ledabl Opublikowano 30 Września #1 Opublikowano 30 Września Witam, potrzebuję szybko wymienić kocioł przed sezonem. Nakłady finansowe są dosyć ograniczone także próbuję sam ogarnąć temat. Pojawiło się kilka pytań: Czy bufor może być w odległości około 10-15cm od kotła? w DTR napisane jest o 50cm przestrzeni lecz jest to ciężkie do zrealizowania. Czy bufor wymaga jakiegoś konkretnego minimalnego przekroju rur doprowadzających oraz odprowadzających wodę? W załączniku schemat z Ogniwa akurat wycięty - Czy zawór mieszający można dać bezpośrednio za buforem? Pompka obsługująca kaloryfery u mnie obsługiwała by jednocześnie grzanie CWU. Naczynie wzbiorcze przelewowe powiększyłbym o wartość 4% pojemności bufora - zgadza się? Co powinno znaleźć się jeszcze przy kotle od strony zabezpieczeń czego nie ma na schemacie? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Października #2 Opublikowano 1 Października (edytowane) Przy odległości 10-15cm układ będzie działał)50cm chodzi o dostęp do czynności serwisowych.Przekroj rur zależy od mocy kotła jak do 20kW to wystarczy 1" lub Cu28,stal zaprasowywana 28.Zawor mieszający można dać bezpośrednio za buforem.Przy zaworze 3D który potrzebuje osobnej pompy nie zrealizujesz równoczesnego grzania CWU(na schemacie jest dobrze)Wielkość naczynia zależy od pojemności wody w instalacji.Brak zaworu zwrotnego na obiegu grzejnikow.Na górze bufora odpowietrznik. Edytowane 1 Października przez Uzytkownik2 Cytuj
ledabl Opublikowano 1 Października Autor #3 Opublikowano 1 Października (edytowane) Czy takie podłączenie będzie ok? Grawitacyjnie chciałbym grzać bufor oraz CWU (bojler jest troszkę wyżej niż sam kocioł - wcześniej ogrzewało bojler). Kolektor widoczny na szkicu to zwykły kolektor z którego wyjścia są na 3 obiegi grzejników. Powrót jest połączony ze wszystkiego w jeden. Brakuje odpowietrznika oraz termometrów na bojlerze. Zbiornik wyrównawczy również nie został uwzględniony - wymieniony zostałby na odpowiednio większy. Edytowane 1 Października przez ledabl Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Października #4 Opublikowano 1 Października Nie będzie.Trzeba zrobić jak na schemacie w pierwszym poscie Cytuj
Matejko1 Opublikowano 1 Października #5 Opublikowano 1 Października (edytowane) 21 godzin temu, ledabl napisał(a): Co powinno znaleźć się jeszcze przy kotle od strony zabezpieczeń Co do zabezpieczeń, to w instrukcji kotła Ogniwo (oraz wielu innych kotłów na drewno i węgiel) jest zalecane aby dać obejścia grawitacyjne w związku z ryzykiem awarii pompki, sterownika, prądu itd Godzinę temu, ledabl napisał(a): Grawitacyjnie chciałbym grzać @ledabl Nie jestem ekspertem, ale na wypadek gdyś ktoś szukał pomysłu na schemat z połączeniem bufora, kotła, boilera CWU i grzejników w systemie grawitacyjnym to najprostsze będzie dołożenie bufora w systemie grawitacyjnym takie jakie zostało pokazane poniższym na filmie: według tego schematu kocioł, bufor, grzejniki i boiler CWU działają grawitacyjnie bez pompek. Wydaje mi się, że ideę podłączenie bufora do instalacji grawitacyjnej z powyższego filmu można zobrazować schematami: lub Jeśli mają być pompki to przykład schematu podobnego do tego na filmie (umożliwiającego jednoczesne zasilanie ciepłą wodą grzejników i bufora), ale z pompkami jest taki (ja bym w tym schemacie dał boiler CWU na grawitacji ewentualnie z obejściem grawitacyjnym pompki): ten jest z dyskusji: https://www.facebook.com/groups/399752071016723/posts/429854731339790/ W tym schemacie trzeba chyba uważać aby dobrze dobrać przepływy pompek. Tu jest kolejny schemat: W tym schemacie trzeba chyba uważać aby dobrze dobrać przepływy pompek. Schemat pochodzi z dyskusji: Inne schematy z pompkami, gdzie bufor jest sprzęgłem hydraulicznym: szerzej w dyskusji: kolejny schemat: z dyskusji: kolejny schemat: z dyskusji stąd: a na tych schematach są ciekawe bajpasy, które łączą bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora): dyskusja pochodzi stąd: A tu jest kolejny: to z dyskusji pod linkiem: A tu jeszcze bajpas na zaworze różnicowym łączący bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora): to jest schemat pochodzący stąd: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła/page885 Tu są schematy gdzie jest opisane połączenie grawitacyjne samego kotła z buforem: Tu jest połączenie grawitacyjne kotła z dwoma buforami wykonane chyba w sposób krzyżowy: to jest z dyskusji na facebooku stąd: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2674457862705498&set=p.2674457862705498&type=3 https://www.facebook.com/groups/158006137377958/?multi_permalinks=246051541906750¬if_id=1708881409320382¬if_t=group_activity&ref=notif być może pierwotnie schemat pojawił się w wątku o buforze na forum muratora i przypuszczalnie pochodzi od autora tego wątku Pana adam_mk : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła Inny sposób połączenia grawitacyjnego kilku buforów (tj. połączenie równoległe):ten schemat znajduje się na kanale youtube "Jak to robię" w filmie "Bufor ciepła łączenie zbiorników akumulacyjnych szeregowo i równolegle schemat połączenia buforów" - link do filmu: Wydaje mi się, że powyższe schematy dobrze skonsultować z instalatorem. Polecam przeczytanie zalinkowanych dyskusji. Mam nadzieję, ze powyższe informacje się przydadzą. Na wszelki wypadek (aby coś nie zaginęło jako odnośnik) powyższe schematy załączam do poniższego posta: Edytowane 1 Października przez Matejko1 Cytuj
ledabl Opublikowano 13 Października Autor #6 Opublikowano 13 Października Dziękuję bardzo za tak obszerną odpowiedź. Obecnie instalacja otwarta - zbiornik wyrównawczy 70-90cm nad najwyższym punktem punktem (grzejniki) - pompa na zasilaniu. Czy montując pompę na powrocie i używając jej na najniższym biegu ma to prawo funkcjonować? (Zakupiona pompa to Wilo Pico 1-6 (w manualu jest wzmianka o ustawieniu wysokości na max 0.5m - 1 = minimalna wysokość podnoszenia w [m] (możliwość ustawienia maks. na 0,5 m). Cytuj
ledabl Opublikowano 15 Października Autor #7 Opublikowano 15 Października Dziękuję bardzo za tak obszerną odpowiedź. Obecnie instalacja otwarta - zbiornik wyrównawczy 70-90cm nad najwyższym punktem punktem (grzejniki) - pompa na zasilaniu. Czy montując pompę na powrocie i używając jej na najniższym biegu ma to prawo funkcjonować? (Zakupiona pompa to Wilo Pico 1-4 (w manualu jest wzmianka o ustawieniu wysokości na max 0.5m - 1 = minimalna wysokość podnoszenia w [m] (możliwość ustawienia maks. na 0,5 m). Ponawiam pytanie z zamysłem dotyczącym instalacji. Jeżeli jest to niemożliwe to proszę o informacje na temat układu zamkniętego - co jest potrzebne. Kocioł max2 bar, brak wężownicy schładzającej. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 16 Października #8 Opublikowano 16 Października (edytowane) Producent powinien dopuszczać swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym.Potrzebny jest zawór bezpieczeństwa w twoim przypadku 2bar,naczynie przeponowe odpowiedniej wielkości (czym zawór bezp.o niższej wartości tym większe naczynie)i także niestety jako kolejne zabezpieczenie powinno być urządzenie schładzające,jak nie ma wężownicy schłodzajacej to może być zawór schładzający dwufunkcyjny zasilany wodą z sieci(nie z hydroforu) Edytowane 16 Października przez Uzytkownik2 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Października #9 Opublikowano 16 Października W dniu 30.09.2024 o 21:37, ledabl napisał(a): ,,,, Czy bufor może być w odległości około 10-15cm od kotła? w DTR napisane jest o 50cm przestrzeni ,,,, NIE. PPOŻ PPOŻ PPOŻ Cytuj
sambor Opublikowano 16 Października #10 Opublikowano 16 Października (edytowane) 56 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a): NIE. PPOŻ PPOŻ PPOŻ To zależy od ......, Choć ppoż ma coś z tym wspólnego, tylko co? Edytowane 16 Października przez sambor Cytuj
ledabl Opublikowano 16 Października Autor #11 Opublikowano 16 Października (edytowane) Odległość od kotła na ten moment nieaktualna - przenoszę bufor 2 metry od kotła w zamyśle. Trochę obawiam się instalacji zamkniętej. Znalazłem zawór DBV2 - w opisie jest informacja o maksymalnym ciśnieniu 4 bar - w przypadku zaworu kierować się temperaturą, tak? czy są jeszcze jakieś istotne informacje? Naczynie przeponowe biorąc pod uwagę 8-10% pojemności instalacji to jakieś 120-140L. Czy ma ktoś schemat przykładowego układu? Pytanie jeszcze o pompę obiegową - czy wysokość podnoszenia jest powiązana bezpośrednio z wydajnością pompy (bieg; obroty pompy)? Edytowane 16 Października przez ledabl Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Października #12 Opublikowano 16 Października 38 minut temu, ledabl napisał(a): ,,,, Trochę obawiam się instalacji zamkniętej. ,,,, W jakim miejscu DTR kotła, jest zamieszczona informacja o dopuszczeniu przez producenta kotła, do jego pracy w instalacji hydraulicznej typu zamkniętego ?. Cytuj
ledabl Opublikowano 16 Października Autor #13 Opublikowano 16 Października Brak lub jej nie znalazłem. Jedyna norma to PN-B-02413:1991 - która nawiązuje do typu otwartego - jeżeli dobrze wyszukałem informację. Cytuj
rambo5 Opublikowano 16 Października #14 Opublikowano 16 Października Podaj jaki konkretnie kocioł chcesz kupić. Cytuj
ledabl Opublikowano 16 Października Autor #15 Opublikowano 16 Października Ogniwo Classic DS - kocioł już zakupiony Cytuj
rambo5 Opublikowano 16 Października #16 Opublikowano 16 Października Może pracować w układzie zamkniętym; Cytuj
ledabl Opublikowano 16 Października Autor #17 Opublikowano 16 Października Ponawiam pytanie dotyczące rozwiązania tematu instalacji. Nie jestem w stanie przenieść naczynia wyżej (max to jakieś 1m od najwyższego punktu - grzejnik), jeżeli regulowana statystyka na pompie Wilo nie rozwiązuje tego tematu to gdzie dalej się kierować? Grzanie grawitacyjnie bufora? Czy jednak układ zamknięty? Jeżeli zamknięty to proszę o przykładowy schemat. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Października #18 Opublikowano 16 Października 1 godzinę temu, rambo5 napisał(a): Może pracować w układzie zamkniętym; ,,,, Cytuj
sambor Opublikowano 16 Października #19 Opublikowano 16 Października 3 godziny temu, ledabl napisał(a): Jedyna norma to PN-B-02413:1991 - która nawiązuje do typu otwartego - jeżeli dobrze wyszukałem informację. I to informuje jak powinien być zamontowany kocioł, z resztą nawet w instrukcji jest schemat pracy tylko w układzie otwartym. Cytuj
ledabl Opublikowano 17 Października Autor #20 Opublikowano 17 Października Przyjmując w takim razie układ otwarty - to w jaki sposób to zrealizować? Jest możliwość grzania bufora grawitacyjnie a samą dystrybucję do grzejników realizować za pomocą zaworu 3D i pompy obiegowej? Proszę o nakierowanie rozwiązania w obecnej sytuacji. Obecnie przy starym kotle pompa była na zasilaniu z obejściem zaworu różnicowego - z tym że grawitacyjnie nie grzałem, podczas próby grzania grawitacyjnie udało zasilić się tylko niższą kondygnacje. Cytuj
ledabl Opublikowano 17 Października Autor #21 Opublikowano 17 Października Znalazłem takie rozwiązanie (pierwotnie - pompa na zasilaniu + zawór ochrony powrotu). Będzie ok? Która temperatura powinna sterować załączeniem pompy? Odpowiednio wysoka powrotu? - Biorąc pod uwagę bypass nad pompą z zaworem zwrotnym klapowym Oraz: Cytuj
Matejko1 Opublikowano 19 Października #22 Opublikowano 19 Października @ledabl Czy w przypadku drugiego linka chodzi Ci o rozwiązanie z ostatniego schematu? Czyli o rozwiązanie podobne do ostatnio dyskutowanego rozwiązania w tym temacie: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi