Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Gonzo19 napisał(a):

Z drugiej strony skoro masz sterowanie pogodowe, to po grzyb Ci regulator pokojowy?

Jedno wyklucza drugie?

22 godziny temu, bercus napisał(a):

robuj zwiekszac ta pokojowa o 0,3°jesli sie podnosi zasilanie do tych 45˚,czy zmniejszyc hysterezy,poki pozwoli ten pomieszeniowy komponent.

Czyli na regulatorze pokojowym ustawić histereze 0,8 a na piecu zmniejszyć?Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?

Opublikowano
7 minut temu, CeKris napisał(a):

Jedno wyklucza drugie?

Nie, możesz jeszcze dołożyć elektroniczne głowice na grzejniki.

Tylko po co?

Opublikowano

Po to żeby w sypialni i łazience były różne temperatury 

Opublikowano

Hmmm, nie mam żadnych regulatorów pokojowych i w każdym pomieszczeniu mogę mieć temperaturę jaką chcę.

Salon, kuchnia, jadalnia mam 23-23.5, sypialnie ok 22, łazienka 26, wiatrołap ok 21, pokój teraz 21, jak była mama to 24. 

Żaden problem. Do wyboru i do koloru

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, CeKris napisał(a):

Czyli na regulatorze pokojowym ustawić histereze 0,8 a na piecu zmniejszyć?Nie wiem czy dobrze zrozumiałem?

Nie,na pokojowym zmniejszaj hysterezy do 0,2.Poki nie chcesz,by spadla temp.CO o 5°i potym trzymalo do spadku pokojowej o pol stopnia-bedzie powrotnie dzwigac po spadku pokojowej o 0,2˚.0,2 na pokojowke to komfort i osczednosc.

W poprzednym postu myslalem zwiekszac ustawiona pokojowke na probe,bys wiedzial,czy jest nižsza temperatura CO zpowodowana obnižaniem z pokojowki.

Pomimo wszystkiego ja mam obnižanie ustawione 2°i w zupelnosci wystarcza,kiedy krzywa pogodowa dobro ustawiona.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Teraz na próbe na reg.pokojowym mam 0.3 st.C a "obniżenie pokojówki" CO o 7 st.C.Tobie chodzi analigicznie 0,2/5st.C?

Opublikowano
6 godzin temu, bercus napisał(a):

kiedy krzywa pogodowa dobro ustawiona.

Jak u Ciebie wygląda krzywa pogodowa?

Opublikowano (edytowane)

Hystereza pokojowki mam 0,2˚,obnižanie CO w przypadku jej osiagniecia mam 2˚,ale trzyma 95% zadana pokojowka 23˚ w hysterezy,tylko przy sloncu obnižy.Wczesniej mialem odwrotnie-chodzilo w wiekszosci na obnižaniu,ale dopasowalem krzywy grzewczej tak,že trzyma zadana.Krzywa grzewcza startuje przy 10°na dworze na 32° i potym z každym stopniem ochladzenia doda na CO  0,8˚,czyli przy zeru mam 40. Minus 10°CO 48˚.

Edytowane przez bercus
  • Przydało się 1
Opublikowano

A jakie masz histerezy CO/CWU?Chociaż przy regulatorze pokojowym histereza CO nie ma znaczenia,bo piec odpala od spadku histerezy na regulatorze pokojowym i CWU.Przynajmniej u mnie tajk jest.Ale możesz napisać obie.

Opublikowano

Na zaworze 4D ustawione by trzymalo z roznica 0,2˚,to jedyne,co možne nazwac hystereza CO. CWU grzeje elektryka.

Opublikowano

OK rozumiem.Ja CWU grzeję pelletem,chociaż mogę go podpiąć osobno do prądu.Ciekawe czy to się będzie opłacało?Jakoś nigdy nie myślałem o tym w okresie grzewczym.

Opublikowano

Mi wychodzi grzanie kotlom 4x taniej niž prad,ale mam 2 lazienki i 2 bojlery,musze dužo sciany kutac bym przerobil,ale plany i dužy bojler z wežownica juž mam.Jescze checi do roboty...,bo to stale cos.

• 1 rok później...
Opublikowano

Kolejna instrukcja  sterownika TECH ST978T dotycząca konkretnych kotłów Stalmarka.Są małe zmiany.

ST-9765 (978T GD) Stalmark Hydro Vegas_Silver_EkoBox II.pdf

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 07:17, bercus napisał(a):

Na zaworze 4D ustawione by trzymalo z roznica 0,2˚,to jedyne,co možne nazwac hystereza CO. 

Dziwne, przecież chroni Ci też powrót. 

To jakim cudem utrzymuje Ci te 0.2 skoro ten 4d też kręci aby utrzymać powrót? Bo wiesz, jak utrzymuje jedno to na drugie nie ma wpływu i odwrotnie.

Pomijam ze masz pompę kotłową która to właśnie chroni Ci powrót aby nie byl zbyt zimny, ale Ty pewnie tego nie kumasz.

Opublikowano (edytowane)

Na kotlu mam ustawione 70˚, CO 40 przy -2°, powrot w tym momentu jest okolo 60˚. Ochrona ustawiona 45˚.Jest tam taki luz,že mieszac može kreczyc niemal dowolnie i zmiany O,2°,czy 10 na CO dopilnuje z palcom w nosie.Pompka kotlowa musi w tym obiegu zawsze byc,bo jedna pompka niepociagnie 2 obiegi,grawitacja nie dziala.Nie wiem,co wam kreczy w glowe z ta "nie ochrona 4D"-przeciez jest to ten sam system,jak 2 zawory 3D.

Nie zmuszaj mnie, żebym malował to tak, jakby to było dla przedszkolaków.

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Kolego, Ty ewidentnie tego nie rozumiesz ale mniejsza z tym.

Opublikowano (edytowane)

Mlyny wiatrowe....stale ta klode pcham pomiedzy lopatki i stale miela....

Powiedzmy,že u ciebie dziala to inaczej.Bo masz zawor termostatyczny i každy tak musi miec.

Lub miales sterownik pluma,potym ja rozumiem,že nie lapiesz dzialanie ochrony przy 4D.Bo ten sterownik albo chroni na 100% albo grzeje na 100%.Moj sterownik przy rozpalaniu zachowywuje sie jako termostatyczna ochrona i tylko nadwyžke ciepla ponad ochrona,ktora jest w stanie wyprodukowac kociol wpuscza pozwoli w obieg.Przy tym utrzymuje stala temp.powrotu jaka ustawilem.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Ciekawe. Ciekawe. Nie bo nie? Mimo działających instalacji?

Ciekawe. Ciekawe. Nie bo nie? Mimo działających instalacji?