Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zmieniam piec CO zasypowy na podajnikowy groszek 14kw jednak mam starą instalacje na grawitacji (brak zaworów ,pomp) i chce spróbować samemu podłączyć nowy piec(amator)grzejniki żeliwne ok.500l  ,100l cwu .instalacja ocynk Schemat jak na rysunku.Rura od pieca do zbiornika 2cale , piony 3/4 , powrót w piwnicy  1 1/2.Piec chce podłczyć rurami PP-R lub ocynk.Pytanie czy wogóle potrzebuje zawór czterodrożny  ? Jakie mogą być różnice wielkości średnicy rur miedzy połączeniami ? Pompę cyrkulacyjna chce założyć tylko na powrocie .Dom 150m ogrzewany z lat 80 nieocieplony ,stare okna , straty ciepła duże.Zapotrzebowanie ok.120w/m2    Dziękuję Pozdrawiam                                                     

Nowy obraz mapy bitowej.jpg

Opublikowano

1.Kocioł możesz wprost podłączyć tylko rurami z metalu - czyli zostaje stal lub miedź.

2.Jak dasz pompę na powrocie to pewnie trzeba będzie przenieść naczynie przelewowe wyżej , przy pompie ono musi być ok 0,7 x wys podnoszenia pompy, nad najwyższym punktem instalacji , czyli dla pompy 25/40 ok 2,5m nad tymi rurami CO , które spinają oba piony grzejne.

Inaczej będzie wyrzucana woda z instalacji.

Zaw zwrotny obok pompy jest zbędny.

3.Będzie brak ochrony powrotu nowego kotła - typowy wymóg gwarancji. 

Powodzenia w pracach

Opublikowano (edytowane)

@janek11 Generalnie najlepiej jest mieć projekt instalacji od eksperta.

Ja nie jestem ekspertem, ale ja do Twojego schematu raczej dorzuciłbym ochronę powrotu przykładowo tak jak na poniższym schemacie:

image.png.02af63ec1e0016e1f7bc096dd82930c8.png

Nie jestem ekspertem, ale zawór zwrotny różnicowy (na obejściu grawitacyjnym) jeśli ma być do pionu to chyba trzeba odpowiednio dobrać czy tonący czy pływający i generalnie tę sprawę dobrze sprawdzić – dyskusja o tych zaworach jest tutaj:

1. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2233031-30.html

2. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2464370.html

Możnaby też dodać zawory termostatyczne grawitacyjne na grzejnikach.

W przypadku dokładania do instalacji grawitacyjnej z boilerem CWU zaworu czterodrogowego z obejściami grawitacyjnymi to taki schemat był dyskutowany pod linkami:

1. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30399-grawitacyjny-obieg-kot%C5%82owy-problem/#comments

2. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/48682-instalacja-cwu-nie-pracuje-w-obiegu-grawitacyjnym/#comments

3. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048058.html

Mam nadzieję, że to coś pomoże.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

Nie rob tak na "ostro" i založ zawor czterdrogowy z pompka na malym kotlowym i na dužym obiegu CO.Ja tež eksperymentowalem  jak ty i wytrzymalem miesiac,potym juž w sezonu szybka przerobka na zawor czterdrogowy.Nie powtarzaj zbytno ponownie bledow drugich.

Bo:Z 4D možliwe trzymac niezaležna temperature kotla i CO.Pomysli nad tym,že kociol podajnikowy trzyma temperature 24/7.Czyli 40° jest w poczatku i wiekszosci sezonu dužo,za dužo.Potrzebne na gzejnikoch 24/7 miec temperatury mniejszej....o ochronie powrotu nie mowiac..Ja na kotlu tzymam 70 i na grzejniki zasilam 28-56°dla zapotrzebowania domu za pomocy 4D zaworu.Tež mam stara želiwna duža instalacje ponad 500 litrow poprzed przerobka grawitacyjna.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Przy zaw 4-D musi być osobna rura do naczynia wzbiorczego , a tego wszyscy chcą uniknąć.

Łącznie z domorosłymi doradcami, którzy nie znają nawet praw fizyki.

Ani obowiązujących przepisów

Edytowane przez sambor
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

To sa 3 wywiercone dziurki w podlogach i rura.Oplacalna robota.

Opublikowano (edytowane)

Pompę chcę dać na powrocie by właśnie zminimalizować wyrzucanie wody przez zbiornik bo na wyjściu z C.O zamontowana pompa pogorszyła by ten stan ? Nie wystarczy jakaś słabsza pompa by tego uniknąć czy na niższym biegu by pracowała.Pomysł z zaworem 3d chyba miałby sens .To połączenie z zaworem 3D było by za piecem w pionie ,powrót CWU nad zaworem czy bezpośrednio przy wejściu do pieca  i pompa z filtrem przed .Czemu ten  zawór zwrotny nie potrzebny ? Czy to będzie działać na grawitacji ?

