Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, mam dwa rozdzielacze podłogówki dół 7 obiegów około 600m, drugi 6 obiegów około 500m . Gaz

czy wystarczy zasilanie tych rozdzielaczy na pex 25 każdy z osobna z kotłowni. W załączniku projekt Zrzutekranu2024-12-1o15_17_49.thumb.png.c276266d3fe7d0e5864292d0c0820a4e.pngZrzutekranu2024-12-1o15_09_24.thumb.png.895b796f4350a5bb7b0f8bee9792878a.png

Opublikowano

Powinien wystarczyć PEX26 do każdego z rozdzielaczy osobno, ale temperatury pracy tej instalacji wyglądają trochę na "bogato" - zasilanie 40C to przesada.

Dużo też zależy od pompy, która będzie napędzać tą instalację, a tego nie wiemy jaka będzie.

Opublikowano

tak się trochę pospieszyłem i położyłem już tego pexa 25 do każdego rozdzielacza - zastanawiam się czy zmieniać je na 32.. znowu chciałem to zrobić bez łączeń w podłodze a pexa 32 jednak ciężko wygiąć.  te 26 są bez żadnych łączeń i zwężek tylko w kotłowni i przy rozdzielaczu. ewentualnie w garażu będzie trochę geściej położone. kocioł ma vitidens 200w. 

Opublikowano

Jeśli masz jeszcze możliwość położenia PEX32 to zastanowił bym się nad tym.
Instalacja jest na lata a przy średnicy 32 będziesz mógł spać spokojnie bo z przepływami na pewno nie będzie żadnych problemów.

Podobnie jak ty mam zainstalowane dwa rozdzielacze podłogowe po około 600 mb. rury 17x2.
Zasiliłem je teceflexem 32 bez żadnych łączeń w podłodze. Przepływ testowy około 50 l/min.
Podłogówka napędzana tylko pompą obiegową z Pompy Ciepła.

Co prawda jeśli chodzi o wyginanie pexa tej średnicy o kąt 90 st. to musiałem użyć giętarki.

P.S. Jak kolega sambor napisał 40 st. to trochę za wysoko przy tych rozstawach. 

Opublikowano

Bierz 32 pex jak coś  ja założyłem 25 na 12sekcji i żałuję, nie jest źle ale widać że tracę więcej na tych 10metrach od kotła do rozdzielacza

Opublikowano

raczej liczę się wtedy z tym ze pompę będzie trzeba jeszcze dołożyć. powiem szczerze ze amatorsko to robię dla siebie, dlatego wybór padł na pexa. odległość górna to jakieś 12m rury. 

Opublikowano (edytowane)

To policzmy:

przepływ ok 500l /h daje opory hydrauliczne ok 152Pa/m czyli na samej rurze PEX25 będzie ok 3650Pa= 0,38 m sł w dodatkowo potrzeba ciśnienie dyspozycyjne na rozdzielaczu 9530Pa= 0,972 m sł w 

Razem 1,352 m sł w + 20%  na nieprzewidziane straty np filtr i złączki = 1,62 m sł w - czyli teoretycznie kocioł sam da radę.

Edytowane przez sambor