Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gonzo19- niestety kolektor muszę mieć. Mam cały dół w ogrzewaniu podłogowym i część poddasza. Znów grzejniki cały dom. I dzieląc na czas to ciągle grzeje podłogówkę a około 70% czasu idą grzejniki.  Miałem dylemat, co dać pierwsze. Kolektor rozwiązuje problem. Jedno zasilanie i po prostu cały bufor mam dla 2 obiegów. Cena samego kolektora to już pikuś przy całości.

Opublikowano

Ja mam zasilanie grzejników i podlogowki bezpośrednio z bufora

Ta rura w lewo od tej pionowej idzie do rozdzielacza podlogowki a ta do przodu do rozdzielaczy grzejników. Oczywiście wcześniej są grupy pompowe. 

Nie twierdzę że nie masz dawać tego rozdzielacza tylko to że nie musisz.

Z rozdzielaczem ładniej wygląda 🙂

17373129018758571801325985879621.jpg

Opublikowano (edytowane)

Na forum dalej jak nie buforofobia to buforoza.

Ja tam dalej twierdzę, że prawda jest pomiędzy - sprzęgło pojemnościowe 100-120 litrów jak mniejsze kotły.

Co daje?
A no, że jest to bufor więc coś tam można dołączyć w ciężkich czasach.
Jakby człek zmieniał na pompę ciepła to można go użyć jako bufor do defrosta.

PRZY PELLECIAKU - USTAWIAMY SPALANIE BEZ MODULACJI I TYLE GRZEBIEMY W USTAWIENIACH. Do tego nie ma szoku temperaturowego jak np. uruchamiamy jakiś grzejnik np. w garażu żeby grzebać przy aucie itp.

Sam mam 120 litrów - ustawiłem dwustan do spalania i przez 2 lata zmieniłem chyba nadmuch z 16% na 17% i tyle grzebania. Małe zapotrzebowanie - pali raz dziennie, okres przejściowy- 2 odpały, teraz więcej.

Jak mamy kupić sprzęgło za 500 to dokładamy pare stów i też go wieszamy na ścianie.
Taki Elektromet BWE ma wszystkie wyjścia od spodu - co jest też fajne przy kotłach gdzie przyłącza są przy podłodze a zbiornik na górze.

Większość automatyki ma teraz sterowanie bufora w standardzie więc to też nie powinien być problem...

Edytowane przez shogunzlasa
Opublikowano

Ze sprzęgłem to zależy...

A zależy od różnicy w tym, ile kocioł produkuje do zapotrzebowania. Im bardziej się to rozjeżdża, tym większe to sprzęgło/bufor musi być.

Np. w okolicy 5 stopni potrzeby domu to 3kW, a przy -10 stopniach już 9kW. I tu sprzęgło 120l przy +5 będzie za małe, a przy -10 będzie OK.

Opublikowano

@aparatowypl Sprecyzuj o co i kogo pytasz...

Opublikowano

Sorki pytanko kierowałem do „shogunzlasa” bo nie mogę rozgryźć jak to sterowanie wygląda przy małym buforku 

Opublikowano

Zależy od sterownika - zazwyczaj są 2 czujniki. Jak jest jeden to jest histereza - da się żyć.
Sterowanie jak w zwykłym buforze. Po prostu szybciej się rozładowuje i tyle.

16 godzin temu, kreciq21 napisał(a):

Ze sprzęgłem to zależy...

A zależy od różnicy w tym, ile kocioł produkuje do zapotrzebowania. Im bardziej się to rozjeżdża, tym większe to sprzęgło/bufor musi być.

Np. w okolicy 5 stopni potrzeby domu to 3kW, a przy -10 stopniach już 9kW. I tu sprzęgło 120l przy +5 będzie za małe, a przy -10 będzie OK.

Nie mówimy tu oczywiście o rozjazdach kocioł 30kW a dom zapotrzebowanie 5kW.

Bardziej coś normalnego czyli kocioł 8-12kW bo to idzie znaleźć i sprzęgło 100-120 litrów.
Wiadomo że to taka świnka morska - ni to świnia ni to morskie, ale ma swoje plusy, nie kosztuje dużo, miejscowo też nie zabija.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, shogunzlasa napisał(a):

Na forum dalej jak nie buforofobia to buforoza.

Ja tam dalej twierdzę, że prawda jest pomiędzy - sprzęgło pojemnościowe 100-120 litrów jak mniejsze kotły.

Co daje?
A no, że jest to bufor więc coś tam można dołączyć w ciężkich czasach.
Jakby człek zmieniał na pompę ciepła to można go użyć jako bufor do defrosta.

PRZY PELLECIAKU - USTAWIAMY SPALANIE BEZ MODULACJI I TYLE GRZEBIEMY W USTAWIENIACH. Do tego nie ma szoku temperaturowego jak np. uruchamiamy jakiś grzejnik np. w garażu żeby grzebać przy aucie itp.

Sam mam 120 litrów - ustawiłem dwustan do spalania i przez 2 lata zmieniłem chyba nadmuch z 16% na 17% i tyle grzebania. Małe zapotrzebowanie - pali raz dziennie, okres przejściowy- 2 odpały, teraz więcej.

Jak mamy kupić sprzęgło za 500 to dokładamy pare stów i też go wieszamy na ścianie.
Taki Elektromet BWE ma wszystkie wyjścia od spodu - co jest też fajne przy kotłach gdzie przyłącza są przy podłodze a zbiornik na górze.

Większość automatyki ma teraz sterowanie bufora w standardzie więc to też nie powinien być problem...

Jakie masz maksymalne zapotrzebowanie domu na ciepło? Pytam z ciekawości. Skoro u ciebie bufor 120l robi robotę. Ja poszedłem w bufor 500l by kocioł włączał mi się 2-4 razy na dobę. A ty mówisz że kocioł z sprzęgłem/buforem 120l wystarczy u ciebie jak działa raz, dwa razy dziennie. Zaciekawiło mnie to troszkę.

• Zgadzam się 1