Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie, zamawia się 25 m3 w wałkach raz na kilka lat, łupie kiedy ma się ochotę i czas, i płaci grosze, ale do tego trzeba mieć odpowiednią działkę by to wszystko wy sezonować, odpowiedną ilość bimbru, no i czas  oraz chęć, brak tv i dobry humor. Ale ja polecam pompy ciepła i podajniki, nic nie trzeba robić, nawet bimbru😂

• Przydało się 1
Opublikowano

@Peperoni Ja mam wszystko o czym piszesz. Tylko nie wiem po co to napisałeś i o co chodzi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie rozumiem.......

Opublikowano
Godzinę temu, carinus napisał(a):

Gdzie macie tyle drewna?

Jak to gdzie w lesie Panie. 
Dajesz ogłoszenie przyjmę gałęzie itp... i już hurtowa ilość opału za darmo jest zapewniona. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W d... mam takie pomysły. Za darmo już wyginęło.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

😉

Ja mam od 10 lat 4 spore sosny które czekają na pocięcie i dodatkowo jeszcze zostały mi kloce po świerkach i nie mam na to czasu. Kupiłem drewno po okazyjnej cenie pocięte wedle mojego życzenia i jeszcze w gratisie jako stały klient dostałem jesiona, bo klient zamówił i się wycofał, a mnie ten rozmiar klocków pasuje.😉

Pewnie wezmę się kiedyś za te sosny ale doskwiera mi brak czasu i z miejscem trochę słabo się robi.

Edytowane przez Tuptus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Te sosny mają jeszcze jakąś wartość opałową po tylu latach leżenia?

Opublikowano

Gdzie macie tyle drewna?

Jak byś mieszkał wśród pompiarzy i podajnikowców  to się cieszą że za darmo lub niewielką opłatą zabierzesz i nie muszą płacić za wywóz  700 pln za kontener 2m3 .

Opublikowano

Tego nie wiem, całkiem prawdopodobne że nic z tych sosen nie będzie. Miałem wcześniej smieciucha i nie chciałem takiego smolnego/żywicznego drewna spalać. A teraz w HG to spokojnie by poszło. Się mówi trudno.🤪

Sosen to mam jeszcze kilka do ścięcia, ale też i kilka brzóz, lecz takich sporych i to mnie martwi bo rosną blisko sąsiada, a podnośnik tam do lasu nie wjedzie.

Opublikowano

Ściągnąć 2-ma pasami transportowymi i ścinać.

Opublikowano

One mają gdzieś pow 20-25m i są pochylone właśnie na sąsiada. Pasy to chyba tylko alpinistyczne po kawałku od czubka ścinać.

Albo w nosie, niech sobie rosną. Palić mam czym, a w razie "w" to jeszcze mam ok 70 szt palet i 20 m³ dębiny sobie schnie drugi rok.😁

Opublikowano

Kol @Tuptus a te sosny w razie jak je wiatr wywrócić nie zagrażają budynkom. Bo tu mój sąsiad miał też taki przypadek że rosnące przy granicy na pustej działce 2 sosny pod wpływem silnego wiatru przechylily się na jego zabudowania. Wprawdzie strażacy zabezpieczyli pasami je ale właściciel został zmuszony do usunięcia ich. Musiał nająć firmę.

Pozdrawiam  

Opublikowano
Godzinę temu, kowalski5m napisał(a):

Gdzie macie tyle drewna?

Jak byś mieszkał wśród pompiarzy i podajnikowców  to się cieszą że za darmo lub niewielką opłatą zabierzesz i nie muszą płacić za wywóz  700 pln za kontener 2m3 .

Wykorzystaj okazję bo to jest nasz czas, oczywiście zachęcając wszystkich do kupna PC i wszelkiej maści podajnikowców, wygoda ponad wszystko😂

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @carinus to prawda Lubuskie lasem stoi. Ale wy wychodowaliście sobie smoka-KRONOPOLA ktory wszystko łyka. No i jest wyjaśnienie braku opału. 

Pozdrawiam 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 godzin temu, Animus napisał(a):

(...(

Nawdychali się tlenku węgla i teraz są uzależnieni od zasypowca. 🤣

Coś jest na rzeczy i patrząc na intensywność postów na forum śmiem twierdzić, że to czad robi czat 😀. Dzisiaj miałem zmiennika w kotłowni i jakoś nie czuję potrzeby dyskusji :))) Uważam, że czas przebywania w kotłowni i na forum idą w parze 😀, spójrzcie na to obiektywnie, mam rację ? 😜 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
3 minuty temu, AO49 napisał(a):

Kol @carinus to prawda Lubuskie lasem stoi. Ale wy wychodowaliście sobie smoka-KRONOPOLA ktory wszystko łyka. No i jest wyjaśnienie braku opału. 

