Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy sa dostępne sterowniki do kotłów z dwoma czujnikami temp kotła?

spanker1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, czy ktoś spotkał się ze sterownikiem obsługującym 2 czujniki temperatury C.O.?  Chodzi o to, że mam kocioł gazowy i zwykły zasypowy. Połączone przez wymiennik ciepła.  Wszystkie pompy są podpięte pod kocioł tradycyjny, a czujnik temperatury zamontowany na wymienniku ciepła. Powoduje to dużą bezwładność kotła na paliwo stałe.  Idealnym rozwiązaniem byłby dla mnie sterownik obsługujący 2 czujniki temp. C.o. dla jednego obiegu grzewczego.  Znalazłem w necie coś za chore  pieniądze- 1900zl obsługujące 2 obiegi 2 czujniki c.o. inklikla pomp.  Ale to nie dla mnie,  potrzebuje sterownik na 1 obiegi grzewczy tylko by zczytywal temperaturę z 2 miejsc - 2 czujnikow 

Ale co chcesz uzyskać ?

Kolego @spanker1 to co przed chwilą raczyłeś do nas napisać jest NIECZYTELNE.

Zredaguj to jeszcze raz, użyj akapitów i  bardziej precyzyjnie określ zasadę (w sensie logiki) tego sterownika z dwoma czujnikami pomiaru temperatury.  

Edytowane przez Andrzej_M_

14 minut temu, Kordjano napisał(a):

Ale co chcesz uzyskać ?

Chce by sterownik do którego są podpięte wszystkie pompy czyli ten od pieca na paliwo stałe, zczytywal temperaturę z 2 czujników,  czyli np z czujnika umieszczonego na wyjściu c.o. jak w każdym, oraz z np. Wymiennika ciepła za którym jest kocioł gazowy. Chce by jeden sterownik sterował praca kotła gazowego i węglowego. Mam tu na myśli praca pomp od podłogi i grzejników 

14 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Kolego @spanker1 to co przed chwilą 

Cześć, napisałem użytkownikowi powyżej- Kordiano w skrócie chce bez dalszego przerabiania instalacji by jeden sterownik obsługiwał 2 kotły połączone wymiennikiem ciepła 

Edytowane przez spanker1

To užyj prosty najtanszy sterownik do zalaczania pompek CO z jednym czujnikom na wymieniku i kotly niech pracuja niezaleznie i pompki swoich malych obiegow zalaczaja sterowniki tych kotlow.

Czyli do pomp doprowadzić kolejne zasilanie? Zmostkowac z istniejącym zasilaniem ze sterownika c.o.?

Dziękuję, ale z tego co widzę to jest tylko sterownik pomp, bez wentylatora nadmuchowego, czy może ja czegoś nie kumam 

8 minut temu, Kordjano napisał(a):

Myślę raczej o typowym sterowniku do.kotla, nie zaś o samym sterowniku pomp, potrzebuje by obsługiwał nadmuch i pompę c.w.u., podajnika nie mam. Chyba że to ustrojstwi da się wpiac jakoś w obecny sterownik

I co robi tak wažne z tymi pompkami ten sterownik kotla?Czy jakis zawor jescze sterujesz.?.Poki po zagrzaniu wymiennika tylko te pompki wlaczy,to možne zrobic innym sterownikom niezaleznie i nie zmostkowac.

Edytowane przez bercus

21 godzin temu, bercus napisał(a):

I co robi tak wažne z tymi pompkami ten sterownik kotla?Czy jakis zawor jescze sterujesz.?.Poki po zagrzaniu wymiennika tylko te pompki wlaczy,to možne zrobic innym sterownikom i nie zmostkowac.

Jeśli dobrze rozumiem, to w przypadku palenia w piecu zasypowym tracę możliwość  grzania cwu i jakakolwiek automatyke? natomiast jak rozumiem w przypadku grzania gazem,  Wszystko by grało 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Raczej takiego sterownika do kotła nie dostaniesz z dwoma czujnikami , jak już będzie to z czujnikami kocioł ,powrót , cwu , mieszacz ,ale dwa czujniki temperatury kotła raczej niema .

@spanker1 otwórz szeroko okno, przewietrz dokładnie pomieszczenie.

Za pięć minut się odezwę.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy możesz opisać w prosty i zarazem zrozumiały sposób, w jakiej zależności pracują u Ciebie obydwa kotły.

Czyli, kiedy pracuje kocioł na paliwo stałe a kiedy pracuje kocioł gazowy.

Godzinę temu, bercus napisał(a):

I co robi tak wažne z tymi pompkami ten sterownik kotla?Czy jakis zawor jescze sterujesz.?.Poki po zagrzaniu wymiennika tylko te pompki wlaczy,to možne zrobic innym sterownikom i nie zmostkowac.

Jeśli dobrze rozumiem, to w przypadku palenia w piecu zasypowym tracę możliwość  grzania cwu i jakakolwiek automa

42 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

@spanker1 otwórz szeroko okno, przewietrz dokładnie pomieszczenie.

Za pięć minut się odezwę.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy możesz opisać w prosty i zarazem zrozumiały sposób, w jakiej zależności pracują u Ciebie obydwa kotły.

Czyli, kiedy pracuje kocioł na paliwo stałe a kiedy pracuje kocioł 

Więc tak, kociol gazowy to 90% czasu pracy, reszta węgiel,  ale kocioł węglowy ma dużą bezwładność w związku z tym, że czujnik temperatury jest na wymienniku ciepła,  czyli ok 1m. Od kotła węglowego, do którego podpięte są wszystkie pompy. Kocioł gazowy został niedawno zamontowany, włączony w istniejącą instalację, szukam wiec jeśli takie coś istnieje sterownika do zasypowego z obsługą 2 czujników temperatury,  lub ew. Innego rozwiązania 

15 minut temu, spanker1 napisał(a):

Więc tak, kociol gazowy to 90% czasu pracy, reszta węgiel, ,,,,

Tylko to chciałem się dowiedzieć.

Następne pytanie (odpowiedz tylko na to, o co pytam).
Jeżeli pracuje tylko kocioł gazowy a sterownik kotła na paliwo stałe jest wyłączony, to:
- pompa CO grzejników nie działa 
- pompa CO podłogówki nie działa
- pompa CWU nie działa

19 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Tylko to chciałem się dowiedzieć.

Następne pytanie (odpowiedz tylko na to, o co pytam).
Jeżeli pracuje tylko kocioł gazowy a sterownik kotła na paliwo stałe jest wyłączony, to:
- pompa CO grzejników nie działa 
- pompa CO podłogówki nie działa
- pompa CWU nie działa

Jeśli sterownik pieca zasypowego jest wyłączony to nic nie działa, gdyż wszystkie urządzenia  są sterowane z niego

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Super.
To znaczy, że umiesz się sensownie wypowiadać (na końcu zdania stawiamy kropkę).

To teraz nieco trudniejsze pytanie.
Czy sterownik kotła zasypowego, załączał i wyłączał pompy CO grzejników i podłogówki oraz pompę CWU, według jakiś zależności od temperatury wody ?.