Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem pozytywnie zaskoczony mocą instalacji na bifacjalach. Jak już wspomniałem według certyfikatów paneli powinna być 18x550 =9900kWp , ale w idealnych warunkach, czyli praktycznie nieosiągalna. A zobaczcie wybrane wykresy mocy z 30.lipca i 14.sierpnia. W lipcu przez ponad 3 godziny falownik obcinał górę do 10kW, gdyby miał większą moc, zapewne moc generowana przez panele zapisałaby się na wykresie jeszcze większa.

Bardzo pozytywnie na moc wpływa też doskonałe chłodzenie paneli umieszczonych wysoko nad gruntem, jak widać na wykresie mocy(częste wcięcia, spadki mocy) tego dnia wiatr przeganiał małe chmurki, które momentami przysłaniały słońce.

Z kolei 14.sierpnia niebo było bezchmurne cały dzień, zero wiatru i widać na wykresie, że moc generowana przez panele już nie przekracza 10kW. 

Wychodzi na to, że moc podawana w certyfikacie paneli bifacjalnych dotyczy tylko jednej strony, a to co od spodu wpadnie, to dodatkowy bonus zależny od sposobu montażu 

Screenshot_20241130-025617_FoxCloud.jpg

Screenshot_20241130-025502_FoxCloud.jpg

Screenshot_20241130-024544_FoxCloud.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj że to nowe panele i w pierwszym roku stracą około 10%

Moje Jasolar 5,5kw miały na samym początku nawet 6kW mocy na wiosnę teraz 5,5kW mam tylko jak jest naprawdę super pogoda czyli zimno i czyste niebo w kwietniu a panele mają 3 lata prawie

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Nie zamierzam tu ściemniać 🙂, nie mam zamiaru reklamować tych paneli, dla zainteresowanych będę co jakiś czas publikował statystyki z aplikacji, opisane, czasem filmik dołożę, żeby było widać jaka pogoda, przejdę do falownika i popykam na wizji dostępne parametry, napięcia, prądy na stringach itd. Każdy będzie mógł ocenić, jak ta instalacja sprawdzi się w dłuższym okresie. Bardzo zależy mi na komentarzach innych użytkowników bifacjali Jinko 550W i innych także. Chciałbym obiektywnie ocenić, jaki wpływ na wydajność ma ta konstrukcja, czyli pełne okna pod panelami bez zacieniania od spodu przez poprzeczki, wysokie usytuowanie nad gruntem i co za tym idzie dużo odbitego światła od ekranu pod spodem.

Myślę, że wiarygodna ocena będzie możliwa co najmniej po roku użytkowania, a najlepiej po kilku latach i wtedy zobaczymy ile z czasem panele straciły na mocy.

• Lubię to 1