Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodziło głównie o zawory i tych ci tylko brakuje 1 schemat to schemat z 2 obiegami grzejnikiem i podłogowym. Tam 4d steruje grzejnikami a temperaturowy podłogówką. Jeszcze raz brakuje ci zaworów zwrotnych u tyle.

Opublikowano

Czyli z tym "wysysaniem"wody z instalacji podłogowej to trochę przesadzam? Założę na CWU blisko powrotu do kotła i drugi na wyjściu z pompy CO

Opublikowano

Wcale nie.

W tych miejscach zawory zz i teraz jeżeli chodzi o montaż to zgodnie z przepływem montujemy najpierw zawór odcinający z sitkiem potem pompa potem zawór zwrotny i na końcu zawór odcinający kulowy. Taki montaż jest niezbędny ponieważ z w razie uszkodzenia pompy czy to zaworu zwrotnego mamy możliwość wymiany tych części bez spuszczania wody z układu, po zamknięciu zaworów odcinajacych. Natomiast  u ciebie pompa kotłowa działa na krótkim odcinku dlatego aby zmieścić te wszystkie elementy zaproponowałem ci coś na wzór obejścia, można to zlitować samemu z Cu. Na twoim szkicu na niebiesko zawory zwrotne, pozostałych nie nanosilem. Zakładanie drugiego na cwu blisko powrotu kotła nie ma sensu.IMG_20241219_170502.thumb.jpg.1a51a8cdf1c8c5ac9f602162e9e0e768.jpg

Opublikowano

Tak właśnie zrobię. Dzięki 

Takie coś mi się tylko pojawiło w popielniku odkąd kocioł chodzi z dobrą temp.powrotu. Takie jaja IMG_20241219_174451784_HDR_AE.thumb.jpg.4230a11543fe96612f7060ed6029316d.jpg

Opublikowano

To już nie moja broszka, że tak powiem ale to może sugerować jedno. Po pierwsze kiedy kocioł był niedogrzany potrzebował więcej paliwa i dłużej chodził teraz jest odwrotnie. Są dwa wyjścia albo zmniejszysz moc kotła co jest też wskazane chociażby na temperaturę zewnętrzną albo zmniejszysz dawkę. Być może będzie potrzebna korekta powietrza. Na koniec podtrzymanie.  Jak nie za bardzo operujesz sterownikiem najlepszym wyjściem będzie zmniejszenie mocy.

Opublikowano

Kocioł pracuje w PID. więc nie chcę grzebać w ustawieniach ale moc faktycznie mogę zmniejszyć.Prosta sprawa. Sprawdzę to.

Opublikowano

No i tego się trzymaj.👍