Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W załączniku uproszczony schemat.

Instalacja pół roku działała sprawnie, ostatnimi czasy zagotował mi sie kocioł, od tego momentu zaczęło mieszać wodę w buforze, wymieniona została pompa co i zawór zwrotny, lecz problem nie zniknął. Ja już tracę zmysły, pół roku wszystko chulało pięknie a tu teraz takie cyrki mimo wymiany zaworu i pompy. Myślę o dołożeniu zaworów zwrotnych ale gdzie ? A może coś ze zaworem ATV? Może ktoś coś podpowie 

IMG_20241217_150855.jpg

Opublikowano

A gdzie za buforem jest jaki zawór zwrotny na cwu czy podłogę , nic nie narysowałeś jak to tam wygląda .

A  Kolega w obecnej chwili nie używa ogrzewania ? Skąd pewność że bufor się rozładowuje , u mnie też się rozładowuje bo jest sezon to grzeje .

Opublikowano

Nie ma z zw na pompie cwu, teraz już wiem że to błąd ale działało ponad pół roku bez tego. Na podłogowce klasyczna pompa z mieszaniem powrotu bez zaworu. Problem polega na tym że woda krąży między buforem a kotłem. A wiem że krąży dlatego że nie mam jeszcze sterowania pełnego i muszę ręcznie włączać wtyczkę pompę podłogowki. 

Opublikowano

Jak faktycznie te rury biegną jak narysowałeś a nie ma zaworu zwrotnego przed buforem na zasilaniu to wcale bym się nie zdziwił jak po pewnym czasie woda zacznie krążyć odwrotnie ,znaczy zasilaniem w stronę kotła przez ATV i do powrotu do bufora .

Ale po drugiej stronie bufora na powrocie z instalacji co też by się zz przydał 

Opublikowano (edytowane)

skoro tak pięknie wszystko hulało to czemu się piec zagotował?
PS myślę że jeden zawór zwrotny za pompą wystarcza żeby nic nie płynęło w niewłaściwym kierunku.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Pierwsze podejrzenie było że właśnie zawór zwrotny się nie otworzył i dlatego wymiana jak pisałem wcześniej. Okazuje się to nic nie zmieniło, myślę czy ten ATV 60 się nie rozgotował ale miałoby to wpływ na tajemniczy obieg?

Opublikowano

To ci nie płynie przez kocioł bo tam masz zz za pompą może krążyć z góry bufora przez atv do spodu bufora doputy gorąca woda jest w buforze ,jak nieco ostygnie atv się zamknie , chyba że się nie domyka . 

Zmierz temperaturę tej powrotnej rury z bufora do kotła po jakiś czasie jak bufor zaladujesz , jeśli tam nic nie krąży powinna być chłodna .

Opublikowano

Nie jest to takie łatwe wychwycić bo wychładza się powoli, ok5stopni na godzinę. Jestem akurat w robocie ale jutro sprawdzę czy zawór atv pracuje poprawnie, czy woda krąży tylko w małym obiegu, bo jeśli puszcza wcześniej dużo wcześniej niż 60stopni to znaczy że ten zawór strzelił. Jeśli tak to i tak muszę wymienić by była ochrona powrotu

Opublikowano

jak bufor 1000L wychładza się 5 stopni na godzinę to znaczy że ogrzewanie w domu działa. Nie ma szans żeby się tyle wychłodził przez kawałek rury w kotłowni.

• Zgadzam się 2