Pozdrawiam 

Żary podobno biorą już nawet stare podkłady kolejowe🤣

• Haha 1
Opublikowano

Kol @szpenio DOBRE. Czekam na ostatni załadunek. A podajnikowcy i PC już  śpią. Znowu są  do przodu.

Pozdrawiam serdecznie 

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, AO49 napisał(a):

Kol @Tuptus a te sosny w razie jak je wiatr wywrócić nie zagrażają budynkom. Bo tu mój sąsiad miał też taki przypadek że rosnące przy granicy na pustej działce 2 sosny pod wpływem silnego wiatru przechylily się na jego zabudowania. Wprawdzie strażacy zabezpieczyli pasami je ale właściciel został zmuszony do usunięcia ich. Musiał nająć firmę.

Pozdrawiam  

Sosny to nic nie zrobią, zresztą sam się nimi zajmę.😉

Gorzej z brzozami. Tzn jak rosną to niech sobie będą, ale jak bym je chciał pozyskać to raczej trzeba nająć już firmę i przestaje się to opłacać bo taniej juz kupię gotowe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Tuptusna brzozy to najlepsza jest letnia wichura od strony sąsiada😄

Pozdrawiam 

Opublikowano
10 godzin temu, AO49 napisał(a):

Pozdrawiam 

Mieszkam 40km od krono i nie ma problemów z opałem. Leśniczy dupa, że nie zapewnił nic dla lokalnych ludzi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Leśniczy dupa, czy nie dupa, drewna nie narucha jak limity nie pozwolą na wycinkę. Kilka lat wstecz cięli wszystko na rympał, a teraz to się mści. Żeby nie było że tylko u jednego leśniczego było sprawdzane. Nie mam ciśnienia żeby latać po całym województwie i szukać drewna, chcę mieć coś w pobliżu, bo transport będzie droższy niż to drewno.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
21 godzin temu, maracz napisał(a):

@Animus przez cały okres jak węgiel był drogi, to siedziałeś w norze i nawet Ci na myśl nie przyszło żeby tu wtedy mędrkować. Powiesz mi dlaczego wtedy się tu nie udzielałeś?

Nie pamiętam, żebym zajeżdżał do ciebie do nory, żeby tam  posiedzieć.

W owym czasie sprzedawałem drewno kominkowe po 2500 zł za kubik, szło jak woda, nie mialem czasu pisać.🤣

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, carinus napisał(a):

Leśniczy dupa, czy nie dupa, drewna nie narucha jak limity nie pozwolą na wycinkę. Kilka lat wstecz cięli wszystko na rympał, a teraz to się mści. Żeby nie było że tylko u jednego leśniczego było sprawdzane. Nie mam ciśnienia żeby latać po całym województwie i szukać drewna, chcę mieć coś w pobliżu, bo transport będzie droższy niż to drewno.

Mój śp. dziadek miał zwyczaj mawiać "najważniejsze to jest się dobrze ożenić i w dobrym miejscu mieszkać" tobie to drugie najwyraźniej  nie wyszło😉

Edytowane przez Peperoni
  • Haha 2
Opublikowano

To nie ładnie pisać o czymś  o czym niezbyt dobrze się orjetujecie.  Kol @carinus ma rację pisząc o limitach sprzedaży opału.  Takie praktyki panują w nadlesnictwach. Wiem bo mam bliski kontakt z leśniczymi, oni też się dziwią, w lesie leży w sztaplach wałek ale jest zakaz sprzedazy. Zazwyczaj nie trwa dlugo taki okres ala powoduje to troche paniki. Tu się przydaje bliską znajomość z leśniczymi, dadzą znać o sprzedaży. Inaczej wygląda samowyrob chociaż jest coś takiego że po zrębie nie dają działki dla prywatnych bo cały areał przeznaczony jest na zrębki jako biomasa do ciepłowni. I to tyle w temacie sprzedaży opału. Mój przypadek jest trochę inny bo brzoza którą pozyskuje leży po całym leśnictwie i muszę ją pozbierać na 2-3 gromadki .    

Pozdrawiam 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
7 godzin temu, Peperoni napisał(a):

Mój śp. dziadek miał zwyczaj mawiać "najważniejsze to jest się dobrze ożenić i w dobrym miejscu mieszkać" tobie to drugie najwyraźniej  nie wyszło😉

Podejrzewam że Tobie obie te rzeczy nie wyszły. Nie wnikam w szczegóły, nie interesuje mnie życie prywatne innych osób. Ale nie musisz z tego powodu swoich frustracji wylewać na innych. Tak poza tym, mieszkam w zajefajnym miejscu.

• Zgadzam się 1