Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom jednorodzinny 120 m2 co lepsze pellet czy pompa ciepla. Budowa domu wiosna 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, W przyszłym roku rozpoczynam budowe domu i ciagle nie zdecydowałem jakie ogrzewanie wybrać... zastanawiam sie nad pelletem i pompą ciepła. 

Podłogówka + rekuperacja + kominek z płaszczem wodnym.  

Edytowane przez michalt
Opublikowano

dobrze, że ja się nie buduję - nie mam takich problemów..

Moim zdaniem idąc w pompę ciepła możesz mieć oszczędności ze wzgledu na brak konieczności budowy ciągu kominowego spalin i kotłowni.

Pod tym względem jednoczesne wstawienie pompy i peletowca, to hmm tak sobie, aczkolwiek trudno zawierzyć w pompę ciepła jako jedyne pewne źródło ogrzewania.

Kominka na pewno bym nie brał pod uwagę.

Jeszcze taka sprawa. aby spiąć systemy ogrzewania pompy i peletowca, to potrzebujesz albo bufor, albo wymiennik ciepła - wzrastają  koszty, ale też niezależność i bezpieczeństwo cieplne.

Tak czy siak i tak potrzebne pomieszczenie.

Sama pompa nie wymaga miejsca na magazynowanie opału.

Opublikowano

PC + kominek jako awaryjne źródło zasilania. Chce Ci sie worki z pelletem dźwigać?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Cześć,

Mam nowy dom, który niestety jest dość energochłonny – głównie przez tarasy połączone ze stropem oraz balkony. Po obliczeniach moje roczne zapotrzebowanie na energię wygląda następująco  https://cieplo.app/wynik/1mpht )

• Ogrzewanie: 16 tys. kWh (prawdopodobnie wartość zawyżona).
  • CWU: Zakładając, że zużywam wodę dwa razy dziennie (2x 200 l), potrzeba dodatkowych 3,5 tys. kWh.

Łącznie roczne zapotrzebowanie to około 19,5 tys. kWh.

Jeśli chodzi o pellet:

• Uwzględniając sprawność kotła na poziomie 90%, z jednej tony pelletu uzyskam około 4,5 tys. kWh.
  • To oznacza, że potrzebowałbym około 4 ton pelletu rocznie, co kosztowałoby mnie ok. 4000 zł.

Posiadam pompę ciepła marki Kaisai ( jeżeli nie chce się kombinować to polecam panasonic ) – mechanicznie jest w porządku, ale niestety oferuje dość ograniczone możliwości w zakresie inteligentnego sterowania temperaturą. Jednakże, dla osób z podstawowymi umiejętnościami programowania, istnieje możliwość stworzenia własnej aplikacji sterującej w ciągu jednego lub dwóch wieczorów. Wymaga to jedynie modułu KMS, który umożliwia integrację poprzez REST API.

• Na CO + CWU potrzebuję ok. 4 tys. kWh energii elektrycznej rocznie.
  • Ponad 85% zużycia przypada na taryfę nocną.
  • Przy obecnych cenach prądu (tania taryfa: 0,75 zł/kWh, droga taryfa: 1,10 zł/kWh), całkowite roczne koszty wynoszą około 3200 zł.

Temperatura w domu wacha się od 22.2 do 22.8c cały czas bez mojej ingerencji ( sterowanie krzywą grzewczą ( temperatura na zwenątrz -> temperatura wody ) oraz dodatkowo korekta na podstawie obecnej temperatury w domu oraz godzin ( tanich / drogich )

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, o6483256 napisał(a):

PC + kominek jako awaryjne źródło zasilania. Chce Ci sie worki z pelletem dźwigać?

Popieram PC, a jak ktoś lubi to ewentualny kominek jako awaryjne źródło (i nie tylko, bo klimat też fajny daje) w zupełności wystarczy. Ja zawsze kominek chciałem, mam i korzysta z niego cała rodzina (kominek bez płaszcza, bez dgp) - jak ktoś chce mieć tylko dla ozdoby, to wtedy bez sensu koszt.

Targanie i przechowywanie worków to jedno, a znalezienie pelletu o akceptowalnej jakości i cenie to drugie. Kocioł to też nie jest urządzenie bezawaryjne, a tym bardziej bezobsługowe, więc po co w popiół włazić.

Jak ma być bez kominów to PC + grzałki + w pogotowiu agregat. To nowy domek 120m2 z rekuperacją, więc wiele mu nie trzeba.

Edytowane przez Patrol
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Patrol napisał(a):

(i nie tylko, bo klimat też fajny daje)

Jak ktoś lubi czad,  dum wdychać i częste malowanie w domu robić to może i fajna sprawa. Ja tam wybrałem kocioł na drewno lub brykiet jako źródło awaryjne. A z PC wygoda jest i raczej na pellet nie zamienił bym. 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Nie wiem z czego się dymu nawdychałeś. Ja tego problemu nie mam, malować też niczego nie muszę, więc tak - fajna sprawa jak się umie z niego korzystać.

• Lubię to 1
Opublikowano

To jest taki mały problem tego forum - fajnie że ktoś zachwala własną decyzję i jest przekonany o jej słuszności. Ale bez przesady, po co jeszcze ten wyższościowo-pogardliwy ton wobec wszystkich co zdecydowali inaczej? Patrzcie, prostaczki, ja mam pompę ciepła bom jest pan, a Wy sobie wdychajcie wasz czad i malujcie ściany tak jak lubicie najbardziej.
Jeszcze jak by ktoś zbudował sam tę pompę, to rozumiem - jest się czym pochwalić. Ale złożyć zamówienie to każdy potrafi, nie jest to oszałamiające osiągnięcie... No chyba że jest, tylko o tym nie wiem?

Opublikowano
W dniu 19.12.2024 o 15:19, michalt napisał(a):

Witam, W przyszłym roku rozpoczynam budowe domu i ciagle nie zdecydowałem jakie ogrzewanie wybrać... zastanawiam sie nad pelletem i pompą ciepła. 

Podłogówka + rekuperacja + kominek z płaszczem wodnym.  

Zdecydowanie klimatyzacja kanałowa będzie najtańsza i naprostsza ale jeśli chcesz mieć ciepłe podłogi dla komfortu wtedy pompa ciepła i podłogówka wszędzie.

Więcej o rekuperacji, klimatyzacji kanałowej można obejrzeć na kanale o3ozone który polecam.

Opublikowano
5 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Patrzcie, prostaczki, ja mam pompę ciepła bom jest pan, a Wy sobie wdychajcie wasz czad i malujcie ściany tak jak lubicie najbardziej.

Nie każdy zdaje sobie sprawę że będzie musiał częściej robić malowanie. Niestety kilku moich znajomych ma problem z dymem i czadem (załącza się alarm czujnika czadu podczas dokładania) Może sobie nie zdajesz sprawy że masz co prawda dopuszczalne stężenie owego czadu w domu ale jednak masz.  Dlatego zaproponowałem koledze rozważenie kotła w kotłowni na drewno nie kominek bo uważam że to lepsze rozwiązanie. Komin do jednego i drugiego musi budować z tym że do kotła na drewno może dołożyć palnik na pellet.   

Każdy niech sobie robi jak dla niego jest najlepiej.

Opublikowano
12 godzin temu, Patrol napisał(a):

Nie wiem z czego się dymu nawdychałeś. Ja tego problemu nie mam, malować też niczego nie muszę, więc tak - fajna sprawa jak się umie z niego korzystać.

Niestety ja ten problem mialem. Nie tyle wydobywajacego sie dymu lub czadu przy dokladaniu - co smierdzacej rozgrzanej stali/zeliwa i spalonego kurzu. Specyficzny smrod.

Zmienilem zabudowe kominka na plyty krzemianowo-wapienne dzieki temu zmniejszylem przegrzewanie pomieszczenia z kominkiem, przestrzen pomiedzy wkladem a zabudowa jest wentylowana (grawitacyjnie na poczatku) a obecnie podlaczona do reku. Zmieszane powietrze do reku ma ok. 35C-40C, za pomoca przepustnicy mozna regulowac ilosc goracego aby nie przedobrzyc. W momencie uzywania kominka temperatura nawiewu z reku do pomieszcze okolo 30C.

Zero dymu i smrodu nic nie maluje bo nic sie nie osadza. Filrty przed reku wylapuja nieczystosci.

Opublikowano (edytowane)

U siebie mam kocioł na pelet. Działa dobrze, bez awarii, w miarę oszczędnie, obsługa raz na 2-3 dni żeby dosypać peletu.
Dlatego myślę że to nie najgorsze rozwiązanie. Ale gdybym teraz planował budowę domu bez dostępu do gazu to sprawdził bym pompy ciepła w pierwszej kolejności. Przy tych cenach co są dzisiaj to grzechem było by nie sprawdzić - pompę ciepła można kupić dosłownie za kilka tysięcy złotych, w cenie klimatyzatora. Żadnego kotła peletowego w takich pieniądzach nie dostaniesz.

Druga sprawa - proponuję poczytać dyskusje na forum. O kotłach na pelet i instalacjach w których pracują. Co jeden temat to problem. Coś mi nie działa i nie wiem dlaczego. Sterownik taki, sterownik owaki, jeden mówi ustaw to, drugi - ustaw tamto, dodaj nadmuchu, odejmij nadmuchu, zły masz pelet, złą masz instalację, to znów brakuje Ci pompy, nie tam pompa gdzie trzeba, zawór dodaj, zawór usuń, rurkę przestaw, powrót chroń, bufor dodaj, PID wyłącz, PID włącz, Twój instalator to baran i tak dalej. Zmieniaj, przestawiaj, kręć się w kółko. Przy tym całym cyrku pompa ciepła jawi się jak bezpieczna i spokojna przystań - zamknięte pudło, działa automatycznie, nie wtykaj łap, nie kombinuj, nie przerabiaj, nie bądź mądrzejszy od producenta. Działa to się ciesz ,nie działa - wezwij serwis. Nudne ale rozsądne, powiedział bym.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

No tak pięknie z pompami jak piszesz to nie jest, też mają problemy i czekają na serwis, a w domu zimno. Główną przyczyną problemów to błędy w instalacji, które popełniają instalatorzy. 

Opublikowano

Co innego dobrać PC do starej instalacji CO a inaczej jest  jak budujesz nowy dom i robisz w nim projekt instalacji CO pod PC. Niestety w PC jest więcej rzeczy które może się z czasem popsuć niż w zwykłym kotle zasypowym dlatego musisz mieć drugie źródło ciepła chociażby w postaci grzałki w buforze i generatora prądu na wypadek awarii sieci.