Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

chciałabym poprosić o pomoc z ustawieniem ogrzewania podłogowego.

Nowy dom szeregowy, okna trzyszybowe, styropian 15cm. 105 m2 wszędzie podłogówka, w łazience na pietrze grzejnik zakręcony, dodatkowym pomieszczeniem jest garaż gdzie nie ma podłogówki i jest jeden zakręcony grzejnik.

Piec Ariston class one 24, termostat modułowalny cube s net, piec działa w oparciu o termostat modulowany (wpływ ustawiony obecnie na 0) i sondę zewnętrzną (temp z internetu). Pompa grundfos ustawiona na 2gi bieg, przepływy na pętlach 1-1,5. 6 pętli na parterze (długości 1- 40, 2- 80, 3- 80, 4-80, 5-60, 6-40), 6 pętli na pietrze ( tu nie mam długości). Zawór trójdrożny rozkręcony na 5. Nie zależy mi na grzejnikach. 

Harmonogram temperatury

Dzień: 21 (9-22)

Noc: 20,5

Problem: Piec przy zadanej temp 21 grzeje przez około 4-5h potem wyłącza się na 19h, jak podwyższam temperaturę wody to szybciej osiąga zadana temperaturę i się wyłącza ale podłoga jest dłużej (nie ustawiam temp minimalnej) przyjemnie ciepła, jak obniżam to trochę dłużej to zajmuje ale szybciej się wychładza podłoga a temperatura w domu nie spada na tyle żeby załączyć piec. Delta wyjścia i powrotu jest przez większość czasu bardzo mała co powoduje wyłączanie pieca przy krzywych bez przesunięcia lub ustawionej temp minimalnej

co testowalam:

krzywa 0,4

temp 21

pompa 3

szybko osiąga zadana temperatura, potem nie grzeje bo temp w domu jest osiągnięta, ale podłoga szybko robi się zima i jest nieprzyjemnie

jak ustawiona jest minimalna temp 25 to piec grzeje z tem 30 tylko 5-6 h i potem 18-19h nie grzeje, wyłącza się po osiągnięciu nadanej temperatury i taka utrzymuje sie do 22, wtedy spada do okolic 20,5 (temp nocna) i do rana nie spada poniżej histerezy.

19.11

Parametr Wartość

Krzywa grzewcza 0,3

Przesunięcie krzywej +0

Minimalna temperatura 25

Harmonogram temperatury

Dzień: 21

Bieg pompy 2

Temperatura zewnętrzna 2

2. Codzienne obserwacje 19.11

Godzina

11

13:34

21:30

data 19.11

Temp. zasilania

33

30

Temp. powrotu

27

28

temp zadana 

31

30

Temp. pomieszczenia

20,5

21.1

nie pracuje

Podłoga ciepła (tak/nie)

tak

tak

tak

Liczba cykli kotła

2253

2254

2254

Zużycie gazu (m³)

2,3

temp na zewnątrz

3

2

Uwagi

piec wyłączył koło 9:00

pięc wyłączył się koło 15:00

ciepła podłoga do 20

Parametr Wartość

Krzywa grzewcza 0,3

Przesunięcie krzywej +0

Minimalna temperatura 24

Harmonogram temperatury

Dzień: 21

Bieg pompy 2

Temperatura zewnętrzna  1

Codzienne obserwacje

Godzina

9:30

15:30

data 20.11

Temp. zasilania

Temp. powrotu

temp zadana 

nie pracuje

Temp. pomieszczenia

21,2

Podłoga ciepła (tak/nie)

Liczba cykli kotła

2255

Zużycie gazu (m³)

1,8

Temperatura zewnętrzna

Uwagi

piec wyłączył koło 9:00

pięc wyłączył się koło 15:00

podloga szybciej zrobiła się zima, mniejszy komfort

wróciłam na min temp zasilania na 25 i zmniejszyłem wpływ czujnika wewnętrznej z 3 na 0

Codzienne obserwacje

Godzina

10:16

10:46

15:30

data 21.11

Temp. zasilania

29

34

Temp. powrotu

28

38

temp zadana wody

30

31

Temp. pomieszczenia

20,8

21,2

Podłoga ciepła (tak/nie)

Liczba cykli kotła

Zużycie gazu (m³)

2,5

temp na zewnątrz

-1

-1

Uwagi

wlaczyl sie kolo 9

wylaczyl sie kolo 14

ok

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Problem w ustawieniu ogrzewania podłogowego
Opublikowano

@sambor czy byłby Pan tak uprzejmy i zerknął, może coś podpowiedział? 🙂

Opublikowano

Ostatnia tabelka - coś nie tak , albo fizyka się odwróciła - temp zasilania mniejsza niż temp powrotu?

Reszta wydaje się dobrze - dłuższy czas pracy pompy (kotła) można osiągnąć przez zmniejszenie przepływów w pętlach.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedz, czyli wszystko wydaje się być ok? Załączam zdjęcie rotametrów przed (szerszy kadr) i po. Naczytałam się, ze powinno się dążyć do ciaglej pracy pieca. 

Najbardziej zależy mi na cieplej podłodze ze względu na raczkującego bobasa 🙂

Załączam zdjęcie również po operacji przykręcania, coś poprawić?

Nie mieszkamy w Karpaczu, fizyka u nas działa prawidłowo 😂 oczywiście błąd w zapisie.

IMG_2603.thumb.jpeg.d05a0cf07def656c91c27c32e307179c.jpegIMG_2602.thumb.jpeg.38e19402e672b75356a6455995444f0d.jpeg

Opublikowano

Zawór 3-D w rozdzielaczu do wywalenia - po co on?

Nie dość , że tłumi przepływy , to jeszcze trzeba nim ręcznie regulować.

Białe pokrętła oczywiście na max odkręcone.

Jeśli to cała podłogówka, to kocioł sam powinien to pociągnąć , masz czujnik temp zewnętrznej?

Opublikowano
31 minut temu, diones89 napisał(a):

Najbardziej zależy mi na cieplej podłodze ze względu na raczkującego bobasa 🙂

Aby uniknąć zimnej podłogi należy spowodować ciągłą pracę kotła(pompy), podłoga wychładza się podczas przerw w grzaniu i długo nagrzewa. Odłączyłbym ten termostat modulowany i ustawił kocioł na stałą pracę z temp. ok. 28st. i obserwował po 2-3 dniach jak z temperaturami w pomieszczeniach i zużyciem gazu. Podłoga nie będzie przyjemnie ciepła ale nie będzie też zimna, pewnie ok. 23-24st. Przy ciągłej pracy pompy komfort cieplny poprawi się, ale zużycie gazu może wzrosnąć.

Opublikowano
33 minuty temu, diones89 napisał(a):

Bardzo dziękuję za odpowiedz, czyli wszystko wydaje się być ok?

Moim zdaniem NIE.
Patrzę, patrzę i zachodzę w głowę, jak Ty wraz raczkującym bobasem potraficie żyć, spożywając tak zanieczyszczoną wodę.

ps.
Tym postem wywołam małą burzę, ale to należy poprawić.  

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Moim zdaniem NIE.
Patrzę, patrzę i zachodzę w głowę, jak Ty wraz raczkującym bobasem potraficie żyć, spożywając tak zanieczyszczoną wodę.

ps.
Tym postem wywołam małą burzę, ale to należy poprawić.  

a mówią że łódzka woda najlepsza… ktoś mi mówił że ona jest bogata w minerały dlatego tak wygląda…

3 godziny temu, sambor napisał(a):

Zawór 3-D w rozdzielaczu do wywalenia - po co on?

Nie dość , że tłumi przepływy , to jeszcze trzeba nim ręcznie regulować.

Białe pokrętła oczywiście na max odkręcone.

Jeśli to cała podłogówka, to kocioł sam powinien to pociągnąć , masz czujnik temp zewnętrznej?

Myślę że ten zawór założyli z rozpędu, budowali osiedle 34 takich samych domów, w części były same grzejniki, w części mieszane, u mnie są 2 grzejnik może myśleli że będą używać na wysokich temperaturach, ale nie wiem. Czy usunięcie zaworu 3-d realnie wpłynie na komfort ciepłej podłogi lub zużycie gazu? Będę musieli do tego wezwać hydraulika 🙂

Jeszcze jest piętro z taka samą ilością pętli, zaworem i pompką. Niestety deweloper stracił projekt podłogówki, przesłał nam zbliżony z poprzedniego etapu, u mnie pomieszczenie B00 nie ma ogrzewania podłogowego a jedynie grzejnik.IMG_2605.thumb.png.9a0f997e05f477cbc867b35cded54ba7.pngIMG_2604.thumb.png.3c64eb6f8b79fcc5ed34439da451ceb8.png

Nie mam czujnika zewnetrznego, mam termostat modulowalny podłączony do internetu,  który siedzą temperaturę dla mojej lokalizacji.

3 godziny temu, capricorn0 napisał(a):

Aby uniknąć zimnej podłogi należy spowodować ciągłą pracę kotła(pompy), podłoga wychładza się podczas przerw w grzaniu i długo nagrzewa. Odłączyłbym ten termostat modulowany i ustawił kocioł na stałą pracę z temp. ok. 28st. i obserwował po 2-3 dniach jak z temperaturami w pomieszczeniach i zużyciem gazu. Podłoga nie będzie przyjemnie ciepła ale nie będzie też zimna, pewnie ok. 23-24st. Przy ciągłej pracy pompy komfort cieplny poprawi się, ale zużycie gazu może wzrosnąć.

Piec ma deltę zasilania i powrotu tylko 3 stopnie i nie można tego zmienić, zauważyłam, że dość często mam deltę 1-2 stopnie, obawiam się że ustawienie stałej temperatur może nie spowodować ciągłej pracy kotła przy nie zmienionych innych czynnikach, bo piec będzie się wyłączał przez niską deltę. Nie mówię nie, przetestuję to rozwiązane kiedy temperatura na zewnątrz się ustabilizuje koło 0 bo ostatnie dwa dni są dość dziwne, mieliśmy +12 w ciągu dnia.

Opublikowano

Z tą deltą 3 stopnie to nie możliwe, to nie pompa ciepła.

Standardowo dla grzejników delta = 10 -15C.

Natomiast jak w każdym rozdzielaczu jest pompa, to przy kotle musi być sprzęgło.

Jakie masz średnice rur do rozdzielaczy?- takie jak w projekcie czy inne?

Opublikowano
10 minut temu, sambor napisał(a):

Z tą deltą 3 stopnie to nie możliwe, to nie pompa ciepła.

Standardowo dla grzejników delta = 10 -15C.

Natomiast jak w każdym rozdzielaczu jest pompa, to przy kotle musi być sprzęgło.

Jakie masz średnice rur do rozdzielaczy?- takie jak w projekcie czy inne?

Taka delte podal mi Pan na infolinii Aristona, chodzi mi o to ze jak mam zasilanie 27 a powrot 29 to piec sie wylaczy, czyli przy delcie nizszej niz 3.

Z tymi średnicami to nie wiem, gdzie mogę to sprawdzić? Zrobiłam kilka zdjeć przy kotle, są tu średnice ale nie wiem czy to odpowiada na pytanie

IMG_2616.thumb.jpeg.1f7f47b8ca7afb3075f6182c0f99fe47.jpegIMG_2615.thumb.jpeg.094581e18778933ff8650a786d556896.jpegIMG_2614.thumb.jpeg.95380f4746b3c2d7898a6d1365934e34.jpegIMG_2613.thumb.jpeg.0e171971c639d73eb006cd91522d9d53.jpegIMG_2612.thumb.jpeg.d0ffd199c9a501704cd6287f533e4e66.jpeg

Opublikowano

Rury są opisane, przeczytaj co tam jest napisane.

Ew linijką zmierz - tam mogą być rury o średnicy 32mm lub 25mm, więc pomyłki raczej nie będzie.

Natomiast nie podoba mi się powrót z instalacji do kotła - z kotła na instalację wychodzą 2 rury a wraca tylko jedna.

Opublikowano
20 minut temu, sambor napisał(a):

Rury są opisane, przeczytaj co tam jest napisane.

Ew linijką zmierz - tam mogą być rury o średnicy 32mm lub 25mm, więc pomyłki raczej nie będzie.

Natomiast nie podoba mi się powrót z instalacji do kotła - z kotła na instalację wychodzą 2 rury a wraca tylko jedna.

od lewej:

25x2,5; 20x2; 20x2; 16x2; 3/4

Jedna idzie do zasobnika 120l.

IMG_2621.thumb.jpeg.3f448cec3d4cf5fdd39efd753a43414f.jpegIMG_2622.thumb.jpeg.5cb61a96ddf25c1f0069a40981adb40f.jpeg

Opublikowano
12 minut temu, sambor napisał(a):

Tam są za cienkie rury do rozdzielaczy, wg projektu powinna z kotła wychodzić rura 32  lub 2 rury 25 - do każdego z rozdzielaczy osobno.

Dziękuję, za wychwycenie tego. 

Podsumuje:

1) sprawdzić jak pracuje kocioł ze stałą temp.

2) usunąć zawor 3-d

3) zgłosić złe rurki (czy tutaj mogą jeszcze coś z tym zrobić?)