Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem pozytywnie zaskoczony mocą instalacji na bifacjalach. Jak już wspomniałem według certyfikatów paneli powinna być 18x550 =9900kWp , ale w idealnych warunkach, czyli praktycznie nieosiągalna. A zobaczcie wybrane wykresy mocy z 30.lipca i 14.sierpnia. W lipcu przez ponad 3 godziny falownik obcinał górę do 10kW, gdyby miał większą moc, zapewne moc generowana przez panele zapisałaby się na wykresie jeszcze większa.

Bardzo pozytywnie na moc wpływa też doskonałe chłodzenie paneli umieszczonych wysoko nad gruntem, jak widać na wykresie mocy(częste wcięcia, spadki mocy) tego dnia wiatr przeganiał małe chmurki, które momentami przysłaniały słońce.

Z kolei 14.sierpnia niebo było bezchmurne cały dzień, zero wiatru i widać na wykresie, że moc generowana przez panele już nie przekracza 10kW. 

Wychodzi na to, że moc podawana w certyfikacie paneli bifacjalnych dotyczy tylko jednej strony, a to co od spodu wpadnie, to dodatkowy bonus zależny od sposobu montażu 

Screenshot_20241130-025617_FoxCloud.jpg

Screenshot_20241130-025502_FoxCloud.jpg

Screenshot_20241130-024544_FoxCloud.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj że to nowe panele i w pierwszym roku stracą około 10%

Moje Jasolar 5,5kw miały na samym początku nawet 6kW mocy na wiosnę teraz 5,5kW mam tylko jak jest naprawdę super pogoda czyli zimno i czyste niebo w kwietniu a panele mają 3 lata prawie

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Nie zamierzam tu ściemniać 🙂, nie mam zamiaru reklamować tych paneli, dla zainteresowanych będę co jakiś czas publikował statystyki z aplikacji, opisane, czasem filmik dołożę, żeby było widać jaka pogoda, przejdę do falownika i popykam na wizji dostępne parametry, napięcia, prądy na stringach itd. Każdy będzie mógł ocenić, jak ta instalacja sprawdzi się w dłuższym okresie. Bardzo zależy mi na komentarzach innych użytkowników bifacjali Jinko 550W i innych także. Chciałbym obiektywnie ocenić, jaki wpływ na wydajność ma ta konstrukcja, czyli pełne okna pod panelami bez zacieniania od spodu przez poprzeczki, wysokie usytuowanie nad gruntem i co za tym idzie dużo odbitego światła od ekranu pod spodem.

Myślę, że wiarygodna ocena będzie możliwa co najmniej po roku użytkowania, a najlepiej po kilku latach i wtedy zobaczymy ile z czasem panele straciły na mocy.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego co pamiętam z wykresów uzysku bifacial fajnie wyglądało jak zrobić z nich płot w pionie w kierunku północ-południe, dodając po bokach na ziemi białą lub jeszcze lepiej jak u ciebie aluminiową folię. Na obecnych warunkach odkupywania energi nie warto mieć maksymalnej mocy w południe bo wtedy prąd jest prawie za darmo odbierany

Jest jeden minus tylko trzeba mieć w pytę wolnego terenu żeby nic ich nie zasłaniało

201906181009287104972.png

Trochę się potrudziłem aby obliczyć wypełnienie na wykresach i jeśli to prawda to pionowe ustawienie paneli bifacial daje +10% rocznie i co najważniejsze w godzinach kiedy prąd w sieci jest droższy więc raczej tak powinno się w Polsce montować jeśli mamy dużo wolnej przestrzeni i nic nie będzie zacieniać. Idealne ogrodzenie gdzieś od pola jeśli działka będzie stała pusta

Edytowane przez szakallo
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Szkoda, że przyjęto zasadę, aby moc instalacji określać na podstawie mocy paneli, a nie mocy falownika. Wtedy można by na legalu montować więcej paneli,  tyle, ile tylko zdoła uciągnąć inwerter pod względem napięć maksymalnych na poszczególnych stringach. Panele są coraz tańsze i ja mógłbym spokojnie dać 20kWp na tym inwerterze i miałbym na wykresie mocy pole  trapezu. Teoretycznie bym tracił na obcinaniu mocy przez falownik, ale w praktyce w ogólnym rozrachunku byłoby to dla mnie korzystne, mieścił bym się w mocy przyłączeniowej, którą mam w umowie, no i miałbym więcej mocy do autokonsumpcji, a to na nowych zasadach rozliczania jest najważniejsze.  W słoneczny dzień, to ta ilość paneli, którą mam, w zupełności zaspokaja moje zapotrzebowanie na moc, ale gdy jest pochmurno, gdy pora roku się zmienia, to brakuje tej mocy i licznik rejestruje pobór.

Opublikowano

Jak nie będziesz się wszystkim chwalił, to nikt tego nie sprawdzi ile masz na dachu. Monitorowana jest moc wyjściowa i to ona podlega kontroli. Zawsze możesz mieć dodatkowe instalacje off-grid.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko wypadało  by  w takim przypadku przewymiarowania chyba posiadać instalację off-grid w razie kontroli.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.11.2024 o 03:39, szpenio napisał(a):

Ja jestem pozytywnie zaskoczony mocą instalacji na bifacjalach. Jak już wspomniałem według certyfikatów paneli powinna być 18x550 =9900kWp , ale w idealnych warunkach, czyli praktycznie nieosiągalna. A zobaczcie wybrane wykresy mocy z 30.lipca i 14.sierpnia. W lipcu przez ponad 3 godziny falownik obcinał górę do 10kW, gdyby miał większą moc, zapewne moc generowana przez panele zapisałaby się na wykresie jeszcze większa.

Witam.

Zwykłe panele LEAPTONy 9,9kW pod panelami ok.20cm przestrzeni wentylacyjnej, dach 45stopni z Froniusem 10kW

Zobacz jak panele tracą na wydajności, koledzy napisali i ja potwierdzę że w pierwszym i drugim roku tracą najwięcej.. Informacja w sumie dla wszystkich użytkowników. Pozdrawiam Ciebie i całe grono forumowe.

P.S. Obserwuję i podziwiam Twoje projekty👍

Screenshot2024-12-08at12-55-38Bilansenergetyczny.thumb.png.0b69b26a89c1f4b0244c6074a65a157a.png Screenshot2024-12-08at12-51-44Bilansenergetyczny.thumb.png.1c1487627520b42662ee9d55bf019aa3.png

Edytowane przez YaroXylen
literówka
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak jak nie ma dwóch identycznych śnieżynek śniegu, tak nigdy nie ma dwóch identycznych dni, miesięcy i lat z nasłonecznieniem. Wydajność paneli spada, najwięcej tych marnej jakości, ale nie jest taka degradacja jak w akumulatorach. Szybciej spadnie sprawność falownika niż paneli.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak piszesz @carinus

Panele degradują się z każdym rokiem wolniej (podobno 1szy rok 5-8%, drugi 2-3%, następnie ok.0,5-1% spadku wydajności rocznie), natomiast baterie(akumulatory) z każdym cyklem (ładowanie-rozładowanie) coraz szybciej się degradują i tracą pojemność użyteczną... czyli dokładnie odwrotne proporcje, natomiast sumarycznie baterie(akumulatory) chyba nawet połowy czasu paneli nie wytrzymają.....

Odnośnie falownika to chyba sprawność do czasu usterki(awarii) raczej będzie zbliżona do początkowej (nowego falownika).... jeśli spadek to raczej niezauważalny... ale to tylko moje przypuszczenie. Wiadomo że trzeba dbać o czystość wentylowania i chłodzenia......

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Fachowcy z branży twierdzą, że żywotność paneli definiuje jakość użytych materiałów i sam montaż całości. Idzie tam sporo czynników jak łączenie płytek do bus-barów, jakość wafla krzemowego, jakość użytego silikonu, itp. Ale jak na razie ceny są na dobrym poziomie, więc wymiana na nowsze nie będzie tak droga jak jeszcze kilka lat temu. Oby takie ceny się utrzymały, jednak technologia jest opanowana i nic droższego oprócz robocizny i energii nie wpłynie na koszty produkcji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jak to będzie. Dostęp do całej instalacji mam idealny i lubię obserwować 😀. I z moich obserwacji wynika, że duży wpływ na wydajność ma wiatr, zapewne chodzi tu nie tylko o lepsze chłodzenie, ale też o lepszą przejrzystość powietrza. Dlatego porównywanie wydajności rok do roku w niemal tych samych dniach miesiąca, jest obarczone sporym błędem, co pokazałem kilka postów wyżej. Wprawdzie było troszkę różnicy w kącie padania promieni, bo to było 30. lipca a 14. sierpnia(co ważne-tego samego roku), ale różnica wydajności jest spora i nie sądzę, aby panele przez dwa tygodnie tyle straciły na wydajności. 

Wdaje mi się, że cyrkulacja mas powietrza na dużych wysokościach ma też znaczący wpływ i wystarczy napływ pyłów znad Sahary albo jakiegoś wulkanu i mimo słonecznej pogody promieni mniej wyląduje na panelach. Już nie chodzi nawet o takie skrajne przypadki, a o normalne zanieczyszczenie powietrza, które też jest zmienne.

Zobaczymy w przyszłym roku, czy uda mi się złapać takie mocno obcięte  kopce kreta na wykresie 😀 

@YaroXylenŻeby u mnie te inne krzywe mocy na wykresie wstały, to bym musiał zakopać jeszcze dwa dodatkowe kabelki do licznika ?

Edytowane przez szpenio
Opublikowano

Za kilka miesięcy minie ten pierwotny zachwyt nad kontrolą produkcji i znudzisz się tym ciągłym wpatrywaniem w wykresy.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Nie na nowych zasadach 😀, tutaj trzeba trzymać rękę na pulsie, zimą w kotłowni, latem pod panelami 😜 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ta twoja ręka na pulsie doda homeopatycznych oszczędności i już za rok dwa sie o tym przekonasz.

• Haha 1
  • Rozwiązanie
Opublikowano
22 godziny temu, szpenio napisał(a):

Nie na nowych zasadach 😀, tutaj trzeba trzymać rękę na pulsie, zimą w kotłowni, latem pod panelami 😜 

Uwierz mi... są w życiu ciekawsze zajęcia i przynoszące więcej korzyści dla zdrowia ...ducha... rodziny..

Włącz te ustrojstwa i zerknij na ich pracę np. raz w tygodniu i zajmij się .... pracą .... rodziną... hobby... kochanką🤣...

Pozdrawiam cieplutko. YARO

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2