Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor ciepła - sugestie , opinie

pawelsko1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam , albo na pierwszym albo na drugim .

• Przydało się 1

Mam pytanie odnośnie zaworu mieszającego i pompy obsługujących CO na wyjściu z bufor.

Chciałbym żeby w pracy mieszcza wg harmonogramu podczas wyłączenia zawór był zamknięty a pompa się wyłączała. Na chwilę obecną po ustawieniu harmonogramu pompa cały czas mieli. Czy jest wg taka opcja w sterowniku Plum? 

Ja tak mam , jak zadana w pomieszczeniu osiągnięta pompa mieszacza stop i mieszacz się zamyka .

A co żeś się tak uparł na tę pracę na czas ? 

nie po to się bufor zakłada by palić od harmonogramu , włącz obsługę bufora , a do szczęścia załóż termostat pokojowy .

w menu serwisowym trzeba wybrać wyłączenie pompy mieszacza od termostatu na tak .

O ile pamiętam jak jest praca kotła na czas to pompa kotła czy mieszacza do puki kocioł pracuje się nie wyłączy .

Ale jak dasz wyłączenie pompy kotła ,mieszacza  od termostatu to chyba się zgasi , nie jestem w stanie zapamiętać wszystkich tych opcji bo już z rok nie grzebałem przy sterowniku , poczytaj instrukcję tam jest zdefinjowane  co który parametr powoduje .

• Lubię to 1

Harmonogramy stosuj jesli chcesz za buforem (w instalacji). Kociol ma wspolpracowac z buforem na zasadzie kontroli temperatury a nie czasowo.

To mieszaczem  i pompą mieszacza może sterować termostat pokojowy , albo czujnik pogodowy .

Tak jak pisałem przestudiuj instrukcję , te parametry które wyświetliłeś plus wyłączenie pompy od termostatu .

43 minuty temu, sambor napisał(a):

Ja nie mam pokojówki, ani do podłogi , ani do CO

Co (warunki) wylacza pompe i zatrzymuje prace zaworu?

W sterowniku ustawia się parametry budynku, czasy wyższej i niższej temperatury zasilania, przybliżone temp w pomieszczeniach i oczywiście krzywą grzewczą- te parametry są ustawiane dla każdego z obiegów grzejnych.

Sterownik sam dobiera przerwy w pracy pompy, a co za tym idzie zaworu 3-D.

Nie wiem jak jest u innych, ale u mnie nie ma np kalibracji zaw 3-D, natomiast jest zalecenie aby czas siłownika był rzędu 240 -400 sekund

Edytowane przez sambor

Jak nie ma pomiaru temperatury rzeczywistej z pomieszczen(ia) to ogolnie lipa!

Ja jestem zwolennikiem decentralnego systemu kontroli temperatury opartego na kazdym pomieszczeniu lub grupie pomieszczen jesli maja podobne warunki zewnetrzne i wewnetrzne polaczonego z regulacja pogodowa. Na dzien dzisiejszy nic lepszego nie ma.

Co do zaworu i kalibracji to zgoda ja tez nie mam takich rzeczy - nie sa do niczego potrzebne. Czasy wysterowania wplywaja na dokladnosc polozenia przepustnicy (zwieradla). Dlugi czas oznacza maly skok jednostkowy.

1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Dlugi czas oznacza maly skok jednostkowy.

I dokładniejszą regulację

1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Jak nie ma pomiaru temperatury rzeczywistej z pomieszczen(ia) to ogolnie lipa!

Ale przy podłogówce to się sprawdza na 100%, a przy grzejnikach to regulacja zgrubna, są na grzejnikach termostaty, które dbają oo temp pomieszczeń. 

W sumie kij wie o jakim sterowniku tu mowa albo nie doczytałem, ale poprawna regulacja zaworu to podstawa - wiele osób miało problemy z jego przesterowywaniem, bo latał w obie strony nie mogąc znaleźć swojego położenia; a czas otwarcia zaworu w plumach to z ręki się wbija, a to i tak nie jedyny parametr do ustawienia.

Przy okazji to co widać na screenie w #130

Screenshot_2024-09-27-19-22-27-420_com.opera.browser.jpg

tj "włączona CO" vs "włączona podłoga" to ma jeszcze drugie dno w postaci ograniczenia max temp. pracy - tą max wartość temp. można ustawić w opcji dla podłogi, bo przy c.o. w razie alarmu przegrzania/awaryjnego zrzutu wody/  zawór się otworzy na full...

ps. do pluma fajnie ecoster się sprawdza - poza funkcją termostatu od razu dostaje się klonowanie panelu sterującego kotła

Sterownik to ekomax 360 z modułem B. Już doczytałem o ustawianiach zaworu mieszającego. Zawór trzyma żądaną temperaturę+-1 stopień, nieczułość ustawiłem 1 stopień. 

