Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam piec na pellet. Niedawno został założony zawór 4d. I są z nim problemy tzn z siłownikiem. Manualnie jak się ustawi zawór, zwieradlo ogrzewanie chula, ale jak się tylko zamontuje siłownik Proclic Afriso to przechodzi od 0 - 10 nie zatrzymując się i po pewnym czasie płodności się temu na kotle pow. 80 st i grzejniki stają się zimne. 

Drugi mam problem z szumiącym zaworem zwrotnym zaraz za pompa c.w.u. jak go nie było to nie było pompy słychać. 

IMG_20241114_151455.jpg

IMG_20241114_151544.jpg

IMG_20241114_151527 (1).jpg

Edytowane przez Mirek1979
Nie załączone zdjecie
Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia czy instalator coś przy nim ustawiał. Na pocztaku przez chwile chodzi a potem jak sie zamknie to koniec. Sam potem wymontowałem ten siłownik i dałem reczne sterowniae bo wogóle ogrzewania nie było. Otwierał sie w dobra ale szedł od pocatku do konca i koniec i woda w kotle do góry rosła i postój. Czy jak sie zdecyduje na ustawienie reczne jak teraz to może tak pozostac? Ważne zebym miał ogrzewanie a teraz jest normalnie. 

Jest tylko otwarcie na 120 sekund i nic wiecej. 

Edytowane przez Mirek1979
Opublikowano

To nie siłownik, problemu szukaj w sterowniku kotła.

Tam gdzie jest ustawienie zaworu.

Być może jest włączona o grona powrotu i siłownik zamyka zawór aby dogrzać powrót.

Może być też zmieniony kierunek pracy zamiast otwierać zamyka. W tym przypadku wystarczy zamienić kable na stykach przyłącza.

Opublikowano

Dziękuję za porade. Też myślałem o tych kierunkach w przewodach. Posprawdzam dam znać. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zmiana kierunków przewodów nic nie pomógła. Nie mam w ustawieniach kotła funkcji ochrona powrotu. W instrukcji jest. Ale nie mam żadnego czujnika zamontowanego na powrocie to może być powód że nie mam aktywnej tej funkcji? Czujnik fizycznie mam.

Opublikowano

A jaki to piec i jaki sterownik może zdradzisz ? 

Opublikowano

Per-eko QmPell Evo 18 kw. 

Zamontowałem czujnik na rurze powrotnej do kotła. Siłownik założyłem. Wyłączyłem ochronę kotła w ustawieniach. Na razie chodzi przez godzinę. Na piecu mam temp kotła na 70 a na powrocie dałem 60. 

Regulator ecomaxx 920p1 touch

Opublikowano

Posiadam regulator do tego pokojowy Salus bezprzewodowy i jak uzyska temp to nie wylanczal pompy co mimo że jest w ustawieniach funkcja termostatu: wyłącz pompe

Opublikowano

Poszukaj w sterowniku w opcjach regulatora bo być może załączyłem sterowanie pompą co a nie zaznaczyłeś sterownika pokojowego.

Co to znaczy że WYŁĄCZYŁEŚ ochronę powrotu a na powrocie dałeś 60. Chyba coś pomyliłeś co ma regulować tą temperaturę skoro wyłączyłeś 

Opublikowano

W instrukcji jest że jest nie zalecane włączenie ochrony powrotu bo wtedy często dochodzi do zamknięcia zawodu i sugerują ustawienie temp na piecu 70 75 st.

Ochrona powrotu 

IMG_20241221_141021.jpg

Opublikowano

No zgadza się to miałem na myśli. Przy włączonej ochronie priorytetem dla sterownika jest temperatura wody powrotnej. Wtedy sterownik zamyka obieg na c.o. a tym samym go wychładza. Zamiast tego radzą aby podnieść tem zasilania na 70 st. Jest to zbyteczne jeżeli instalacja z zaworem 4d posiada pompę kotłową. Z tą pompą powrót jest w granicach 5 st niższy .

Więc pytanie masz taką pompę ? Jeżeli nie to błąd niedouczonego instalatora.

Jeszcze jedno to pompa kotłowa jest odpowiedzialna za ochronę powrotu.

Opublikowano (edytowane)

Jak jest zawór 4d i funkcja ochrony powrotu w sterowniku za pomocą tego zaworu, to raczej zbyteczne jest robienie tego samego drugi raz, tylko za pomocą dodatkowej pompy. Instrukcja tylko przestrzega przed robieniem głupich rzeczy, np ustawianiem że temperatura powrotu ma być taka sama jak temperatura kotła. No ale co się dziwić, zalecenia coraz dziwaczniejsze to i użytkownicy skołowani. Niedługo zaczną  zalecać zeby na kotle utrzymywać powyżej 100 stopni a powrót musi mieć najmniej 99. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Nie mam pompy kotłowej, instalator chciał ją zamontować ale serwis powiedział że ten piec nie obsługuje pompy kotłowej. Nie ma możliwości podłączenia jej do sterownika pieca.

Czy można prosić o jakiegoś maila do Pana bo mam jeszcze problem jeden. 

Dziękuję za pomoc co do tego czujnika i funkcji ochrony kotła. Nikt nie chciał mi pomóc, ale mam jeszcze jeden problem przy tym.

Tak naprawdę instalacja jest do przerobienia tylko nikt się nie chce podjąć a ten instalator mówi że wszystko jest ok. 

Ja już nie mam siły tak się miałam cieszyć tym piecem a tu klapa. Jak przełączę na funkcję LATO to jest duży szum przy pompie c.w.u. Odpowietrznik są ale nic nie dają. Woda w grzejnikach też szumi i odpowietrzanie ręczne nic nie daje.