Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Układanie styropianu pod wylewkę - czy to jest akceptowalne?

totutaj

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem w trakcie układania styropianu pod wylewkę, a prace te wykonuje dla mnie firma. Niestety, nie jestem pewien, czy wszystko jest robione prawidłowo. Kiedy porównuję ich działania z poradnikami na YouTube, mam wrażenie, że wykonanie u mnie jest dalekie od ideału. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy taki poziom wykonania mieści się w normach i czy nie wpłynie to negatywnie na jakość wylewki? Będę wdzięczny za wszelkie porady i wskazówki - co dalej robić?

IMG_0517.jpeg

IMG_0532.jpeg

IMG_0533.jpeg

IMG_0534.jpeg

IMG_0539.jpeg

IMG_0540.jpeg

IMG_0541.jpeg

IMG_0545.jpeg

IMG_0546.jpeg

IMG_0547.jpeg

IMG_0549.jpeg

IMG_0550.jpeg

Edytowane przez totutaj

Strasznie niechlujnie. Wszystkie szczeliny wypełnij pianką pur. 

Na 1 zdjęciu jest pierwsza warstwa styropianu, pod nim są rury, peszle.
Na pozostałych zdjęciach wszędzie widoczna jest już 2ga warstwa styropianu.

To się nadaje wszystko do zrywania? co z tą różnica poziomów na 4 zdjęciu? nie powinno być wszystko na równo?
Dylatacja robiona fachowo jest równa? czy jednak nie ma opcji żeby to tak podocinać? z informacji jakie mam to wszystko zostanie wypełnione pianką.

Wszystko powinno być położono równo i bez żadnych szpar. To jest podłoga "pływająca" i nie można tak niechlujnie robić.

Podłoga to wbrew pozorów bardzo ważna część domu. To że na koniec wyleją wylewkę, nawet samopoziomującą nie znaczy że nie będzie problemów. Na początku wszystko będzie działać i nie będzie żadnych problemów. Problemy pojawią się po kilku, kilkunastu latach. W końcu któryś ze styropianów się wykruszy i może zapaść podłoga. Jak podłoga się zapadnie, to może pęknąć rurka z OP. Nie odpuszczaj. To Twój dom i Twoja kasa. Nie pozwól na takie wykończenie. Lepiej teraz stracić trochę kasy i zrobić inspekcję przez firmę zewnętrzną, zanim będzie wylany beton. 

Kolego @sambor artykuł, który raczyłeś nam podlinkować moim zdaniem osadzony jest na łamach bardzo dziwnego portalu.

Artykuły na tym portalu zaczęły pojawiać się jak grzyby po deszczu od dnia 30.12.2023. Wygląda na to, że wszystkie 530 dotychczasowych artykułów są dziełem jednej, niezmordowanej osoby - Małgosi.
Czyżby Małgosia miała więcej klawiatur niż ośmiornica macków ?.

Jestem Małgosia, doświadczonym architektem wnętrz, który swoją pasję do projektowania przestrzeni przekuwa w inspirujące artykuły na naszym blogu wnętrzarskim. Moje doświadczenie i zamiłowanie do tworzenia funkcjonalnych, a zarazem estetycznych przestrzeni, pomagają mi dzielić się wiedzą i inspiracjami z czytelnikami, dążąc do tego, aby każde wnętrze było nie tylko piękne, ale i praktyczne.

źródło:
https://unikalnydom.pl/

ps.
Czyby ten portal zarządzany jest przez AI Artificial Intelligence.
Zajrzałem na zakładkę "O NAS" i żywego ducha nie znalazłem. 

• Haha 1

Na pierwszy rzut oka widać, że to strona "maszynowa" 👍

Opublikowano (edytowane)

Kierownik budowy powiedział że mostki termiczne nie straszne bo dom jest na płycie fundamentowej ze styropianem.
Potwierdził że miejscami nie jest dobrze podocinane ale dostałem też info, że tak robi większość - jest to standard "deweloperski" i ciężko będzie znależć ekipę która robi jak na YT.

Co z tym robić? nie zastanawiać się i zrywać?

PS róznica poziomów w jednym miejscu: korytarz-łazienka jest ze względu na inna wykończenie - kafelki i mikrocement. Ale pod nogami miejscami w innych miejscach czuć nierówności i że styropian lata... (zdjęcie 4+5) dodatkowo miejscami zaglądając w szpary widać również szpary w 1 warstwie styropianu (zdjęcie 2+3).

IMG_0555.jpeg

IMG_0557.jpeg

IMG_0562.jpeg

IMG_0564.jpeg

IMG_0566.jpeg

Edytowane przez totutaj

Wymogów co do styropianu jest kilka:

Po pierwsze musi być kładziony na folii, taka czarna wystarczy

Po drugie podłoże pod styropian powinno być poziome - wszystkie nierówności trzeba zniwelować

Jak górka to skuć, jak dołek to podsypać suchym piaskiem

Powierzchnia styropianu pod podłogówkę musi być pozioma, przecież na tym leżą rury , a na rurach idzie jastrych, jastrych powinien mieć jednakową grubość, więc nie można nim ot tak wyrównać do poziomu, ponadto w rurach ułożonych na krzywym styropianie powstaną korki powietrzne i będą kłopoty z  odpowietrzeniem pętli.

Jak styropian jest położony luźno, to może doprowadzić do pękania wylewki oraz uszkodzeń rur, które leżą na styropianie.

sprawdź poziomy tej układanki , max 1cm na 5m.

sprawdź czy poszczególne kawałki styropianu się luźno ruszają, jak tak , to trzeba wszystkie szczeliny między nimi zapełnić klejem do styropianu lub dobrą pianką montażową.

Na tak przygotowany styropian dopiero kładzie się folę metalizowaną z wywinięciem na ściany 10cm.

Prosta sprawa.

To pisałem Ja, ludzka Inteligencja.

W dniu 14.07.2024 o 20:05, totutaj napisał(a):

że tak robi większość - jest to standard "deweloperski"

Tu niestety ma rację. Większość firm tak robi. Jak rozglądałem się za domem, to trafiłem na taki standard. Wylewka uginała się pod stopami, razem z OP. Otrzymałem odpowiedź że to normalna sprawa. Jak położy się kafle, to nic się nie będzie uginało.

Z racji tego że codziennie przejeżdżam obok tego domu, to zauważyłem że rok temu był tam solidny remont. Nie wiem co było robione, ale zaparowane okna wskazywały na nową wylewkę. Nie wiem czy dolewali, czy zrywali wszystko. Ale chyba to drugie.

Jak pisałem wcześniej, nie zgadzaj się na taką robotę. Na obecnym etapie, to nie jest duży koszt, aby to poprawić. Trzeba to ściągnąć i ponownie wykorzystać materiał, ale prawidłowo.

Deweloperka staje na głowie, żeby było najtaniej jak się tylko da. Oprócz najtańszych materiałów, dochodzi jeszcze najtańsza ekipa. Efekty mamy potem takie jak na fotkach.

W dniu 14.07.2024 o 20:05, totutaj napisał(a):

Kierownik budowy powiedział że mostki termiczne nie straszne bo dom jest na płycie fundamentowej ze styropianem.
Potwierdził że miejscami nie jest dobrze podocinane ale dostałem też info, że tak robi większość - jest to standard "deweloperski" i ciężko będzie znależć ekipę która robi jak na YT.

I w tym kawałku zawiera się cała mądrość dzisiejszej budowlanki.

Jak kierownikowi nie przeszkadzają mostki, bo lekiem na całe zło jest płyta fundamentowa, to może zdjąć ten styropian i po problemie?

"tak robi większość". A mniejszość ma zrobione dobrze i śpi spokojnie.

"standard "deweloperski"" - świadome i dobrowolne finansowanie partaczy z własnej kieszeni i na własne życzenie. No chyba że robią Ci to w gratisie. Wtedy nie wybrzydzaj.

Porządna ekipa nie bawi się w filmiki na YT. Porządna ekipa pracuje, a wyniki ich pracy są ich reklamą.

• Zgadzam się 2

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.07.2024 o 22:44, sambor napisał(a):

Najpierw razem z wykonawcą sprawdźcie poziom wylewki i omówcie jak zniwelować nierówności

tragedii raczej tam nie ma, raczej niedokładnie rozłożona folia była + żle podocinane styropianyIMG_4658.thumb.jpg.c798fb53c0b1996c33350f809ed35679.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu