ogniska domowego :D

 

 

Pozdrawiam

 

 

Niestety kobiety nie zawsze doceniają nasze pasje, nie rozumieją , że zawsze można coś poprawić, pomimo, że często korzyści są czysto iluzoryczne. Ale gdybyśmy nie sprawdzili to i tak by nam nie dało spokoju.

Opublikowano

Paliłem przez 2 miesiące groszkiem z wegla brunatnego

Piec z podajnikiem szufladowym. Wrażenia bardzo pozytywne.

 

Zużycie ok 40-50 kg na dobę - max. (zeszły rok - było tylko kilka dni mrozów)

Minimalne ilości popiołu- biały pyłek, który jeszcze dał sie ubić B)... objetość tak 1/4 obj węgla lub jeszcze mniej.

Długi okres trzymania żaru (tlenia) (podtrzymanie co 50 min)

wady: zbyt małe szczeliny w nadmuchu palnika - mimo mocniejszej dmuchawy zawsze nieco kopcił, ale to raczej problem pieca a nie węgla.

Dymienie z podajnika - przystosowany do szczelnego miału

w sumie ciekawy experyment... :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Właśnie sie zapisałem bo zauważyłem, że ktos pisze o takim samym piecu jaki mam i ja tzn. Altech Iryd 15 kW. Ciekawią mnie ustawienia parametrów sterownika jakie ma leon34. Palę w piecu pierwszy sezon. Ogrzewam mieszkanie 62 m2 i ciepłą wodę użytkową. Do palenia stosuję węgiel orzech oraz miał. max udało mi się wyciagnąć kilkanascie godzin, z tego co sie doczytałem można dojść do 24. moje ustawienia sterownika to: temp. 51 stopni przedmuchy przy miale co 7 minut na 50% mocy, kiedy żar dochodzi do węgla robię małe zamieszanie pogrzebaczem, zmieniam ustawienia przedmuchów na co 18 minut i moc dmuchawy na 40%. Palenie oczywiście od góry.

Ciekaw jestem tego zabudowywania piecy wewnątrz szamotem. Czy moge prosic o jakieś zdjęcia.

Moja żona też twierdzi, że mam nową kochankę - PIEC.:unsure:), a to przecież o zwykłą ekonomię chodzi:)).

  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
hej,

 

Brunatny ma tylko jedną wadę - jak na XXI wiek - intensywny "zapach". Wystarczy się przejść po Turoszowie (czy dawnym Zatoniu) lub nawet Bogatyni, by to odczuć. Ale jako opał jest wg mnie bardzo dobry - żar trzyma długo ciepło. Oczywiście najbardziej opłacalny jest wokół kopalni. Np u mnie w Szczecinie koszt brunatniaka to ok.500 za tonę - to dla mnie sporo (ekonomiczniej doożyć 150 i kupic kamienny)

 

Pozdrawiam cały worek żytawski :-),

 

Ktoś tu trochę przegina z ceną. Mieszkam 60km od szczecina w Lipianach i 300zł. za cenę brunatnego to max!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.