rosiu-1986 Opublikowano Środa o 06:19 Autor #201 Opublikowano Środa o 06:19 9 godzin temu, sambor napisał(a): Jak są zawory zwrotne na obiegach pomp, to jedyną radą jest zwiększenie dostawy wody do pomp, a to zrobisz przez zwiększenie średnicy rury z 1" na 5/4" od bufora do zaw 3-D. Tak samo rura powrotna od bufora do zaw 3-D musi być o 1 stopień większa(5/4") Tych pomp nie znam, nigdy ich nie stosowałem, podejrzewam, że wstawienie pomp markowych rozwiązałoby ten problem. Teraz dajmy sobie spokój z kominkiem i buforem i zaworem 3D. Mam podłączoną pompę ciepła (narazie tylko część wodną celem sprawdzenia przepływów na instalacji). Tu również zasilanie i powrót jest na rurkach 1 cal (do dolnego rozdzielacza bezpośrednio rury 1 cal, a do górnego jak już wspominałem przez pex 32 z kolankami zaciskowymi - kolanek na zasilaniu i powrocie jest razem 8, mają one średnicę ok 20,5 mm - tu wykonawca spieprzył robotę ale nie było to ode mnie zależne - dom od dewelopera). Nie mniej jednak nie ma już tu cyrków z buforem, zaworem, filtrem siatkowym itp. całość przez pompy obiegowe za którymi są ZZ idzie w podłogówkę przez pompę ciepła (pompa ciepła nie ma swojej pompy obiegowej - zastępuje ją właśnie dwie pompy IBO). I tu mi też podbiera wodę. Czy tu również należałoby zwiększyć średnicę do 5/4? Przepływy prawie niezmienne w porównaniu do kominka i bufora Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Środa o 19:48 Autor #202 Opublikowano Środa o 19:48 To teraz mam pytanie zasadniczo ostatnie. Po wymianie jednej pompy obiegowej na wilo 25/60 udało się osiągnąć przepływy na Dolnym rozdzielaczu po równo 1,3l/min i na górnym 1 l/min. Czy takie przepływy biorąc pod tylko i wyłącznie uwagę COP pompy ciepła, żeby był jak najwyży będą wystarczające? Czy gdyby przepływy były większe np. 1,5 na dole I 1,3 na górze będzie lepiej? Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 20:01 #203 Opublikowano Środa o 20:01 Gdzie wstawiłeś to Wilo na dół czy na górę? Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Środa o 20:52 Autor #204 Opublikowano Środa o 20:52 Na górę Pompy dalej sobie podbierają ale da się to wyregulować na rotometrach i dzięki płynnej zmianie wysokości podnoszenia pompy wilo. Pytanie mam teraz o przepływ na rotometrach czy mają być np. 1,3 i 1 czy wyższe ( wtedy kupię pompę 25/80) jeżeli chodzi o COP na pompie Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 21:12 #205 Opublikowano Środa o 21:12 Tego tak nie policzysz - Najważniejsza jest moc potrzebna do grzana budynku , tą moc określi wielkość przepływu w obu rozdzielaczach x różnica temp zasilanie - powrót. Dodatkowo im wyższa temp zasilania tym przepływ może być mniejszy. Ale to trzeba w praktyce wypróbować , ale jak był projekt wstawić do projektu i będą jakieś dane. Dziwię się, że robiąc taką inwestycję nie zleciłeś projektu takiej instalacji. Ja czasem robię takie obliczenia pod OZC, ale to zabawa. Pompy 25/80 nie kupuj! Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Środa o 21:23 Autor #206 Opublikowano Środa o 21:23 Tak naprawdę to żadna inwestycja. Ot dom kupiony od dewelopera. Podłogówka już rozłożona zostało tylko połączyć całość w zależności od potrzeb. A potrzebą mojej żony był kominek z płaszczem wodnym (teściowa ją namówiła bo jej znajome mają) a moją pompa gruntowa. Po pospinaniu wszystkiego powychodziły cyrki z przepływami (dalej z buforem mam mniejszy przepływ na rotometrach niż z jego pominięciem i dalej nie wiem dlaczego) ale przynajmniej po wymianie pompy obiegowej dalej się to wszystko wyregulować. Bez projektu bo deweloper miał w projekcie budowlanym kaloryfery a zrobił podłogówkę. Wszystko na wariackich papierach. Dane o teperaturach z zasilania i powrotu na pompie będę miał jak uruchomię pompę Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 21:43 #207 Opublikowano Środa o 21:43 Mam nadzieję, że dane fizyczne podłogówki masz gdzieś zapisane.Rozdzielacze sam kupowałeś? Jakie ?, oby nie takie jak te skośnookie pompy! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi