Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czyszczenie zbiornika CWU + grzałka

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

mam twardą wodę wodociągową raz do roku wykręcam grzałkę w zbiorniku biawar mega oraz ją czyszczę , ale na dnie zbiornika widzę pozostałości kamienia , myślałem , żeby tym razem nie wykręcać grzałki tylko przez anode zapodać tam jakąś chemię lub domowy sposób na kamień i tak zostawić .
Wyczyści wtedy grzałkę oraz zbiornik ? Jak to wygląda u was z czyszczeniem czy nie uszkodzę emaliowanego zbiornika bo anodę magnezowa muszę zapewne wykręcić na stałe ?

Kamien to zmora , ale przy temperaturze 50-60 stopni CWU to raczej norma przy twardej wodzie …

Ja dodam, żebyś pomyślał nad innym układem w bojlerze. Kiedyś zrobiłem samodzielnie taki bojler dla wygody użytkowania, a obecnie można chyba bez problemu takie coś kupić w handlu. To się chyba nazywa bojler lub zbiornik higieniczny. Grzałka ogrzewa wodę kotłową w bojlerze a woda użytkowa przepływa wężownicą. Wtedy grzałka ma kontakt z wodą nieagresywną.

Mam instalacje CWU oraz zimnej wody z miedzi stosując zmiękczacz musiałbym zachować odpowiedni stopień twardości , więc dużej poprawy nie będzie , prócz bojlera i grzałki tą twardą wodą mi nie dokucza , a samego zbiornika też nie chce wymieniać na dopiero kilka lat …

Sprobuje tak zrobić bez stosowania mocnej chemii wleje jakiś ocet czy kwasek do bojlera zaleje z 50l wody , żeby objęła woda grzałkę i potem to spuszczę , sama wężownicą wygląda bardzo dobrze jedynie ten element grzejny i samo dno naczynia … 

Będzie! Zmiękczasz do ok 5* w skali niemieckiej i kamienia nie będziesz miał! Wtedy nie musisz sypać soli do zmywarki i nie męczysz się tak z myciem prysznica, czy wanny. 

9 godzin temu, sambor napisał(a):

Źle myślałeś - zrób to co poprzednio - raz w roku chyba można

Rozumiem , że chemia może uszkodzić emalię na zbiorniku .? 

Anoda po 2 latach wygląda jak nowa , więc też ciężko stwierdzić jakiej jakości jest ta woda , niektórzy po roku już jej nie mają …

BTW przy modernizacji i wymianie przyłączy Ciepłej i zimnej wody co się dziś stosuje dalej miedz czy już jakiś pex ? PP mi się nie podoba jako materiał więc odpada .

Stosuje się na co Cię stać. Mam wszystko w miedzi, ale po "nastu" latach przy modernizacji pozakładałem "plastik", bo ceny miedzi mnie pokonały.

Przy obecnych grubościach ścianek kształtek miedzianych i samej jakości wyrobów hutniczych, może się okazać że te ,,plastiki'' przeżyją tę miedź i zostanie trochę siana w kieszeni.

Jeszcze jest inny materiał niż stał, miedź i plastik.

Gównolit.

Tego się trzeba wystrzegać bo cieknie i pęka już w fazie produkcji. 🤪

Anoda magnezowa ma za zadanie chronić zbiornik przed korozją, zwłaszcza w warunkach twardej wody. Jeśli planujesz używać anody, a także stosować produkty do odkamieniania, zachowaj ostrożność, ponieważ niektóre środki chemiczne mogą uszkodzić emalię zbiornika. Usunięcie anody magnezowej może zmniejszyć ochronę antykorozyjną zbiornika. Można go czyścić octem, kwaskiem cytrynowym lub specjalnym środkiem czyszczącym. Zalecałbym zainstalowanie zmiękczacza wody przed kotłem, aby zapobiec tworzeniu się kamienia

Edytowane przez Jaros1

... a może wystarczy  narurowy filtr zmiękczający z żywicą jonowymienną doprowadzający wodę do bojlera, ja to stosowałem na cały dom, na dniach przyjdzie stacja zmiękczająca wodę

wkład filtra starczy Ci na 3 miesiąca a koszt to 20 zł

Edytowane przez Norton

Nie zauważyłem aby był jakiś spadek ciśnienia wody w kranach, a przez prawie dekadę stosowałem wkłady sznurkowe i żywiczne.

Teraz za stacją będzie zamontowany wkład węglowy 20", ponieważ zamówiłem zmiękczacz WATER TECHNIC 32 SUPER PACK, który ma ten filtr w zestawie.