Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam pompę ciepła z buforem na zasilaniu w instalacji 100% grzejniki. Ostatniej zimy miałem tak, że w jednym pokoju za gorąco w innym za zimno (zdjęte głowice). Teraz tak pomyślałem, że jako że miałem głowice elektroniczne to chciałbym je ponownie założyć. Pewnie 2-3 grzejniki nadal zostaną bez głowic. Z uwagi na głowice chciałbym założyć zawór nadmiarowo upustowy za buforem. I tu się zastanawiam jakiej średnicy? Czy wystarczy 3/4? (Rury były by 28). Czy musi być jednak 1”? Pompa 11kW.

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono literówki w tytule
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Zawór nadmiarowo-upustowy przy pompie ciepła
Opublikowano

Dobry Wieczór.
Witamy Cię serdecznie kolego @Monachus, na forum Info-Ogrzewanie.

To co napisałeś powyżej, jest "nieczytelne".

Dołącz:
- DTR pompy ciepła
- schemat obwotu hydraulicznego Twojej instalacji grzewczej
- pojemność bufora
- zład wody w obiegu grzewczym (z pominięciem pojemności bufora)
- planowane miejsce montażu zaworu nadmiarowo-upustowego
- informacje o projekcie instalacji pompy ciepła oraz wykonawcy tej instalacji  

Opublikowano

Może nieco dokładniej sprecyzowałbyś dane dotyczące Twojej pompy ciepła.
Nie mam czasu, by przeszukiwać sieć w celu odnalezienia odpowiedniej DTR.

Naczynie przeponowe powinno być na powrocie układu grzewczego, ale to nie jest najważniejsze.
Pytanie, czy jak pompa ciepła osiągnie odpowiednie nastawione parametry wody w obiegu grzewczym, to wyłącza się  pompa obiegowa CO ?.

Opublikowano

Więc, by prosto rozwiązać Twój problem z nierównomiernym dostarczaniem ciepła do poszczególnych pomieszczeń, należało by najpierw wyregulować wstępnie przepływy strumienia wody przez poszczególne grzejniki.

Sprawdź, czy Twoje zawory przy grzejnikach mają nastawę wstępną ?. 

Opublikowano

Mają. Generalnie to one równo grzeją, a różnica bardziej wynika z wielkości grzejnika do pomieszczenia i dlatego chciałem założyć głowicę elektroniczne. Tak jak wspomniałem w pierwszym wpisie nie na wszystkie grzejniki chciałbym montować te głowice, a zawór upustowy chciałem założyć z racji gdyby się poprzymykały te założone i zaczęło brakować przepływu

Opublikowano
20 minut temu, Monachus napisał(a):

,,,, Generalnie to one równo grzeją, ,,,,

Grzejniki nie mają równo grzać, tylko dostarczać do danego pomieszczenia odpowiednią ilość energii cieplnej.

Jak grzejnik będzie dysponował zbyt małą mocą cieplną do danego pomieszczenia, to w tym przypadku należy wymienić go na grzejnik o większej mocy lub zamieć go z grzejnikiem z innego pomieszczenia, gdzie nie musimy mieć tak wysokiej temperatury w pomieszczeniu.

Ja bym proponował wpierw pobawić się z tymi wstępnymi nastawami zaworów, a później założyć na nie elektroniczne głowice termostatyczne.

Nie wiem czy te przepływy, które podałeś dla pompy CO regulują się automatycznie, czy ręcznie musisz je nastawić.

Przy przymykaniu zaworu mogą występować uciążliwe szumy.  Zmniejszysz przepływ na pompie CO, szumy ustaną, ale zmniejszy się się także i to sporo sprawność pompy ciepła.

To miejsce w którym zamierzasz wpiąć zawór nadmiarowo upustowy, jest odpowiednie. Ważniejsze od średnicy zaworu jest jego opór wewnętrzny czyli parametr Kvs. Im wyższy parametr Kvs, tym zawór będzie stawiał mniejszy opór dla przepływu wody.

Plusem także zamontowania tego zaworu nadmiarowo upustowego będzie to, że w czasie defrostu pompy ciepła, ciepło do odszraniana parownika pompy ciepła, będzie w większości pobierane z pierwszego bufora.  

Opublikowano

Ja u siebie zastanawiałem się nad takim zaworem przez tydzień, w końcu żeby zmniejszyć ilość hydraulicznej roboty na której się za bardzo nie znam zamontowałem droższą pompę obiegową Wilo Stratos Pico z funkcją "Dynamic Adapt Plus". Moduluje swoją moc tak, że wszystko chodzi fajnie i bez problemów nawet kiedy zamkną się wszystkie głowice termostatyczne. Jedyny minus jest taki, że mam trochę szumów przez chwilę kiedy startuje obieg przy wystudzonych grzejnikach, bo wtedy pompa przez chwilę chodzi na max.

Opublikowano

U mnie roboty nie ma dużo. Mam tak skonstruowany układ, że nawet wody nie muszę zrzucać. Powalczę z tymi nastawami wstępnymi. 
mam jeszcze pytanie. Może wiecie jak lub znacie kogoś kto by (oczywiście jeśli to możliwe bo nie jestem tego pewien, ale słyszałem) zmienił w sterowniku histerezę przy której pompa się ponownie załączy. Jak dla mnie jest to wada tej pompy jako stosowanej do grzejników, jeśli jest przewymiarowana. Przy podłogówce działa to bez problemu. Pompa po osiągnięciu temperatury na zasilaniu i na powrocie ok. 4K delty wyłączy, a start następuje po spadku temperatury o 1K w układzie od zadanej. Jakby by można było zmienić histerezę to rozwiązało by mój kolejny problem taktowania

Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, Monachus napisał(a):

Może wiecie jak lub znacie kogoś kto by (oczywiście jeśli to możliwe bo nie jestem tego pewien, ale słyszałem) zmienił w sterowniku histerezę przy której pompa się ponownie załączy. Jak dla mnie jest to wada tej pompy jako stosowanej do grzejników, jeśli jest przewymiarowana.

Nie wiem jak u Atlantica, ale w Panasonicu jest to "zahardcodowane" i nie jest przedmiotem regulacji ani dla użytkownika ani dla serwisanta. Instrukcja serwisowa podaje:

14.1.2.1 Thermostat Control
 Compressor is OFF when Water Outlet Temperature – Internal Water Setting Temperature > 3°C for
continuously 3 minutes.
 Compressor is ON after waiting for 3 minutes, if the Water Outlet Temperature – Water Inlet Temperature
(temperature at thermostat OFF is triggered) <-3°C.

Czyli po naszemu:

14.1.2.1 Sterowanie termostatem
 Kompresor jest ZAŁĄCZONY, gdy temperatura wody na wylocie – wewnętrzna temperatura zadana wody > 3°C przez
nieprzerwanie 3 minuty.
 Kompresor jest WŁĄCZONY po odczekaniu 3 minut, jeśli temperatura wody na wylocie – temperatura wody na wlocie
(temperatura przy wyłączonym termostacie) <-3°C.

Przez wewnętrzną temperaturę zadaną wody rozumieć należy to co trafia do układu sterującego agregatem, i jest to temperatura zadana przez użytkownika nieco skorygowana kilkoma opcjami konfiguracyjnymi (krzywa grzewcza, wpływ delty, czy jest bufor, czy grzejemy CWU itd.).

Czy dobrze zrozumiałem Twój schemat? Masz w całym układzie 28 stopni?

Edytowane przez kaamil1984
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Monachus napisał(a):

28 to rura miedziana

Aahaaaa 🙂 faktycznie pisałeś o tym. A jaką masz temperaturę zasilania?

U mnie na Panasonicu jak się ustawi dużą deltę do zasilania bufora to przegrzewa o kilka stopni powyżej zadanej temperatury zasilania i może w ten sposób by się dało sztucznie powiększyć histerezę samego agregatu.

Nie namawiam bynajmniej do podnoszenia tempeatury w całym układzie, przynajmniej na razie. Mozna by było spróbować zrobic deltę np. 8 i zejść z zadaną temperaturą o 3-5 stopni, a ostatecznie i tak na wyjściu bedzie wyższa. Przynajmniej w moim Panasonicu tak się dzieje.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 2.10.2024 o 20:52, Monachus napisał(a):

Jakby by można było zmienić histerezę to rozwiązało by mój kolejny problem taktowania

Taktuje Ci bo masz regulator pokojowy który wyłącza pompę CO i do tego głowiczki termostatyczne. 

Najlepiej dla PC jak wyżucisz wszystkie głowiczki i regulator pokojowy. Trzeba zrobić kryzowanie grzejników żeby we wszystkich pomieszczeniach była podobna temperatura.  PC przestawić na krzywą grzewczą.  A pompę obiegową wyregulować na podobny przepływ co ma pompa w PC. Jak nie bedzie dobrze działało to przerobić podłączenie bufora w kształcie litery T.

Najlepsze są najprostrze rozwiązania.  

Dla mnie bardzo dziwne podłączenie. Przy dwócz pompach powinieneś mieć sprzęgło lub bufory inaczej podłączone Chyba że masz ten zawór ndmiarowo upustowy już podłączony lub jest rura na której narysowałeś zawór. 

W dniu 3.10.2024 o 11:56, kaamil1984 napisał(a):

Mozna by było spróbować zrobic deltę np. 8 i zejść z zadaną temperaturą o 3-5 stopni, a ostatecznie i tak na wyjściu bedzie wyższa. Przynajmniej w moim Panasonicu tak się dzieje.

W jego PC też się da tak zrobić tylko Daikina zalecaja ustawić na mniejszą deltę niż w Panasonicu. Na pewno nie masz podłączonyego bufora tak jak kolega.

Opublikowano

A Ty masz pompę obiegową CO czy wszystko działa na pompie tej umieszczonej w PC? Bo na schemacie nie ma zaznaczonej drugiej pompy.