Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic monoblok 9 zużycie energii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założę podlcznik z tego co się orientuję to potrzebuje 2 fazowy bo pompa idzie na jednej a reszta na drugiej muszę znaleźć coś sensownego 

Opublikowano

Na Allegro masz duży wybór liczników wraz z opiniami 

Opublikowano

Wystarczą dwa, drugi na fazę od grzałki.

Opublikowano (edytowane)

Do trzyfazowego o ile się nie mylę to powinny być podłączone trzy fazy w prawidłowej kolejności. Musisz mieć dociągnięty kabel na trzy fazy jak masz tylko dwie żyły prądowe to pozostają dwa liczniki jednofazowe.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Kolejność faz jest istotna przy licznikach mechanicznych takich z wirującą tarczą.

Przy elektronicznych, zliczających impulsy nie ma to znaczenia.

Dobrym wyborem jest np polski licznik z Pabianic: 

https://www.fif.com.pl/pl/liczniki-zuzycia-energii-elektrycznej/1405-licznik-zuzycia-energii-elektrycznej-3-fazowy-wze-3rst.html?_gl=1*okt8a6*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAmMC6BhA6EiwAdN5iLXzlzh8wJqdRzH9Vp5goQmWwWt65ge0brOkuO1Seim4cGNoR90nLDhoCLhUQAvD_BwE

A co do 3 faz to czasem w PC grzałki mogą być 3-fazowe.

Opublikowano
5 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Zużycie prądu PC pokazuje tylko ze sprężarki lub grzałki. Sterowanie, wentylatory, pompa obiegowa nie jest zliczana czyli od 5 do 10% musisz sobie dodać.   

Bardzo optymistyczne wyliczenia. U mnie czasami to była różnica 30%. Dla przykładu, gdy pompa chodziła przez większość czasu na mocy 400W a obiegowa i wentylator z elektroniką pożerały ponad 120-130W, to była znacząca różnica 

My tak tutaj gadu-gadu, a nawet nie wiemy i jakiej pompie rozmawiamy. Może @Krzysi napisze jaki model rozgryzamy?

Opublikowano (edytowane)

Masz rację przy małej mocy PC kompresor pobiera mniej energii w stosunku do pompy obiegowi, sterowania PC czy wentylatora chociaż ja mam dwa a ty jeden.

Mnie 10% nie przekroczy. Kolega ma panasonica 9kw ale jaki model to się nie pochwalił.

Wentylator jeden ma 60W a pompa obiegowa 120W. Ale nie pracują na maksymalnej mocy i wentylator nie pracuje cały czas.  Mnie wyszło że 60W na godzinę .   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Panasonic monoblok 9 doprowadzone 3fazy podłączone 2 

Opublikowano

Czyli masz rozdzielone podłączenie grzałki na inną fazę. 

Opublikowano

Tak mi to tumaczyli

Opublikowano

To załóż jakieś dwa liczniki montowane na szynę i będzie podgląd na zużycie przez pompę i grzałkę osobno.