Milder Opublikowano 30 Grudnia 2024 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Witam serdecznie, Pojawił mi się błąd F24. Wystąpił już 3 razy i dodatkowo 1 raz błąd F20. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 30 Grudnia 2024 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Dane techniczne z serwisówki Autodiagnostyka Pompy Ciepła Powietrze-Woda. Nie grzeb samodzielnie w tym technicznym ustrojstwie, ale obserwuj i powiadom serwis. Cytuj
Milder Opublikowano 30 Grudnia 2024 Autor #3 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Dzięki. Oczywiście zgłosiłem temat do wykonawcy, natomiast dodatkowo chciałem podpytać czy ktoś z Was miał już taki błąd i jaka była przyczyna. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 30 Grudnia 2024 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Tu na 85% nieszczelność, szukaj śladów oleju na kielichach Cytuj
YaroXylen Opublikowano 1 Stycznia #5 Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) Witam kolegów w nowym roku. Paseczki na wymienniku jednostki zewnętrznej..... temat może podobny już był... chociaż u mnie błędów nie wyświetlał. Oczywiście wzywaj serwis. Tak jak pisze kol. @Vlad24 możesz sprawdzić nakrętki przewodów czynnika(kielichy) przy nieszczelnościach pojawia się olej. Pozdrawiam . YARO Edytowane 1 Stycznia przez YaroXylen Cytuj
marcus312 Opublikowano 2 Stycznia #7 Opublikowano 2 Stycznia Czyli paseczki szronu na pojedynczych rurkach są ok , reszta dziwne paski a pasy to już sprawa co najmniej podejrzana . Cytuj
YaroXylen Opublikowano 7 Stycznia #8 Opublikowano 7 Stycznia W dniu 30.12.2024 o 08:50, Milder napisał(a): Pojawił mi się błąd F24. Wystąpił już 3 razy i dodatkowo 1 raz błąd F20. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Witam Kolegę. Czy był u Ciebie serwis? Co było przyczyną usterki? Bardzo jestem ciekawy a do tego informacja pozostałaby dla "potomnych"... Pozdrawiam. YARO Cytuj
Milder Opublikowano 7 Stycznia Autor #9 Opublikowano 7 Stycznia Witam, Zgłosiłem, ale jeszcze temat nie rozwiązany. Pompa ma problem w niskich temperaturach. Wg mnie w niskiej temperaturze parownik/wymiennik nie pracuje prawidłowo tj. pracuje tylko jego część. Tak wyglądał 5 stycznia przy minus 12. Po jednym z defrostów przy -12 pompa nie była w stanie się rozpędzić i pracowała przez 15 min jak na zdjęciu. Nie wiem co to było za zachowanie. Potem bardzo powili się rozkręciła. Powinna pracować z dużą mocą bo wg krzywej miała osiągnąc 43 st a było 36. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 7 Stycznia #10 Opublikowano 7 Stycznia Zostało 30-40% czynnika Jak masz czym grzać, lepiej jej nie męcz Cytuj
Milder Opublikowano 7 Stycznia Autor #11 Opublikowano 7 Stycznia Sam nie wiem. Dlaczego czasem wygląda tak jak niżej - mam wrażenie, że tak jest przy okolicy 0 i niewielkich mrozach. No i 30 min po tym zdarzeniu z 5 stycznia przy tych -12 st. C jak sie rozpędziła to pracowała z mocą grzewczą ponad 9 kW i spokojnie dała radę jak na poniższym zdjeciu. Czy to byłoby możliwe z tak małą ilością czynnika jak podałeś? Cytuj
Vlad24 Opublikowano 7 Stycznia #12 Opublikowano 7 Stycznia Nie było by możliwe, ale ja bym się z tego nie cieszył. Problemy zaczynają się poniżej pewnej temperatury, czy występują niezależnie od temperatury zewnętrznej? 1 Cytuj
Milder Opublikowano 8 Stycznia Autor #13 Opublikowano 8 Stycznia Wg mnie zaczynają się w mocno ujemnej temperaturze (okolice -10 st.C). Wtedy po defroście pojawia się problem. Wymienni robi się pasiasty, pompa ma problem z osiągnięciem mocy. Tak jakby wtedy pojawiały się te błedy F25 i F20. Jakby w mocno ujemnej temperaturze przepływ tego czynnika był utrudniony. Cytuj
Milder Opublikowano 8 Stycznia Autor #15 Opublikowano 8 Stycznia Witam, Jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Zarówno przy błedzie F24 jak i F20 w manualu jest takie wskazanie - filtr albo zawór. Ale ja tego sam nie jestem w stanie wyczyścić. Zgłosiłem temat 29.12.2024. Ale wiadomo jaki był długi okres świąteczny. Liczę, że w tym tygodniu będzie reakcja ze strony firmy instalacyjnej. 1 Cytuj
Milder Opublikowano 31 Stycznia Autor #16 Opublikowano 31 Stycznia Witam po przerwie. Diagnoza serwisu to zawór czterodrogowy działający nieprawidłowo. Blokuje się/nieprawidłowo pracuje po wykonaniu defrostu. Czekam na wymianę. Po wymianie napiszę co i jak i czy problem zniknął. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 2 Lutego #17 Opublikowano 2 Lutego sprawdź, czy podczas przełączania 4d sprężarka pracuje. Podczas wejścia w defrost i podczas wyjścia z niego. Cytuj
Majdan Opublikowano 25 Marca #18 Opublikowano 25 Marca Cześć Milder powiedz jak tam poszło z tym serwisem twojej pompy? Bardzo mnie to ciekawi ponieważ stoje przed wyborem pompy ciepła do swojego domu i slyszałem złe opinie na temat serwisu tych pomp. Daj znać co i jak Cytuj
cezario1 Opublikowano 26 Marca #19 Opublikowano 26 Marca 10 godzin temu, Majdan napisał(a): slyszałem złe opinie na temat serwisu tych pomp Pewno od konkurencji. Z serwisem jest tak że ma go ta firma co zakłada PC więc jak będziesz chciał zaoszczędzić i kupić PC od firmy która jest daleko od ciebie to na szybkie załatwienie reklamacji nie licz bo inna firma znajdująca się blisko ciebie tego nie załatwi w ramach gwarancji. Ludzie kupują na znanych portalach przez internet bo taniej często od osób nie mających autoryzacji Panasonica to później mają problemy. Z drugiej strony jak założy ci to firma profesjonalnie to nawet nie zmienisz ustawień krzywej grzewczej bo zakładają hasło. Za większość czynności które możesz zrobić samemu musisz zapłacić firmie. Czasami warto zapłacić taniej i mieć gorszy serwis PC która rzadko się psuje niż często gościć serwisanta awaryjnej PC z dobrym serwisem. Serwis zależy u wszystkich producentów PC najwięcej od człowieka który to serwisuje ewentualnie czy mają części w Polsce czy muszą ściągać z Chin. Cytuj
MikiQ Opublikowano 26 Marca #20 Opublikowano 26 Marca Ja natomiast kupiłem od Ciepło Inwest która posługiwała się sfałszowana akredytacją Panasonica. Na to też trzeba zwracać uwagę. Cytuj
Milder Opublikowano 26 Marca Autor #21 Opublikowano 26 Marca Witam, Jednostka została wymieniona na nową przez serwis Panasonic. Nie mam, żadnych uwag co do przebiegu reklamacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi