Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie z ciepłowni, jak uzyskać mozliwie najwyższe schłodzenie wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

Po sezonie grzewczym będę podłączał mój dom do instalacji miejskiej. W domu mam 100m2 podłogówki, 6 kaloryferów oraz spa o pojemności 1000l, to wszystko muszą podłączyć do sieci miejskiej z zachowaniem sterowania pogodowego.

Obecnie do ogrzewania uzywam kociął vailanta z vaillant 470f i vr61 takze kompensacja pogodowa jak i korekta krzywej na podstawie temp wewnętrznej jest realizowana przez ten system.  

Po tym przydługim wstępie mam 2 pytania:

1. Jaki zastosować sterownik który obsłuzy 3 zawory 3d, pogodówkę oraz korektę tak jak to działa w valliancie?
2. Zastanawiam się nad podłączeniem poszczególnych obiegów tak aby uzyskać jak najniższą temp wody na wyjściu. czy taki układ ma sens? a jeśli nie to wyjaśnijcie prosze dlaczego i jak to poprawić.

Z góry dziękuję za sugestie.

schemat ogrzewania.png

Edytowane przez ducker1
Opublikowano

Powrót z grzejników puść jako zasilanie podłogówki.

Opublikowano

Schemat jest zly.

Zasilanie podlogowki z kaloryferow nie takie proste bo to inne przeplywy.

Opublikowano
17 godzin temu, PredatorC napisał(a):

Powrót z grzejników puść jako zasilanie podłogówki.

Tak by byo najprościej, ale co gdy wszystkie głowice na grzejnikach się pozamykaj?
Do tego dochodzi jeszcze przepływ czynnika w grzejnikach, muszę go ograniczyć mozliwie maksymalnie bez utraty konfortu, wtedy uzyskam lepsze wychłodzenie.

15 godzin temu, PioBin napisał(a):

Schemat jest zly.

Mogłbyś rozwinąć, sam mam kilka wątpliwosci co do działania układu według tego schematu ale jak na razie to najlepsze co wymyśliłem.

Co proponował byś zmienić, dodać itd?

Opublikowano
4 godziny temu, ducker1 napisał(a):

wtedy uzyskam lepsze wychłodzenie.

Jak puścisz powrót z grzejników przez podłogówkę to uzyskasz maksymalne wychładzanie. Podłogówka bardziej wychłodzi niż grzejniki.

Opublikowano

Pewnie chce odzyskać jak najwięcej energii, ale nie wziął pod uwagę, że ciepłomierz to uwzględni, albo tego ciepłomierza nie ma.

Opublikowano
15 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Kolego @ducker1 z ciekawości spytam, jaki jest Twój cel by osiągnąć takie parametry wody wychodzącej ?. 

Takie warunki narzuca ciepłownia, jeśli obnizę temp o 29°C to mam dopłatę, jeśli wychłodzenie będzie pomiędzy 30-35°C to jest neutralnie a jeśli powyzej 36°C to mam rabat.

37 minut temu, PredatorC napisał(a):

Jak puścisz powrót z grzejników przez podłogówkę to uzyskasz maksymalne wychładzanie. Podłogówka bardziej wychłodzi niż grzejniki.

Dokładnie tak, całkowicie się z tym zgadzam, ale wtedy warunek jest taki ze grzejniki zawsze muszą grzać aby działała podłogówka, a tego nie mogę zapewnić bo są na nich termostaty i grzejniki uruchamiają się wedle potrzeby. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ducker1 napisał(a):

,,,, wtedy warunek jest taki ze grzejniki zawsze muszą grzać aby działała podłogówka, a tego nie mogę zapewnić bo są na nich termostaty i grzejniki uruchamiają się wedle potrzeby. 

Niekoniecznie.
W obwodach hydraulicznych można z powodzeniem zastosować zawory nadmiarowo upustowe, pozwalają one utrzymywać pewien minimalny poziom krążenia czynnika lub jego stałą wartość w obwodzie źródła ciepła

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
21 minut temu, nightwatch napisał(a):

to może podgrzewany balkon? 

Wielu tak myśli, podłączyło ogrzewanie w garażu itd ale płaci się za każdy kW energii który pozostał w budynku.
Licznik mierzy przepływ w m3, oraz temperaturę zasilania oraz powrotu.
A kładą nacisk na jak największe wychłodzenia bo w ten sposób nie muszą tłoczyć gorącej wody do klienta i z powrotem, a dodatkowa im niższą temp maja na wejściu tym sprawniej działają ich urządzenia grzewcze.
To tak w skrócie opisałem żeby nie robić zbyt dużego offtopu.

23 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Niekoniecznie.
W obwodach hydraulicznych można z powodzeniem zastosować zawory nadmiarowo upustowe, pozwalają one utrzymywać pewien minimalny poziom krążenia czynnika lub jego stałą wartość w obwodzie źródła ciepła

Mógłbyś to rozrysować lub podać jakieś źródła z rysunkami/schematami?

Bo rozumiem że chodzi o połączenie szeregowe obu układów.
Obawiam się ze będzie problem z regulacja, bo działanie jednego obwodu będzie ściśle zależne od drugiego. Np jeśli z grzejników na powrocie będzie za wysoka temp, to mieszacz podłogówki się przymknie dosć mocno co mocno ograniczy przepływ na grzejnikach itd. Ale może ktoż zna rozwiązanie które zadziała i okaże się że moje obawy są bezpodstawne?

Opublikowano
3 godziny temu, ducker1 napisał(a):

Takie warunki narzuca ciepłownia, jeśli obnizę temp o 29°C to mam dopłatę, jeśli wychłodzenie będzie pomiędzy 30-35°C to jest neutralnie a jeśli powyzej 36°C to mam rabat.

Z jakiej temperatur zasilania liczą te spadki?

Opublikowano

teoretycznie powinienem mieć 65 na zasilaniu ale to zalezy od odleglosci od przepompowni.com strat itp. instalacja jeszcze nie jest calkowicie uruchomiona.

Natomiast obliczanie odbywa się w liczniku. Mierzy on temp zasilania oraz powrotu oraz przepływ wody i wylicza kW oraz średnie schłodzenie. Czyli im mniej m3 przepłynie przez dom i im niższa temp na powrocie tym taniej.

Opublikowano

2 godziny temu, ducker1 napisał(a):

teoretycznie powinienem mieć 65 na zasilaniu

5 godzin temu, ducker1 napisał(a):

jeśli powyzej 36°C to mam rabat.

Czyli na powrocie 29 lub mniej.

Mozesz (jak wiesz lub masz) zalaczyc do dyskusji:

- schemat jak wpiety  jest wymiennik ciepla

- gdzie zlokalizowany jest cieplomierz, i jaki to jest cieplomierz

- gdzie i jaki jest zawor regulacyjny

- jaki jest sterownik zaworu, czy jest sterowanie pogodowe czy 65 jest stale przez caly okres?

To powinienes miec od cieplowni, zarzadcy itp.

Opublikowano

Z sieci będziesz mieć 65-70 stopni zasilania. Powrót musi być około 30-35 stopni.

Podstawa to nie dawać więcej niż 40 stopni na grzejniki, 2 rzecz to pompa  grzejników musi pracować na wolnych obrotach by osiągnąć odpowiednie schłodzenie

W okolicach +5 stopni temperatura wody w sieci zacznie rosnąć. Przy zerze może osiągnąć 75stopni, więc dopuszczalna temperatura powrotu wzrośnie do 40.

Ważne żeby w węźle cieplnym uruchomić funkcję "ochrona powrotu"

Gdy temperatura powrotu przekroczy pewną wartość siłownik zacznie zmniejszać przepływ mimo nie osiągnięcia temperatury zadanej.

Podsumowując: niskie nastawy, niskie prędkości pomp, włączona funkcja ochrony powrotu.

Ze schematu pierwszy mieszacz chyba nie potrzebny. Na węźle cieplnym ustawiasz żądaną temperaturę od razu pod grzejniki wg pogodówki, a drugi mieszacz obniży do temperatury podłogi.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Więc tak, instalacja jeszcze nie istnieje, jak na razie mam tylko doprowadzone do ściany rury z ciepłowni i tyle.
Nie planuję zakładać wymiennika ciepła, nie jest on obowiązkowy, czyli w mojej instalacji będzie ta sama woda co w ciepłowni.
Nie mam jeszcze wezła, i tak na prawdę to zastanawiam się czy w ogóle go stosować, bo też nie ma takiego obowiązku. dlatego na schemacie umieściłem 2 mieszacze. Oczywiście będą one sterowane regulatorem pogodowym.
Temperatura na zasilaniu będzie w miarę stała, jedynie straty na przesyle będą na nią wpływać.
ciepłomierz (Brunata Optuna H) będzie zamontowany na przejściu z rury preizolowanej do mojej instalacji, potem jakieś 10m rur do kotłowni. Muszę jeszcze zastosować przepływowy podgrzewacz cwu z wymiennikiem płytowym ale to inny temat, on będzie zasilany wprost z sieci.

A co powiecie o tym połączeniu mieszaczy który narysowałem, ma sens takie "kaskadowe" połączenie czy powinny być połączone równolegle? czy moze to w sumie nic nie zmieni bo i tak przecież powrót z obu obiegów się wymiesza.

Zamysł tego jest taki zeby mieszacz podłogówki juz na wejściu miał chłodniejszą wodę. Obecnie daję na podłogówkę 30st, max 33 w mrozy i działa rewelacyjnie, z tym że działa taktujaco, bo ogrzewam gazem także grzeje tylko gdy pracuje kocioł, czyli teoretycznie przy stałym zasilaniu będę mógł zmniejszyć temp o 1-2st. Kociął podaje max 50st na instalacje a i tak zawór 3D jest na oko w pozycji 90% wody zimnej 10% ciepłej.