Jeszcze jedno pytanie. Ładowanie bufora 850 litrów z 40 stopni do 60 trwa 5 godzin. W tym czasie mam włączona pompę CO za mieszczaczem i bywa też ładowanie CWU z bufora. Pompa kotłowa na drugim biegu.

W podobnych warunkach ładowanie z pompą kotłowa na pierwszym biegu trwa 6 godzin.

Czy te czasy ładowania nie są za długie? 

Jak w międzyczasie dochodzą inne odbiory ciepła to ciężko zgadywać ile to trwa. Przy dostarczeniu 10kW mocy samo podgrzanie 850L o te 20C [40->60] powinno zająć jakieś 2godz, dla 5kW robi się ok 4godz. Z jaką mocą działa kocioł tez nie wiadomo (nie chodzi o to co wyświetla sterownik tylko bardziej czy wydajność podajnika i kaloryczność pelletu są realne)

Większy przepływ na pompie CO połączonej z zaw 3-D, niekoniecznie musi wpływać na szybkość ładowania bufora.

Jakby nie było zaw 3-D, to większy przepływ na odbiory = większemu odbiorowi ciepła z bufora = dłuższe ładowanie bufora.

Przy zaw 3-D sprawa się komplikuje, gdyż w grę dodatkowo  wchodzi woda z powrotu mieszana z wodą z bufora.

W dniu 24.08.2024 o 12:28, o6483256 napisał(a):

Ok, czyli 2500kg węgla powiedzmy o kaloryczności 7kWh/kg i 2000kg sosny powiedzmy niech ma 3kWh/kg

17500+6000=23500kWh

Dom potrzebuje 30000kWh

Optymistyczny wariant to 8kWh z węgla i 4kWh z drewna razem 28000kWh.

Coś jest nie tak, albo przekraczasz sprawność 100%

Jaki metraż ogrzewasz?

Jest to możliwe bo mój wynik z c.w. to 33000kw i to bez cwo,ale załóżmy że z cwo , a spaliłem też 2,5 t węgla ale 12m/p kostki sosnowej ,ale moja kostka jest lekka i te 12m/p waży około 3 tony, jest to wynik od 10.23 do końca 09.24 z cwo bo w lecie też palę, dodam jeszcze że ja z premedytacją przepalam,prawie nigdy nie palę na noc i koło 15-tej też już się nie pali

Edytowane przez maronka

Ustalcie raz na zawsze jak się która pompa nazywa - ta między kotłem a buforem to pompa kotłowa!

A nie pompa CO(centralnego ogrzewania tj grzejników)!!!

Im większy przepływ przez bufor i kocioł , tym  jest większy odbiór ciepła od kotła, a w pewnych sytuacjach może dojść do wychładzania kotła - jak moc kotła będzie za mała w stosunku do mocy odbieranej przez wodę i wtedy bufor może się schładzać , a nie nagrzewać.

Więc lepiej dać mniej przepływu, chyba , że się kocioł przegrzewa to przepływ większy.

Dawniej były pompy do solarów, że pracowały ze stałą deltą temperatury, między zasilaniem a powrotem,  nastawianą na sterowniku pompy,

teraz takie wynalazki poginęły w mrokach przepisów UE.

23 godziny temu, 600 napisał(a):

Sterownik to ekomax 360 z modułem B. Już doczytałem o ustawianiach zaworu mieszającego. Zawór trzyma żądaną temperaturę+-1 stopień, nieczułość ustawiłem 1 stopień. 

Jeszcze jedno pytanie. Ładowanie bufora 850 litrów z 40 stopni do 60 trwa 5 godzin. W tym czasie mam włączona pompę CO za mieszczaczem i bywa też ładowanie CWU z bufora. Pompa kotłowa na drugim biegu.

W podobnych warunkach ładowanie z pompą kotłowa na pierwszym biegu trwa 6 godzin.

Czy te czasy ładowania nie są za długie? 

To zależy z jaką mocą kocioł pracuje , i jaki jest w tym czasie odbiór na co i cwu , jak ci schodzi z mocą  i zaczyna modulować bo bufor nie nadąża odbierać to wiadomo że czas się wydłuży .

Pytałeś kiedyś na jakim biegu u mnie pompka kotłowa pracuje , sprawdziłem na drugim biegu , u mnie kocioł do końca ładowania  pracuje na mocy 20 kw ,bufor mam mniejszy bo 650l , ladowanie go średnio  około trzech godzin przeważnie trwało od 40 do 60 st .

Ostatnio na próbę  przełączyłem pompę na pierwszy bieg i faktycznie kocioł osiągną zadaną temperaturę i zaczął  schodzić z mocą