Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Poszukuję pomocy przy wyborze kotła CO. Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 160 m2. Większość powierzchni domu ma rozłożone ogrzewanie podłogowe, oprócz jednego pomieszczenia gdzie będą zwykłe grzejniki. Ze względu na dostęp do taniego drewna chcę się nim ogrzewać, pellet traktując jednocześnie jako alternatywę na czas nieobecności w domu. Widziałem oferty pieców hybrydowych, stąd moje pytanie do osób obytych w temacie jak takie rozwiązanie będzie się sprawdzać? Nie udało mi się znaleźć do tej pory opinii na temat kotła Metal Fach SEM DUOPELL. Może ktoś podzielić się opinią na temat tego urządzenia?

Za wszystkie pomocne odpowiedzi z góry dziękuję.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@mgry26 Wydaje mi się, że nie ma kotłów idealnych a wybór to nie jest łatwa decyzja.

Nie jestem ekspertem, ale kotły dwupaliwowe można porównywać pod rozmaitymi aspektami – przykładowo:

1. czy spalają czy nie spalają ekogroszku (w kryzysie ekogroszek można było względnie tanio kupić na stronie pgg jeśli komuś się to w ogóle udało),

2. czy mają poziomy (bardziej podatny na zabrudzenia i osłabiający sprawność) czy pionowy wymiennik (mniej podatny na zabrudzenia więc bez takiego osłabiania sprawności),

3. przy kotłach z poziomym wymiennikiem czy mają wyczystkę boczną czy też czy jej nie mają,

4. czy potrzebują większego lub mniejszego komina do palenia drewnem na ciągu naturalnym (która to praca na ciągu naturalnym umożliwia palenie w kotle drewnem nawet jak trzeba kilka tygodni czekać na naprawienie przez serwis dmuchawy, sterownika, podajnika itd.),

5. czy mają większą czy mniejszą moc,

6. czy mają większą czy mniejsza komorę zasypową na drewno,

7. czy mają ruszt ruchomy lub jego brak

Moim zdaniem warto czytać instrukcje w tym informacje dotyczące czyszczenia kotła oraz wymogów co do komina i ciągu kominowego.

Edytowane przez Matejko1
  • Haha 1