3.jpg

Edytowane przez janek11
Opublikowano

@janek11 Generalnie najlepiej jest mieć projekt instalacji sporządzony przez eksperta.

Ja nie jestem ekespertem, ale wydaje mi się, że aby obejście grawitacyjne dobrze działało to raczej lepiej spróbować tak jak na tym rysunku:

image.png.f4899cacbea583631b6509ece4135dbc.png

Jeśli zdecydujesz się, że jednak obejście grawitacyjne ma być w poziomie a nie w pionie to schematy z głównie poziomym obejściem grawitacyjnym do ochrony powrotu są dyskutowane tutaj:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2997-grawitacja-a-zabezpieczenie-powrotu-kotla/page/4/#comments

50 minut temu, janek11 napisał(a):

powrót CWU nad zaworem czy bezpośrednio przy wejściu do pieca  i pompa z filtrem przed

Nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem powrót z boilera CWU lepiej jest mieć przed zaworem trójdrożnym.

Opublikowano
3 godziny temu, janek11 napisał(a):

Pompę chcę dać na powrocie by właśnie zminimalizować wyrzucanie wody przez zbiornik bo na wyjściu z C.O zamontowana pompa pogorszyła by ten stan ? Nie wystarczy jakaś słabsza pompa by tego uniknąć czy na niższym biegu by pracowała.

Pomysły głupi i sprzeczny z normą i zdrowym rozsądkiem, a Polska Norma PN-91/ B - 02413 mówi tak :

image.jpeg.06383641ff9bcedfc7c68bd15cc3a84e.jpeg

image.jpeg.c584612be1ed23b296a0fb54ede579d7.jpeg

image.jpeg.0dcd2d8586ce45a44a3b0ff61ddfa942.jpeg

Nie warto czytać wypowiedzi niektórych forumowych krzykaczy, który robią zamęt, a tak naprawdę nic nie powiedzą konkretnego , tylko szkodzą innym swoimi wypowiedziami, przez wprowadzanie ich w błąd!

Choć ten problem od początku istnienia forum był wielokrotnie poruszany, a sama norma też była w całości zamieszczana na forum kilka razy.

@Matejko1 popraw się albo po prostu milcz!

Opublikowano

Więc zmierzyłem tą wysokość H i wynosi 42cm. Czyli  pompa powinna być  na zasilaniu  a nie na powrocie dobrze rozumiem   ? Teraz zauważyłem ze rura pion od pieca gdzieś jest zwężona za parterem ma 2cale potem  1 1/2  Rura do naczynia jest ukształtowana jak na zdjęciu rys.4.

Opublikowano

To niestety trzeba poprowadzić osobną rurę do naczynia przelewowego - rura stalowa 1",

lub miedziana Cu28, a tą starą rurę przed odejściem do naczynia zaślepić - co może być problemem w instalacji spawanej.

Jak ma być kocioł na  ekogroszek, to warto może spełnić wymagania gwarancyjne i dać porządny układ  np na zaworze 4-D, co pozwoli na regulację temp zasilania i ochronę powrotu kotła.

np coś takiego:

image.jpeg.b6b38ab8525c72ee1dd1179b73f3c66b.jpeg

Grawitacja ci nie jest potrzebna, gdyż jak nie będzie zasilania, to kocioł nie będzie działał.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
17 minut temu, sambor napisał(a):

To niestety trzeba poprowadzić osobną rurę do naczynia przelewowego - rura stalowa 1",

Musiałbym demolować 2 łazienki .A zawór 3D jak na zdj.j.w na samej grawitacji będzie działać ?

Opublikowano

3-D Termostatyczny ochrony powrotu na pewno nie będzie działał , natomiast 3-D z nastawieniem  ręcznym ? najprawdopodobniej też nie zadziała.

A coś się na łazienkę uparł?

Poprowadź tą rurę osobno obok łazienki, nie musi prowadzona być idealnie nad kotłem.

Taka rura nie potrzebuje ani izolacji, ani wkucia w ścianę.

Popatrz na spokojnie, prześpij się z tematem i coś wymyślisz.

Jaki to kocioł- może olać to naczynie i zrobić CO w układzie zamkniętym

Sprawdź jakie ma dop ciśnienie pracy.

Opublikowano

Nie mam innego możliwego miejsca.Nie mam nawet  schematu jak te rury dokładnie idą .Teraz widzę że od głównego pionu przy suficie nie na strychu jest odejście na łazienki.Chyba  zostawię na grawitacji i nic nie będę zmieniał..Kocioł SAS Solid 14kw

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...