Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. 

Posiadam piec sas bio compact 15 kw z buforem 600 l, sterownik bufora podłączony. 

Piec grzeje bufor, po naładowaniu wyłącza się ( piec oraz pompa kotlowa). Po wyłączeniu pieca temperatura wzrasta do 80 stopni i wywala STB. Czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji poza ustawieniem alarmowego włączenia pompy kotłowej np na 77 stopni ?

Praca pieca bez Pid, temp pieca żądaną 72 ale piec kończy pracę mniej więcej przy temp 66 stopni bo w tym momencie bufor jest już nagrzany. 

Opublikowano

Dzień dobry.

Sprawdź w DTR sterownika kotła, czy czasem niema tam jakieś funkcji, która powodowała by dodatkowy wybieg pompy kotłowej po zakończeniu pracy kotła.

W kotłe masz zamontowane sporo ceramiki, która rozgrzana podczas pracy kotła, przekazuje tę energię cieplną do wymiennika kotła.

Opublikowano

Sprawdziłem. Nie ma takiej opcji. Jedynie alarmowe załączenie pompy, może większy bieg pompy CO pomoże ? Albo zmniejszyć ilość podawanego paliwa ? Obecnie 2 SEC/8sec przerwy i 30% wentylator. 

Opublikowano

Problemem jest praca bez PID - piec nie wyhamowuje przed temperaturą zadaną tylko grzeje w ciągłej mocy która później przegrzewa kocioł przy wyłączonych pompach.

Jak masz ustawioną pompę kotłową? Nie rozumiem czemu ona gaśnie przy dogrzaniu bufora.

Opublikowano

Pompa kotłowa rusza od 55 stopni na piecu bo mam ATV 55 stopni. Do pieca podłączony jest moduł bufora. Jeżeli bufor dochodzi do zadanej temperatury, piec się wygasza. Pompa wyłącza się wraz z wygaszeniem pieca. Temp na piecu ustawiona na 68 stopni. Ale zazwyczaj wygasza się już przy 63-64 stopniach ( gdy bufor się nagrzeje, piec się automatycznie wygasza nie patrząc że temp na piecu nie doszła do zadanej, bufor nagrzany = piec się wygasza bez względu na wszystko ). Po nagrzaniu bufora i wygaszeniu pieca powiedzmy przy temp 64 w ciągu 5-10 min dochodzi aż do 80. 

Zastanawiam się czy PID by to wyhamował, po 2-3 godzinach pracy szamoty są tak nagrzane ze to one tyle energii oddają, może coś z dopalaniem ? Tylko co ? Albo " alarmowe załączenie pompy CO" w menu serwis z 80 stopni ustawić na 70. Piec się wyłączy, odda co ma oddać i powyżej 70 doładuje bufor żeby nie tracić tej energii. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

przy pracy z buforem to temp. bufora są priorytetem. Z opisu wygląda ze wszystko jest ok.

Jaka temp bufora jest zadana? tzn. jaka temp. górna i dolna.

Opublikowano

zmień dolną na 55st.C.

Abyśmy dobrze się zrozumieli, dolna to ta przy której kocioł się wyłącza.

60st to bardzo dużo i kocioł dość długo pracuje aby nagrzać od 55 do 60. Miedzy czasie cały czas powraca "zimna" woda z układu grzewczego, więc kocioł "mieli i mieli" aby dogrzać do tych 60st.

Sam mam układ z buforem i trochę z tym walczyłem. Po kilku latach doszedłem do takich ustawień.

Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 08:45, Gonzo19 napisał(a):

60st to bardzo dużo i kocioł dość długo pracuje aby nagrzać od 55 do 60. 

Serio ? To znaczy jak długo?

Opublikowano

Kolego @Fav0000 spróbuj wprowadzić kocioł w nadzór przed wygaszeniem , tak żeby pompa ładująca bufor pochodziła dłużej , a kocioł miał czas nieco ochłonąć po biegu .

Opublikowano (edytowane)

Tryb nadzoru jest chyba tylko w PID a ja korzystam z ręcznych ustawień, więc ewentualnie podtrzymanie ? 

Jak będzie działać tryb nadzoru/ podtrzymania  ? Czy piec ciągle będzie w tym trybie czy w końcu przejdzie w czuwanie i się wygasi ? 

Edytowane przez Fav0000
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem że masz dwa sterowniki - jeden na piecu, drugi osobny 'bufora' do obsługi pompy CO.
I pompa ładująca bufor to ta 'kotłowa', która jest sterowana przez sterownik pieca?
Czy jakoś inaczej?

Jeśli tak to trochę niedorobiony ten sterownik pieca - jeśli mając możliwość załączenia pompy nie robi tego i dopuszcza do przegrzania. Może jest tam w sterowniku jakaś maksymalna temperatura 'alarmowa' której przekroczenie powoduje przymusowe załączenie pomp? Jeśli jest to ustaw ją niżej i zobacz czy to zadziała zanim wybije STB.
W swoim sterowniku zrobiłem funkcję 'zrzutu' ciepła do CWU (lub CO) gdy piec nie grzeje, ale ma wysoką temperaturę - załącza pompę na chwilę. Może to jakaś niewielka korzyść ale źle sie czułem z tym że wytworzone ciepło zostaje zmarnowane. Przy obecnych sterownikach zwłaszcza z obslugą bufora też powinno być coś takiego (ale nie wiem czy jest)

(edit) doczytałem że tempertura alarmowa tam jest i można ustawić  - ale nie rozwiązuje to problemu?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Nie wiem jak jest u ciebie z tym nadzorem , u mnie jest tak że ustawiam czas nadzoru aktualnie mam 3minuty , po nagrzaniu bufora kocioł wchodzi w nadzór w tym czasie paliwo się dopali i następuje wygaszanie które trwa tam sobie swój czas po wygaszeniu pompa ładująca bufor stop i temperatura na kotle nic już nie rośnie , gdyby rosła ustawił bym ten czas nadzoru jeszcze dłużej , skoro nie ma możliwości ustawienia czasu wybiegu pompki ładującej bufor to w ten sposób bym sobie poradził .