Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór zaworu 3D na obwód grzejnikowy i zawór 3D na ochrone powrotu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrzałem na innych producentów ale dab ma podobnie do lfp - zdolność podnoszenia od - do a nie stałą wartość. Grundfoss to już drogie, jakbym miał kupić jedną to ok ale potrzebuje trzech pomp. IBO ma taką pompę ale to chyba chińczyk, podobnie jak ferro ?

Opublikowano

Wilo ma pompę atmos pico 25 / 1-4 (wys podnoszenie max - 4,1m  max przepływ - 3m3) i ona ma zdolność podnoszenia 4m ale też gdzieś widziałem, że w opisie było od 1 do 4. Te pompy sobie same dobierają parametry?

Widze też jest trochę droższa wilo yonos 25 / 1-4 (wys podnoszenia max - .4,3  max przepływ - 2,7m3)

Opublikowano

Wilo yonos (dokładnie yonos pico plus) jest o około 160 zł droższa niż atmos pico ale jeśli watro dopłacić to kupie yonosa. A jak pisałeś na kocioł-bufor i c.w.u. wezmę ibo, najwyżej w przyszłości się wymieni na lepszą.

Opublikowano

Mam starą ale nie mam pojęcia jakie ma parametry bo naklejka się odkleiła.

Jeśli mam możliwość zaoszczędzenia na pompach kocioł-bufor i c.w.u. to jeszcze zapytam o pompe grundfos alpha 2. Ona ma funkcje autoadapt, czy to jest zbędna funkcja? Warto dopłacić do tej pompy?

Czy w pompach wilo zdolność podnoszenia 1-4 to to samo co funkcja autoadapt w grundfosie?

Opublikowano

Ok, to dzięki wielkie za pomoc. Teraz jestem dużo mądrzejszy.

Jeszcze tylko dopytam o zawory zwrotne, lepsze będą z plastikowymi grzybkami czy z mosiężnymi ?

Opublikowano

Jeszcze zapytam o zawory 3-D. Mocno się zastanawiam jednak nad zaworem z siłownikiem. Przeglądałem ofertę esbe i jest zawór VRG130 tylko, że one przy przyłączach 1 cal mają kvs 6,3 lub 10.

Kvs 6,3 to za dużo na 13 grzejników żeby instalacja działała prawidłowo?