Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopciuch dwa bufory i c.w.u. Schamat podłączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Modernizuje swoja kotłownie czyli montuje bufory do pieca starego typu na drewno. Poczytałem trochę internet i zauważyłem kilka rozwiązań. Moje pytanie, które rozwiązanie najlepiej zastosować? Które w ogóle się nie nadaje bo nie będzie działać prawidłowo?

Schematy pierwszy i drugi są bardzo podobne różnią się tylko sposobem podłączenia powrotu z grzejników i zasobnika c.w.u. Bufor działa też jako sprzęgło.

Schemat trzeci grzejniki i c.w.u są wpięte w obieg bufor-kocioł. Tu czytałem, że pompa kocioł-bufor powinna być bardziej wydajna niż pompa grzejnikowa i c.w.u. razem wzięte. Będzie występował efekt walki pomp. Plusy to że od razu grzeją się grzejniki i c.w.u. a potem bufory.

Schemat czwarty. Grzejniki są podpięte pod bufor a c.w.u. wpięte w obieg kocił-bufor. Gdy pali się w piecu to c.w.u. jest ładowane i nie wiem czy nie będzie "zabierać" ciepła buforowi i bufor się będzie wolniej nagrzewać (do momentu nagrzania c.w.u.) a co za tym idzie, wolniej będą nagrzewać się grzejniki. Grzejniki zaczynają grzać dopiero gdy góra bufora się nagrzeje. Tylko grzejniki rozładowują bufor. Chociaż to raczej kwestia sterowania.

Ciepłą wodę teraz mam albo z zasobnika (jak się pali w kotle) albo z pieca gazowego (piec dwu funkcyjny). Jeśli w zasobniku woda jest zimna to automatycznie przełącza się na piec gazowy a jeśli woda w zasobniku jest gorąca to przełącza się na zasobnik, to chciałbym zostawić bez zmian.

Jeśli w kotle się nie pali i bufor jest nagrzany, to chciałbym aby grzane były tylko grzejniki. Grzejniki będą sterowane termostatem pokojowym, który będzie wyłączał pompę grzejnikową gdy będzie za ciepło w domu i włączał gdy będzie za zimno.

Fajnie by było gdyby jak jest zimno w domu i bufor jest zimny to po rozpaleniu w piecu ciepło szłoby najpierw na grzejniki a potem na bufor (schemat 3) ale ma coś niepoprawnie działać ( np efekt walki pomp) to nie jest to konieczne. W sumie nie wiem jak długo będzie nagrzewać się górna część bufora aby mógł zasilić ciepłą wodą grzejniki.

schemat 1.jpg

schemat 2.jpg

schemat 3.jpg

schemat 4.jpg

Edytowane przez zuh
Opublikowano (edytowane)

Ja u siebie zrobiłem podobnie jak w schemacie #1 z tym że zasilanie z kotła idzie na najwyższy króciec pierwszego bufora i z górnej dennicy tegoż bufora (z czwórnika) idzie zasilanie na obieg grzejnikowy i zasobnik CWU

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

@Uzytkownik2 Coś takiego jak na schemacie poniżej? Oczywiście są u góry na buforach są odpowietrzniki. Zawory zwrotne też nie są zaznaczone.

@sambor Chciałem się dowiedzieć jak mają ludzie u siebie. Właśnie dlatego też tutaj pytam który jest dobry a skoro żaden, to co trzeba poprawić? Wiadomo jak to w internecie, każdy pisze co chce. Kilka osób pisało, że właśnie tak im zrobił hydraulik czyli teoretycznie powinno być dobrze.

schemat 5.jpg

Opublikowano

@zuh Wszystkie Twoje schematy uwzgledniaja ladowanie zasobnika CWU tylko z bufora(ow). Brak mozliwosci ladowania CWU bezposrednio z kotla. Takie podejscie czesto generuje straty energii (szczegolnie w okresie letnim), dluzszy czas oczekiwania na temperature.

Opublikowano
20 minut temu, PioBin napisał(a):

@zuh Wszystkie Twoje schematy uwzgledniaja ladowanie zasobnika CWU tylko z bufora(ow). Brak mozliwosci ladowania CWU bezposrednio z kotla. Takie podejscie czesto generuje straty energii (szczegolnie w okresie letnim), dluzszy czas oczekiwania na temperature.

Czy ja wiem czy te straty są aż tak duże.Mozliwość ładowania zasobnika czy też odbioru na instalacje grzejnikową istnieje " już" po osiągnięciu odpowiedniej temp.w górnej części pierwszego bufora(pompa startuje wg.gornego czujnika)Jednym wsadem nagrzeje prawie 2tys litrów i w lecie zapominam o ciepłej wodzie na powiedzmy 3dni

Opublikowano

@PioBin Ciepłą wodę użytkową mam z dwóch źródeł albo z zasobnika c.w.u. albo z pieca gazowego (podgrzewanie przepływowe). To mi się automatycznie przełącza w zależności od temperatury w zasobniku. Jeżeli kończy się sezon grzewczy, przestaje palić w piecu na drewno, układ przełącza mi się na ogrzewanie wody użytkowej na piec gazowy i tak zostaje przez cały okres letni. W okresie letnim nie pale w piecu na drewno, ciepłą wodę mam z pieca gazowego. Jeżeli będę grzać zasobnik c.w.u. to tylko przy okazji grzania buforów. W planach mam zamontowanie kilku paneli fotowoltaicznych i grzałkę w zasobniku c.w.u. aby te panele nagrzewały mi latem wodę w zasobniku.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@zuhTo zmienia podejscie. Najefektywniejszy energetycznie powinien byc schemat 3. Wymaga jednak pewnych „wiekszych” obliczen wydajnosci instalacji, srednic polaczen rurowych, doboru ustawien pomp.

25 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Czy ja wiem czy te straty są aż tak duże.

Jakies sa. Ciezko podac liczby bo w kazdym orzypadku bedzie inna to wartosc.

PS. Nie warto o to kruszyc kopie.

Opublikowano
30 minut temu, PioBin napisał(a):

@zuhTo zmienia podejscie. Najefektywniejszy energetycznie powinien byc schemat 3. Wymaga jednak pewnych „wiekszych” obliczen wydajnosci instalacji, srednic polaczen rurowych, doboru ustawien pomp.

Jakies sa. Ciezko podac liczby bo w kazdym orzypadku bedzie inna to wartosc.

PS. Nie warto o to kruszyc kopie.

Zgadzam się,nie warto)

Opublikowano
1 godzinę temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Czy ja wiem czy te straty są aż tak duże.......

Jednym wsadem nagrzeje prawie 2tys litrów i w lecie zapominam o ciepłej wodzie na powiedzmy 3dni

2 tys litrów ciepłej wody  potrzebujesz  na 3 dni ? ( ile osób korzysta z CWU ?)

Do jakich temperatur nagrzewasz te 2 tys litrów jednym wsadem

Co wchodzi w skład jednego wsadu? ( czym palisz?)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Piecuch19 napisał(a):

2 tys litrów ciepłej wody  potrzebujesz  na 3 dni ? ( ile osób korzysta z CWU ?)

Do jakich temperatur nagrzewasz te 2 tys litrów jednym wsadem

Co wchodzi w skład jednego wsadu? ( czym palisz?)

Te 3dni to tak troszkę sobie rzuciłem na pałe)bo dopiero pierwszy sezon będę grzał.Kocioł zgazowujący drewno,jednym wsadem nagrzałem dwa bufory(razem ok 1900l, bo niby bufor 1000l ale tylko w opisie do temp.85st.dół drugiego bufora)oczywiście bez odbioru.4dorosłe osoby.Twarde drewno typu dąb,buk,akacja,półmetrowe szczapy

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano
6 godzin temu, PioBin napisał(a):

No właśnie ten trzeci schemat wydaje się dosyć trudny do prawidłowego wykonania. Jeżeli pompa "1" będzie za słaba to gdy bufory są zimne, grzejniki i zasobnik c.w.u. będą brać wodę i z kotła i z zimnego bufora bo pompa na obiegu kocił-bufor będzie blokować przepływ. Tak jak piszesz, trzeba to dobrze policzyć.

Opublikowano

Teraz jeszcze pytanie o zawory zwrotne. Na schemacie zaznaczyłem je czarnymi trójkątami ale pytanie czy są w dobrych miejscach? A może gdzieś jeszcze dodać? A może któryś jest zbędny?

Zawory zwrotne kupować klapowe czy grzybkowe?

schemat 5 z.z..jpg

Opublikowano

Moim zadaniem są potrzebne żeby zapobiec wytworzeniu obiegu wstecznego który spowoduje rozładowanie buforów przez kocioł. Cofanie ciepłej wody z bufora do kotła grawitacyjnie 

Opublikowano
2 godziny temu, 600 napisał(a):

Cofanie ciepłej wody z bufora do kotła grawitacyjnie 

Takie zjawisko tylko przy grawitacyjnym obiegu kocioł - bufor co jest preferowane przez niektórych oszołomów.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A zawory jakie polecacie? Klapowe, grzybkowe (oczywiście grzybek metalowy), czy nie ma większej różnicy?

Opublikowano

Klapowe do instalacji grawitacyjnych , przy instalacjach z pompkami tak owe mogą stukać przy załączaniu pompki ale nie koniecznie , zależy to chyba w którym miejscu taki zawór umieścimy ,

Opublikowano
49 minut temu, zuh napisał(a):

A zawory jakie polecacie? Klapowe, grzybkowe (oczywiście grzybek metalowy), czy nie ma większej różnicy?

Do instalacji pompowych powinno się stosować zawory sprężynowe.Polecam ZZ Pionier

Opublikowano

Sprzedawca twierdził, że zawory powinno się dobierać o rozmiar większe niż rura, żeby nie dławić przepływu. Do tego oczywiście redukcje. Jakie macie zdanie w tym temacie?

Opublikowano (edytowane)

Należało by zacząć od podstaw, czyli obwodu hydraulicznego
Przepływ, a właściwie jego wartość i opór miejscowy jaki stawi dany zawór w obwodzie hydraulicznym.

Są na rynku zawory  z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym.
Należy zwracać uwagę na parametr  KVM zaworu.   

Edytowane przez Andrzej_M_