Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż teraz wiesz już wszystko, a temat był inny. Trochę samozaparcia i sam za dniówkę zrobisz. A przynajmniej święta będziesz miał spokojne więc nie odkładaj. Fizyki nie oszukasz.

Opublikowano

Podczas postoju kotła powiedzmy po 30 min.od wygaszenia wygląda to tak.

IMG_20241217_193609712.jpg

Opublikowano

Wbrew pozorom wygląda to dobrze. To z innej beczki przestaw skok jednostkowy i minimalne otwarcie na fabryczne czyli po 5.

Opublikowano

Szkoda ,że pomy powrotu nie można wyłączyć po zatrzymaniu kotła ,bo cały czas chodzi aż temperatura zejdzie poniżej 43st.

Opublikowano

A skąd wiesz że nie można. Myślę że powinnaś wrócić do instrukcji. IMG_20241217_205113.thumb.jpg.935476d8317cfc68a933dc922e57f689.jpg

Opublikowano

Ale nie miała być oznaczona jako pompa przewałowa tylko jako krótkiego obiegu i tak jest ustawiona w sterowniku mogę to oczywiście zmienić 

Opublikowano

Może to jest to czego oczekujesz jest możliwość warto sprawdzić.

Opublikowano

Ok.

Opublikowano

Niestety to też nie działa pompa uruchamia się przy 42st. działa do momentu kiedy powrót osiągnie 53 st. Po zatrzymaniu kotła temp.powrotu przebija lekko na 58st. i w tym przedziale pompa nie chodzi od 53-58 st.  Natomiast kiedy tepm.spadnie poniżej 53 pompa się uruchamia i chodzi do 44st. oczywiście kocioł nie chodzi. Jest to trochę lipa,bo ta pompa to 30 Watt ciągnie.

Opublikowano

Jednym słowem mimo szczerych chęci z bata ... nie ukręci. Najmniejszym kosztem i najmniejszym nakładem możesz to zrobić jak pokazałem i pisałem wcześniej a jak zrobisz to już twój problem.

Opublikowano

Rozwiązania budowy tego układu to jedno a sterownika kotła drugie to sterownik kontroluje pracę pompy i co bym tam nie wsadził i jak to pompa w przedziale 44-53 st. pracować będzie. Ktoś nie przemyślał układając soft do tego sterownika. W momencie kiedy kocioł jest w stanie czuwania to wszystkie pompy powinny stać chyba ,że jest opcja uruchomienia przez użytkownika.

Opublikowano

Skoro uważasz że nie dopracowali sterownika i pompa powinna się wyłączać sprawdź sobie . Kiedy kocioł przestanie pracować odłącz zasilanie pompy powrotu i sprawdzisz efekty, ciekawe jakie wtedy będziesz miał wnioski.

Opublikowano (edytowane)

Zaoszczędzisz trochę na prądzie które pobierają pompy, ale potem stracisz sporo na dogrzaniu instalacji i pomieszczeń.

Ja wolę jak pompy pracują cały czas, a obniżać krzywą. Jest stabilnie wtedy, a spalanie powinno trochę spaść bo pracujesz na niskich mocach. No i żeby pompy nie pobierały za dużo energii trzeba zainwestować w pompy energo oszczędne to cały g.. pobierają energii.

Ale jak kto woli...

Pozdrawiam

Edytowane przez gilal
Opublikowano

Pompy są elektroniczne energooszczędne tak przynajmniej napisane jest na pompie Diamont taka firma. Wykres temp.kotla nie jest taki jak ma początku myślałem jest to postrzępiona sinusoida ale w przedziale 48-60 st. Niestety w palenisku pojawiły się takie jakby małe kawałeczki spalonego nie spopielonego peletu czarne jak smoła jak się w palcach ściśnie to się na proszek rozpada.

Opublikowano

Przy takiej pracy kotła, wygaszanie i rozpalanie oraz wyłączanie pomp taki wykres będzie. Ja bym tym wykresem się nie przejmował.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na CWU jest jednak zawór zwrotny tuż przed wejściem do termy za odpowietrznikiem i zaworem kulowym jednak pompa powrotu pcha wodę w drugim kierunku niż pompa CWU jak kocioł jest wygaszony. Nie wiem dlaczego tak się dzieje jak zamknę zawór kulowy na wyjściu z termy odgłos przelewania znika. Myślę,że zabiera to sporo ciepła podczas postoju kotła i wystudza go a terma dzięki temu cały czas trzyma temperaturę powyżej 50 st. Efekt,który akurat u mnie niepotrzebny, nie korzystam tak dużo z ciepłej wody.

Opublikowano

Czyli zawór padł i do wymiany. No ale jest za zaworem kulowym brak możliwości odcięcia i co woda do spuszczenia ? No mistrzostwo świata.🤦

Opublikowano

Nie ,może trochę źle wytłumaczyłem on jest na wejściu do termy więc od góry wymiana to chyba nie problem tylko znów na albo miejsca ,bo to pod samym sufitem dla kogoś niedoświadczonego jak ja to robota z du...y

Opublikowano

Potrzeba jest matką wynalazków...

Opublikowano

Dzięki za słowa otuchy 😭

Opublikowano

Teraz kolejny temat ponieważ brak jest zaworu zwrotnego na wyjściu z pompy CO na podłogę i pompa powrotu wodę w instalacji podłogowej w drugą stronę ciągnie to jak założę ten zwrotny zaraz za pompą CO to ta pompa powrotu nie będzie "wysysać"prosto mówiąc wody z instalacji podłogowej,bo przecież zawór 4D nie zamknie przejścia podczas postoju kotła a pamiętajmy ,że pompa powrotu pracuje nawet po zatrzymaniu kotła.

Opublikowano

Zgadza się, teraz kiedy pompa co się wyłączy a kotłowa chodzi dzieje się tak jak piszesz. Oczywiście do czasu aż zawór się zamknie na 100% ale tego nie zrobi na jakąś temperaturę na nim masz ustawiona,

Nie wiem dlaczego nie chcesz poświęcić jednego dnia i zrobić wszystko jak powinno być. Pisałem o tym pokazałem schemat więc w czym problem. Teraz za każdym razem będziesz odkrywał coś nowego. Nie szkoda ci czasu i nerwów ?

Opublikowano

Wszystko fajnie tylko ,że niektórych rzeczy nie da się wstawić np. zawór termostatyczny na podłogówce,żeby to zrobić to musiał bym wywalić całą skrzynkę z listwami zasilania i powrotu pewnie zaraz by się okazało ,że pexy pentli za krótkie i tak mógłbym wszystko wywalić a ja muszę ratować to co jest. Ale i tak wielkie dzięki,bo już mi sporo pomogłeś.

Opublikowano

Skoro temperaturą podłogówki steruje zawór 4d i instalacja jest prosta jak metr sznurka w kieszeni to jakiego licha zawór termostatyczny, coś przeoczyłem? I o dziwo to co pisałem to właśnie ratowanie to co jest. No ale nie wnikam twoja decyzja.

Opublikowano

Na schemacie, który mi wysłałeś chyba na drugiej stronie wątku tak jest,ale kij z tym . Założę jeszcze tylko zwrotny na instalacji ogrzewania termy blisko pompy powrotu i tyle,żeby pompa nie tłoczyła gorącej wody co jest w kotle przez termę