Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie z góry przepraszam jeśli piszę w złym dziale to proszę o przeniesienie do prawidłowego.

Sprawa ma się tak przesiadłem się z kopciucha na piec gazowy.Piec gazowy jest marki de dietrich dwu funkcyjny Inidens 20/24.Do pieca mam sterownik salusa bezprzewodowy.Dom powierzchnia 90-100m2.Stare budownictwo lata 60.Ocieplony styropianem 5cm 20lat temu.Okna nowe.Grzejników w domu 7(większe,mniejsze) od centralnego pieca jeszcze.

Na piecu mam ustawione 47stopni woda i 46 na grzejniki.Na sterowniku salusa na 24h pełna temperatura 20.2stopnia z histeryzą 0.5 czyli grzeje do 20.4 wyłącza i jak spadnie do 20 to uruchamia.Sprawa ma się tak idzie około 8m3 na dobę  maksymalnie myślałem,ze nie będzie więcej jak 5m3.Jak piec grzeje to jest w domu ciepło bo grzejniki są ciepłe jak osiągnie temp 20.4stopnia wyłączy się i zanim spadnie do 20 by się uruchomić to już grzejniki są zimne i trzęsie człowieka w domu.Jak ustawiłbym mniejszą temp na piecu to zaś nie osiągnie tych 20.4 stopnia tylko stanie powiedzmy na 20 i dalej nie idzie.Grzejniki są we wszystkich pokojach odkręcone na trójkę a w tym co regulator na 5tkę.Myślałem,że grzejniki będą letnie cały czas.. a tu jak grzeje i dobija do danej temperatury to gorące aż coś syczy bulgocze w grzejnikach mimo,że były odpowietrzane.Jak przestanie grzać to po jakimś czasie zimne i siedzi się w bluzie z kapturem i trzęsie.Wcześniej miałem 20lat piec kopciuch jak rozpaliłem nagoniłem w 30minut do 65/70stopni zmniejszyłem ciąg na połowę  to w domu jeszcze okna trzeba było otwierać i temp około 22/23stopnie.Tutaj boję się dać więcej bo nie wiadomo ile by wtedy gazu poszło jak na 20.4 gdzie raz ciepło a potem się człowiek trzęsie idzie 8m3.

Ktoś też pisał,zeby zmienić ten regulator salusa na regulator de dietrich który moduluje pracę kotła i nie trzeba wtedy chodzić i tam ustawiać nic tylko sam albo zwiększy albo zmniejszy moc.

Czy ustawienie pracy na godziny coś by polepszyło np od 6do 23 komfortowa 20.4 ustawiona a od 23 do 6 ekonomiczna 19? albo za dnia kombinacja typu 6-8 komfort 20.4  potem 8-11 ekonomiczna np 19 i znów 11-14 komfort 20.4 ? czy to nic nie da ?

Czy na piecu lepiej jest mieć większą czy mniejszą temp ogrzewania? bo np jeśli mam ustawione 47na grzejniki to skąd wiedzieć,że jest ok a moze trzeba by z 49 albo np 44?

Czy jak by były grzejniki w jakimś stopniu zapowietrzone to  dlatego szybko się wychładzają? ktoś pisał też,że np na piecu ustawić mniej czyli 45 tak by nie osiągał zadanej temp na sterowniku to piec chodzi ciągle ale czy wtedy więcej nie zużyje gazu niż co by osiągnął 20.4 wyłączył się i włączył jak spadnie do 20? bo np mając programator modulowany to przecież jak ustawi się zadaną temp to on sam ustawi moc kotła by taką osiągnąć wiec np ja ręcznie ustawię 45 i będzie chodził non stop lub długo ale nie przekroczy 20stopni(zadane 20.4) zaś modulowany podbije na piecu np do 49 po to by szybko te 20.4 osiągnać a potem mam 20.4 na regulatorze piec się wyłączył a grzejniki stygną i zanim się uruchomi to już telepie człowiekiem bo zimno.Powinny być letnie utrzymywane grzejniki a nie zero jedynkowo,że albo gorące jak grzeje albo zimne jak się wyłączy.

Czy jeśli bym kupił programator modulowany https://allegro.pl/oferta/autoryzowany-sklep-de-dietrich-isense-ad289-16784546454  

to jeśli on jest przewodowy to takie pytanie czy w kuchni może on byc? bo kurdę salus to tak jak uruchomiłem kuchnię gazową by zaparzyć kawe itp a chwilę mnie nie było to temperatury pary już nagrzała kuchnię salus wykrył np 20.8stopnia piec wyłączył i zanim spadnie do 20 az piec uruchomi to w pokojach istne zimno a w kuchni ciepło..pytam bo kurde przewodowy to aż do pokoju ciągnać to znów wiercić w ścianach by kabel ponad 10metrów do mnie ciągnąc

Opublikowano

Można przewymiarować grzejniki, gdyż wcześniej były dobierane do wyższej temperatury wody zasilającej. Można ustawić na razie niższą temperaturę żeby grzało mniejszą mocą, ale ciągle. Dom też nie jest zaizolowany wystarczająco, jeżeli tak szybko odczuwa się przerwy w grzaniu.

Opublikowano

Miałem podobną sytuację w domu, gdy grzałem gazem, Miałem nastawione 21,5 na sterowniku pokojowym  Saunier Duval. Instalacja stara, grzejniki żeliwne pod kocioł węglowy. Zrezygnowałem ze sterownika pokojowego, sterowałem temperaturą na kotle i jego mocą. Po jakimś czasie szło mi to dosyć sprawnie  .

Proponuję obniżać o 1 stopień temperaturę na kotle, aż do uzyskania komfortu cieplnego.

U mnie w kotle z Duvala mogłem jeszcze, poprzez ustawienia instalatora, obniżyć moc maksymalną. Korzystałem z tego w okresach przejściowych. Kocioł pracował prawie 24h/dobę.

Nie sprawdziło się u mnie obniżanie temperatury na noc.

8 metrów na dzień to około 80 kwh, to daje 2400 kwh/miesiąc. Odpowiada to około 1/2 tony węgla w kopciuchu. Co jak na tak opisany dom wydaje się normalne. Ponadto kocioł gazowy zabiera około 1 metra na dziennie na ciepłą wodę użytkową.

Opublikowano
13 godzin temu, niko9999 napisał(a):

Jak piec grzeje to jest w domu ciepło bo grzejniki są ciepłe jak osiągnie temp 20.4stopnia wyłączy się i zanim spadnie do 20 by się uruchomić to już grzejniki są zimne i trzęsie człowieka w domu.

Trzęsie bo jest zimno w pomieszczeniu (ile wskazuje termometr?) czy na samą myśl o zimnych grzejnikach jest zimno ?

Grzejniki są we wszystkich pokojach odkręcone na trójkę a w tym co regulator na 5tkę.

Ustaw termostaty na 4, zanim wyregulujesz kocioł. 3ka na termostacie odpowiada ok. 20st., termostat zbliżając się do zadanej temperatury zmniejsza przepływ - grzejniki przestają grzać wydajnie. Kocioł będzie pracował  i grzał tylko tym grzejnikiem na 5 w pomieszczeniu z termostatem pokojowym.  

bo kurdę salus to tak jak uruchomiłem kuchnię gazową by zaparzyć kawe itp a chwilę mnie nie było to temperatury pary już nagrzała kuchnię salus wykrył np 20.8stopnia piec wyłączył i zanim spadnie do 20 az piec uruchomi to w pokojach istne zimno a w kuchni ciepło

Sam opisałeś przyczynę problemu, termostat jest w złym pomieszczeniu albo go przenieś albo wyłącz i kocioł będzie pracował ze ustawioną temperaturą. Zmiana termostatu na modulowany nie pomoże.

Powinny być letnie utrzymywane grzejniki a nie zero jedynkowo,że albo gorące jak grzeje albo zimne jak się wyłączy.

Jeżeli chcesz aby grzejniki były utrzymywane ciepłe, to termostat ustaw na wyższą temperaturę aby nie wyłączał kotła za szybko np. 24st, a na kotle zostaw 46st. i niech nagrzeje dom, jak już nagrzeje to możesz wtedy spróbować obniżyć temperaturę na kotle na np. 43st. i obserwować jaka temperatura utrzymuje się w pomieszczeniach. Tak ustawiaj temp. kotła aby uzyskać pożądaną temperaturę w pomieszczeniach. Jak chcesz różnicować temperaturę w pomieszczeniach (np. w sypialni) to przykręć termostat grzejnikowy na niższą wartość - pod warunkiem że drzwi do pomieszczenia masz zamknięte.

Opublikowano

Przede wszystkim tak jak powyżej ktoś opisał. Poszukaj dobrego miejsca na termostat. Druga sprawa. Ustaw najmniejszą histerezę jak jest możliwa (najlepiej 0,2st.) Później ustaw np. 21st. docelowo i zostaw na kilka dni. No i obserwuj zużycie gazu wtedy. Na razie nie kombinuj z cyklami dobowymi, bo kocioł będzie kilka razy na dobę przepalał dużo gazu na rozruch. W Twoim przypadku jest jeden duży minus, czyli znikome ocieplenie. Ale znam gościa który też tak ma i daje radę w budynku 2x większym. Z tym że on ma nową instalację i ocieplony dach. Dlatego u ciebie dużo może zmienić ocieplenie dachu.