Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to prawda, że wszystkie sprężarki w pompach ciepła do ok. 16kW są jedno fazowe?

Opublikowano

Ja mam 9kw trzy fazową.

Opublikowano (edytowane)

A przypadkiem 3 fazy nie są do grzałki, a sprężarka jest jednofazowa?

Generalnie chodzi mi jakie jest maksymalne obciążenie każdej z faz np 16kW pompie (np split, bez grzałki)?

Edytowane przez gbbsoft
Opublikowano

Sprężarka jest na prąd stały. Natomiast do inwertera który przekształca prąd zmienny na stały idą trzy fazy. Grzałka jest podłączona na jednej fazie. Czyli jedna faza jest podłączona i do grzałki i do inwertera jest obciążona podwójnie

• Lubię to 1
Opublikowano

Zależy co producent wykombinuje. Moze być płyta inv zasilana trójfazowo i do zespołu grzałek może być konieczne dedykowane/osobne zasilanie, np. trzy grzałki po 3kW każda i wtedy dla równomiernego obciążenia naturalnie rozkłada się na poszczególne fazy. Może być też jakiś twór nazwany trójfazowym tylko dlatego, ze potrzebuje jednej fazy na sprężarkę i drugiej na grzałkę, a z układem 3f nie ma tak naprawdę nic wspólnego.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Patrol napisał(a):

Może być też jakiś twór nazwany trójfazowym tylko dlatego, ze potrzebuje jednej fazy na sprężarkę i drugiej na grzałkę

Tak jest nazwane PC jako jednofazowa. 1 faza pod inwerter a druga na grzałkę jak grzałka 3kw Jak masz instalację jednofazową to wszystko podłączasz na jedną fazę.

Lub jedna faza na sprężarkę a 3 fazy rozdzielone na grzałki 12kw  np Daikin takie ma PC w swojej ofercie nazwane jako trzyfazowa.

Panasonic 3 fazowy będzie działał na 2 fazach jak braknie prądu na jednej fazie pod warunkiem że nie będzie to faza od sterowania PC Nie potrzebuje 3 faz do poprawnego działania tak jak silnik elektryczny 3 fazowy.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Nie wiadomo czy o to właśnie chodzi założycielowi tematu ale może komuś się przyda.

21 godzin temu, gbbsoft napisał(a):

Czy to prawda, że wszystkie sprężarki w pompach ciepła do ok. 16kW są jedno fazowe?

Podsumowując ktoś naopowiadał Ci bajek.

Opublikowano

Dzięki. Chodzi mi o to, że musze równo obciążyć wszystkie 3 fazy, bo mam ograniczenia.

Opublikowano

Na przykładzie zubadana 8kW (pud shwm80yaa) miałem odnotowany max: 3,9 / 4,2/ 4,1 A, a przy takich 'średnich' warunkach tj. w okolicy 0C na zewn., Twewn 23,5 / 38C na grzejniki, taktowanie 32Hz, amperomierz wskazywał 1,4/1,9/1,8 A, czyli ~1,14kW sumarycznie, z kolei podlicznik podawał 1,33kW.

Model niżej tj. klasyfikowany jako 6kW jest już tylko w wersji 1faz.

Zależy jakie masz możliwości instalacji i zapotrzebowanie na ciepło, ale przy pompach 1f, szczególnie mniejszej mocy, tragedii wielkiej nie ma z poborem. Można też porozkładać odpowiednio obciążenie innych odbiorów między fazami.

Opublikowano

Można też porozkładać odpowiednio obciążenie innych odbiorów między fazami.

Juz mam porozkładane, prowadze tabelke w Excelu 🙂 Dlatego wiem jakie mam ograniczenia.

Opublikowano (edytowane)

Mnie startuje przy tej pogodzie z 48 Hz i pokazuje moc grzania około 7 kw i 3 kw pobór prądu a cop 2,3

Przez długi czas pokazuje cały czas 3kw pobór prądu  tylko moc wzrasta nawet do 10.6 czyli cop wychodzi i pokazuje 3.5

Jak dogrzeje do zadanej temp to się moduluje do 35Hz moc spada do 7kw a prądu pobiera 2kw

Przy -20 st moc pokazywała 8,8 a 4,4 kw pobór prądu cop 2  częstotliwość powyżej 80Hz Grzałki nigdy mi nie załączyła ale to T-cap

PC niby 9kw ale jest mocniejsze w rzeczywistości.

Przy obciążeniu 4,5kw na jedną fazę jeżeli była by to PC 1 fazowa występuje u mnie bardzo duży spadek napięcia bo nie tylko ja korzystam z transformatora dlatego kupiłem 3 fazową Przed kupnem PC zrobiłem test spadu napięcia. Wyszło 205V przy obciążeniu 4.5 kw na jedną fazę,

Edytowane przez cezario1