Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te samozaciskowe nakrętki można też kupić tanio na ali, z darmową przesyłką.

Opublikowano
19 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Takiego nie znałem, wiem że są takie z wajchą. Ten rozumiem że się przykręca i sam się też skręca? 

Problem przy tamtej szlifierce nie była ta nakretka tylko bolec blokujacy. Ciężko się go wciskało i dodatkowo bardzo płytko siedział w bruzdzie więc jak nie docisnąłem z całej siły to mógł przeskoczyć. Nie pomyślał bym kiedyś, że bosh takie szmelc wypuści

Opublikowano

Te marketowe to dziadostwo niezależnie od nazwy na obudowie, ten sam "skośny" składał na plastikowych podzespołach.

Chyba że wydasz 3k na coś lepszego, ale do okazjonalnego użytku to trochę szkoda kasy.

Sam mam jakieś tajwańskie gówno kupione na targu chłopskim lub babskim (jak kto woli) ponad 25 lat temu i mnie wnerwia, ale zepsuć się nie chce.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Te marketowe to dziadostwo niezależnie od nazwy na obudowie, ten sam "skośny" składał na plastikowych podzespołach.

Chyba że wydasz 3k na coś lepszego, ale do okazjonalnego użytku to trochę szkoda kasy.

Sam mam jakieś tajwańskie gówno kupione na targu chłopskim lub babskim (jak kto woli) ponad 25 lat temu i mnie wnerwia, ale zepsuć się nie chce.

Mój poprzedni to też chińczyk (powermat) ale ten akurat trzyma parametry i akurat musiałem trafić teraz na takiego "skośnego" co spał na lekcjach i źle dobrał podzespoły, a może jedynie woli księgowość niż projektowanie 😄 

Nie za bardzo wierzyłem jak inni pisali, że chińczyki to szmelc nie warty grosza, ale miałem na tyle szczęście że trafiałem na lepsze modele aż do czasu. Porównał bym go do lidlowego transfromatorowego (bez wiatraka), który przy 50A po 2 min zabawy się wyłącza na jakieś 20 min... Podobnie się klei i nie chce łuku zajarzyć.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To nie jest rada na poziomie tych, które zamieszczają tu fachowcy, odpowiadając na pytania techniczne, ale dołączę, bardziej jako ciekawostkę. Kominy spalinowe niepodłączone, powinny też mieć przegląd od czasu do czasu (zależy pewnie od budowy, rodzaju). Mogą zostać zajęte przez nietoperze, niby nic nie szkodzi, ale niespodziewającym się mieszkańcom z pewnością dostarczą wrażeń, gdy kominiarz niechcący wygna je z przewodu kominowego :)
Może powinno się dać jakąś pokrywę od góry?
Przyroda napiera i zmaga się z nami cały czas, a my z nią :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Tuptus i jak zamontowali już u ciebie?

Ja dzisiaj pierwszy raz odpaliłem nie zmieniałem nic, tak jak na maska go skręciłem tak był. Początkowo rozpalałem lekko na awaryjnym ruszcie by nagrzać zimny mokry komin i gdy nie włączałem dmuchawy, a jedynie lekko uchylone były drzwiczki to nie pchało do piwnicy ale jak już odpaliłem to dawało. Jak się zagrzał do ~70* to nawet z dmuchawą nic nie daje, oczywiście komin jeszcze zimny i wilgotny ale myślę, że zimną problemów nie powinno być. Widzę od razu, że temp spalin jak wcześniej czasami sięgała 120* tak teraz 125* ma średnio i nie spada tak szybko po przejściu w stan czuwania jak przedtem mimo, że dość silny wiatr dzisiaj wiał. Z tego co sprawdzałem to po 3h grzania, daszek dalej jest zimny ale to pewnie przez wiatr i fakt, że sam komin nie jest wygrzany. Jak będzie trochę cieplej to zdejmę daszek i górę dognę na krańcach (coś ala kapelusz grzyba) w dół bo obecnie wiatr za bardzo wyciąga wszystko. Po wstępnych testach myślę, że projekt się udał, chociaż wizualnie jest daleki od założeń 😄 

Opublikowano

Pjottter jeszcze nie było montażu, ale ma nastąpić w tym tygodniu.

Trudno będzie to jakoś zweryfikować gdyż wywalam Defro a wstawiam kocioł na HG.

Będę wiedział czy to działa jak znów przyjdą opady deszczu i czy będzie się woda lała w kominie i na suficie na drugim piętrze. Po ostatnich opadach sufit zrobił się znów mokry, więc stawiam że przesiąka wewnątrz komina. Dach i obsadzenie komina wygląda ok.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli tak ci zalewa to może warto pożyczyć kamerę termo (czy kupić używany tel z takim) i posprawdzać może opierzenie komina jest gdzieś zwalone i się leje. 

ps. Nie chce zakładać innego tematu tylko na to pewnie głupie pytanie więc zapytam tutaj.

Czy do takich manometrów z termometrem przypadkiem nie nalewa się wody? Czasami widzę, że są zalewane. Pytam ponieważ ten termometr mimo, że jest na górze pieca pokazuje ~10*C mniej niż sonda umieszczona prawie obok.

CATIMGa0d78bfd10e8d20d912dfe944ed6f603.png

Edytowane przez Pjottter
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Tuptus I jak sytuacja, zamontowany już?

Opublikowano
W dniu 16.09.2024 o 23:35, Pjottter napisał(a):

Czy do takich manometrów z termometrem przypadkiem nie nalewa się wody?

Napewno nie jest to woda.

Ten plyn w manometrach ma na celu tlumic wskazania uderzen hydraulicznych.

Termometry w takich rozwiazaniach sa srednio dokladne poniewaz element pomiarowy nie jest zanurzony gleboko w rurach/zbiornikach/cieczy.

• Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, Pjottter napisał(a):

@Tuptus I jak sytuacja, zamontowany już?

Jeszcze nie, nadal czekam na złożenie kotłowni.🫤

Opublikowano

Oni sobie jaja robią? Przecież już teraz momentami jest 2*C i w domu zimno :(

Opublikowano

No już u mnie 3 noce poniżej 0, ale na szczęście nie skrobę szyb. Przednia grzana i po minucie już jest woda na szybie, a przednie boczne po 3 minutach odpuszczają.😉